De Belgische beker blijft hier

Liep alles uiteindelijk goed af dan hadden we de dagen voor de wedstrijd toch twijfels. Vorig jaar leverde een bedevaart naar Marie van Mil van den Dikke, de herberg tussen Snepkensvijver en Bobbejaanland een gunstig bekerresultaat voor HYC. Maar omdat de afstand tussen het etablissement in Lichtaart en de ijsbaan in Luik te groot is en Westmalse trippel te sterk voor een veilige rit, kozen we een alternatief voor de gebedstocht van 2016. Een offergang langs de collegiale kerken van Luik met aansluitend bezoek aan de nabijgelegen drankgelegenheden, plus een noveen voor de heilige Rochus moest volstaan om HYC met goddelijke hulp voorbij de Bulldogs te voeren. Het dient gezegd: we hebben deze boetegang op de Frozen Saturday met toewijding volbracht.

 

De verbazing was dan ook groot dat ondanks alle christelijke inspanningen HYC, na één periode tegen een 2-1 achterstand opkeek. Een vroege Herentalse goal werd door Luik gecounterd middels twee powerplays. De verontrusting werd na 20 minuten nog groter omdat de Herentalse aanvallers nauwelijks dreiging veroorzaakten en de defensie op fluwelen acteerde. Coach Jakke Andries én naar we vermoeden, de Heilige Rochus zorgden voor de ommekeer. Mitch Morgan en Jacob Laliberté (?) zetten snel de 2-3 op het bord. Het rood-witte supporterslegioen leefde op, tot een ongelooflijk geklungel voor de Herentalse goal tot de gelijkmaker van Akim Ramoul leidde. (3-3). Het terechte gemor verstomde na de 3-4 van Trevor Hunt, meteen de stand na de tweede time.

 

Hun achterstand sneed de Luikse adem af maar dood gingen de Bulldogs niet. Aanval na aanval weerden ze, tot Vincent Morgan eindelijk het gaatje vond voor de 3-5. Met nog 6 minuten op de klok groeide de winstkans, zeker omdat de KwadrO-mannen er ondertussen wél hun kop voor legden. Bovendien besloot de Luikse coach Paul Vincent om zijn doelman te vervangen door een veldspeler en dat manoeuvre biedt tot nader order een garantie op verlies. Sinds het beroemde Red Army van de vroegere USSR deze tactiek met succes introduceerde, imiteert zowat elk ijshockeyteam hun spelwijze. Alsof de Sefa plots het tika taka van Barcelona gaat uitproberen: prutsen voor de Sefa verzekerd! Zo ook voor coach Vincent en zijn team. 3-6 stond het na een paar seconden zonder doelman. Mét goalie milderde Akim Ramoul nog even tot 4-6 waarna de geniale ingeving om het opnieuw zonder doelman te forceren de 4-7 winst opleverde aan HYC. Tijd voor een feestje!

 

 

De Belgische Beker blijft bij ons thuis aan de Vorselaarse Baan. HYC KwadrO versloeg de Buldoggs in hun eigen Luikse huis met 4-7.

 

Dat we zo zeker zijn van de Herentalse zege, komt omdat we het met eigen ogen hebben gezien. Moesten we betrouwen op de Koninklijke Belgische Ijshockeybond zouden er veel twijfels rijzen. Zowel tijdens de finalematch als zondagochtend, meer dan een half etmaal later, kende wellicht alleen een doorwinterde Russische hacker de gegevens van de wedstrijd. De statistieken van de vriendschappelijke wedstrijd tussen de moeders van het Vrij Instituut Sint- Lucia en de opa’s van de lagere school van het Goddelijk Kind in Erps-Kwerps: allemaal ter inzage op www. Rbijf.be. Maar de data van de op hun site bejubelde Frozen Final? Proficiat, dames en heren van de bond voor uw informatieverstrekking.