Basketbal scorebord is in de maak

Basketbal scorebord is in de maak

HYC Renomar heeft zijn revanche op de Bulldogs beet. In een knotsgekke match klopte Herentals het vreemdelingenlegioen  uit Luik met 11-9.


Was dit ijshockey of basketbal? Zouden we - zoals gebruikelijk bij het basket-  met twee- en driepunters werken, stond er aan het einde een uitslag op het bord die prima verdedigend werk doet vermoeden. Na de thriller van zondag zal echter precies die defence het eerste zorgenkind zijn van de  coaches Van Iersel en Vincent. We denken er zelfs aan een eenmalige trofee in het leven te roepen voor de verdedigende compartimenten: 'de gaffel van de week'. De winnaars van beide teams duiden zichzelf aan volgens de moderne methode van zelfevaluatie of gewoon een ouderwets spreekwoord toepassen mag ook: het is goed in eigen hart te kijken.


Genoeg gemopperd. Het publiek smulde van de doelpuntenkermis en nooit hadden wij een zo uitgebreide keuze voor het kabinetstukje van de match. Een eerste kandidaat diende zich al aan voor de wedstrijd. Een montere jongedame leek in volle examentijd  haar cursus bij te hebben voor nog wat studiewerk. Bij navraag bleek het een assistente van de Luikse coach die zorgvuldig nummers opschreef bij de doelpunten. Na de tweede periode hebben we het brave kind wegens gebrek aan papier per direct  naar Lowiske Boeckx gestuurd voor een oude rol behangpapier om haar notities te kunnen voltooien. Niet meer teruggezien en daarom afgevoerd in het klassement....


Want er was genoeg aanbod van de HYC-ers zelf. Mitch Morgan pegelde enkele parels achter goalie Verhulst en broer Vincent toverde combinaties uit zijn stick die je in de Beneliga zelden ziet. In de voorlaatste seconde van de match scoorde Peter Bartek ook nog de wonderlijkste empty-netter uit de geschiedenis. Eerst broddelde Peter de resterende tijd vol in zijn eigen hoekje van het verdedigingsvak om vervolgens de puck met een enorme boog naar de overkant te zwieren. Terwijl de supporters aftelden zeilde de puck sierlijk naar het dak van de  tent, groette onderweg de trui van ons allervriend Rob Goris, vloog verder over het scorebord om perfect te landen in  het Luikse doel. Zestig meter plezier en 11-9.  Maar toch niet de hoofdprijs. Die gaat naar Shupe Preston voor de tiende goal van de avond. Op weg gezet door zijn spitsbroers Mitch en Kyle nam Shupe keeper Verhulst te grazen met een truuk uit de toverdoos. Navertellen lukt niet, bekijk het op de Vlaamse Filmkes van Kurt Vermylen. 


Kurts' beeldbank is trouwens de beste manier om het wonderlijke scoreverloop van de match tegen Luik te volgen. De eerste periode leek Renomar vlotjes naar de zege te schaatsen met goals van Peter  Bartek (1-0) en een penaltyshot van Kyle Brothers (2-0). Jordan Paulus scoorde tegen (2-1). In de tweede time liep het mis voor de thuisploeg. In een voortdurend haasje over, ging Luik na veertig minuten met een 5-6 voorsprong naar de kleedkamer.


Coach Van Iersel gooide vers bloed in de strijd. Arne Waumans stond nu tussen de palen maar kreeg direct een ongelukkige goal tegen (5-7). "Match gespeeld" denk je, maar dan kan HYC rekenen op zijn scoremachinerie. In amper 5 minuten draaiden Mitch Morgan (6-7) en  (7-7), Kyle Brothers (8-7) en Ben Vercammen (9-7) de rollen om. Opnieuw 'match gespeeld'?  Vergeet dat cliché want Luik kwam nog twee keer terug tot op één goal verschil. De reeds vermelde toverstok van Shupe Preston (10-8) en de lob van Peter Bartek (11-9) beteugelden definitief de Luikse furie. Volgende week wachten Mechelen (uit) en Tilburg ( thuis)  de Renomar troepen op.