De Neet blijft van ons

De Neet blijft van ons

HYC beleefde een prima weekend. Zaterdag ging Herentals met 4-8 winnen bij Zoetrmeer, zondag klauterde Nijmegen na een 5-2 nederlaag op de bus. Na 6 wedstrijden staat Era Renomar op kop van de Beneliga.


Vorig seizoen kieperden de Devils uit Nijmegen HYC onverwacht overboord in de Beneliga. Daarna sneuvelden de Devils in de halve finale roemloos tegen Den Haag.  Dus gingen de  Nijmegenaren  deze zomer de boer op met een zak lekstokken of misschien was  het wel veel geld? Feit is dat de ploeg uit Gelderland een rist spelers aantrok maar haar coach liet vertrekken: Jeffrey Van Iersel. Als kersverse vader stond Jeffrey zondagavond in de bank  van Era Renomar voor de slag om de Kleine Neet.


De ijshockeyhistorie van HYC versus Nijmegen is er immers  één van vele veldslagen. Na een match tegen Nijmegen werden de Kempense spelers en supporters  nog niet zo lang geleden op Nederlandse fora  afgeschilderd als halve wilden, waar het in hun bos gevaarlijk toeven was. Je kon de streek maar liever mijden wanneer je leven je lief was.  Allengs sloop er meer beschaving in de onderlinge confrontaties maar de ontmoeting met de ex-ploeg van de HYC-coach bezorgde  de partij van zondag toch extra pigment. Gaf Nijmegen in de tweede wereldoorlog  zijn brug over de Waal niet zomaar prijs, Herentals zou de Neet met hand en tand verdedigen!


De partij begon ook pittig. Nauwelijks was er een minuut gespeeld of Mitch Morgan sneed door de Nederlandse defensie voor de 1-0. Tijd voor feestelijk klokkengelui! Of toch niet. Door een sponsorevenement was de ereplek van de HYC-bel 'verVIPt' en moest het loodzware ding met mankracht worden bediend. Op zich nog doenbaar voor een stoere bonk als pa Van Mele ware het niet dat  hij de bel op oorhoogte torste. Het luide gebeier van de gelegenheids- klokkenluider veroorzaakte ei zo na geen invaliditeit bij de forse Van Mele. De geïmproviseerde feestklok wordt kabinetstukje van de week!


De vroege achterstand sneed de adem niet af van de Devils. In een gelijkopgaande partij toonde Nijmegen waarom het zo succesvol was in de Nederlandse bekercompetitie.  Vooral hun Canadese inbreng imponeerde en na 7 minuten scoorde John Reed Ross. (1-1) Overbodige penalties brachten HYC nog meer in de problemen maar met veel inzet en een dosis geluk overleefde de thuispoeg zelfs  een 3 tegen 5 situatie.   Zoiets geeft de burger moed en opnieuw Mitch Morgan zorgde ervoor dat Era Renomar met een 2-1 voorsprong ging rusten.


De tweede periode veranderde niets aan de stand. HYC voerde wel de druk op maar doelman Deniz Mollen bleek een taaie soldaat. Een half uur lang hield hij Era Renomar van een grotere marge en wie de kansen niet benut, is dikwijls de pineut. Dat scenario leek in de maak. Nijmegen miste eerst nog een penaltyshot  maar amper tien minuten voor affluiten had het via Kayo Van Zoest toch prijs. (2-2) Zou coach Van Iersel dan toch dat geboortecadeau voor zijn dochtertje missen? Shupe Preston  liet de twijfel maar 40 seconden duren vooraleer hij goalie Mollen verschalkte (3-2). Vincent Morgan (4-2) en nog eens Shupe Preston beslisten de veldslag. De Neet blijft van ons!