De beker is terug in Herentals

De beker is terug in Hertals!

Vooreerst excuses voor de late publicatie van ons stukje. Dat heeft met de spanning en de drank te maken van zaterdagavond. Want de bekerfinale 2019 was een thriller. In een bomvolle tent klopte HYC Renomar de rivalen uit Luik met 1-0. De beker is terug in Herentals en daar hoorden wat bier en jeneverkes bij. Vandaar...


Het was schrikken bij de opwarming, zowel voor de spelers als de supporters. Bij de mannen op het ijs vielen de ogen uit hun kop toen ze de warming up deden voor afgeladen tribunes. Van hun kant herkenden de in rood en wit uitgedoste toeschouwers hun poulains niet. Die verschenen als pikzwarte duivels uit de kleedkamer. Godbetert niet zo erg als het Luikse team: dat had zijn witte lijkwade al aangetrokken. Maar dat wisten onze Waalse broeders toen nog niet...

Integendeel: de schrik voor een vroege dood sloeg toe in het HYC kamp. Pas was de match begonnen of Peter Bartek vloog met een game misconduct van het ijs. De sterkhouder in de Herentalse defensie botste vlak voor de HYC-bank knalhard op de Luikenaar R. De klasbak (echtig waar) paste een bekende Luikse truc toe: voor dood blijven liggen. Brancardiers op het ijs, ziekenwagen besteld, al geïnformeerd bij de pastoor voor een uitvaart en de refs in paniek. De commedia dell' arte werkte. Boosdoener Bartek moest in 'den bak' en de schielijk overleden R. stond één shift later als bij wonder verrezen, terug op het ijs.


De gevreesde goaltjeskermis bleef uit. Sterker zelfs, de HYC-verdediging met Arne Van Espen in de plaats van Peter Bartek hield beter stand dan ooit. Prijsschutters als Matheson, Ramoul en Rivait kregen hun kanonnnen amper in stelling en wanneer er dan toch eens een kogel richting HYC-doel vloog, stond een prima Kevin Van Looveren in de weg. De HYC-verdediging -natuurlijk hebben ook de aanvallers hun deel- levert dan ook het kabinetstukje van de week.

Na twee periodes stond de ongewone 0-0 nog op het bord. Meer en meer werd duidelijk dat de eerst scorende ploeg wel eens de beker zou winnen. En onder de toenemende druk van de thuisploeg kantelden de kansen in Herentals voordeel. Met nog een klein kwartier op de klok bediende Ebe Daems zijn center Shupe Preston. Die draaide uit de hoek voor doel en verraste voor één keer goalie Verhulst. (1-0) Wat aan tijd overbleef, verkortte het leven van de Renomar-aanhang exponentieel. Laat ons zeggen: veertien maanden vlugger dood voor veertien minuten ijshockey. Het was het offer waard. Twee jaar na de laatste bekerwinst mocht kapitein Mitch Morgan opnieuw pronken met de blinkende cup. En begon het hoger vermelde feest!