De Heilige Stoel AUB

De Heilige stoel AUB

HYC Renomar blijft op koers: 27 op 27. De uitwedstrijd in Leuven eindigde met een 4-9 op het scorebord. Zaterdag kregen de Phantoms voor de tweede keer een 6-0 aan hun Antwerpse broek.


Voor een oud-gazettenschrijver blijft het een vreemd gegeven. Zelfs op een zaterdag én een nachtelijk uur lokt HYC meer dan goed gevulde tribunes voor een matchke tegen god-betert Deurne. In de Kempense kranten vindt een goede detective dan enkele dagen later 250 lettertekens, gewijd aan dé sportieve publiekstrekker van Herentals. Ondertussen zijn riemen papier versmost aan obscuur voetbal uit de krochten van het provinciaal voetbal.,Misschien dat het voorbeeld van 'prominenten' de reporters kan aantrekken. Tussen al het schoon volk langs de HYC-boards spotten we alvast onze nieuwe schaduwburgemeester Joleen Van Camp en BMC-trainer Max Testa ... die naam eens googelen dames en heren.


De wedstrijd tegen Deurne verliep zoals verwacht. Eénrichtingsverkeer richting Antwerpen met een opstopping ter hoogte van Ranst, in het hockeygeval de blauwe lijn voor het doel van Mike Janssens. Daar belemmerden stokken, armen en benen de vrije doorgang van de aanrollende Renomar golven. Pas wanneer een powerplay wat meer ruimte creëerde, ging het vlotter richting 't Stad. Yente Fransen (1-0) en Vincent Morgan (2-0) tekenden voor de ruststand.


In Deurne zijn ze blijkbaar minder vertrouwd met een vrije baan want driemaal tereke konden de Phantoms een overtalsituatie niet verzilveren. Kyle Brothers toonde dan maar hoe het wel moet bij een powerplay (3-0) en net voor de tweede pauze banjerde Peter Barterk de 4-0 achter een goed keepende Mike Janssen. Overigens weerde een tweede oud-HYC-er Jens Engelen zich als een duivel in de Deurnese afweer.


Het mocht niet baten want de derde periode werd een echte HYC demonstratie. Van 'spoken' verwacht je dat ze ongrijpbaar zijn. Dan hadden de Phantoms zich zaterdag van naam vergist. Het waren integendeel de HYC-ers die als dansende derwisjes tussen de lijnen van hun tegenstander fladderden. Toen hij weer eens voor schut dreigde te staan, mikte Phantom Simon Dozin dan maar op de onderbenen van Yente Fransen. Een clipping, ook wel gekend als de 'dirtiest penalty' (cfr. Wikipedia) die de Herentalsenaar niet over zich heen liet gaan. Yente reageerde (ongepast) furieus met een beweging van de stick richting zijn belager die als in een middeleeuws stekspel ten gronde ging. Kronkelend op het ijs mocht voor het ergste worden gevreesd en met hun eed van Hippocrates in het achterhoofd spoedde een leger medici zich naar de rand van het speelveld. Door twee ploegmaats ondersteund was het slachtoffer echter reeds naar de spelersbank gesleept om daar de laatste sacramenten te krijgen. Bij zoveel leed had de ref geen keuze: dader Franssen moest naar het cachot. De matchpenalty bleek ook een wondermedicijn en de redding van Simon Dozin. Fluks en fluitend schaatste het opdondertje vanop zijn doodsbed naar de strafbank voor de opgelopen clipping-penalty. Zo'n genezing vraagt om een onderzoek van de Heilige Stoel en verdient de titel van huzarenstukje van de week.


Leverde Renomar wel mooi samenspel, veel goals leverde het niet op want ook in het vrijwaren van de netten kon Deurne op mirakels rekenen. Enkel de neefjes Mitch Morgan (5-0) en Jef Van Den Bosch (6-0) konden de Antwerpse blokkade nog doorbreken. Zondag volgt in Herentals de laatste voorrondewedstrijd van de Belgische Beker tegen Mechelen.