Over HYC

Nieuwe head coach: Jeffrey Van Iersel

Pas op: er staat een leeuw in de kooi

Een palet JägermeiBters bitte

HYC KwadrO blijft ongeslagen in de Beneliga. Zaterdag ging de driepunter mee op de bus uit Amsterdam (2-4), zondagavond kreeg de Luikse bulldog een fikse  schop onder de kont (8-2). Vooral de laatste zege deed de ploeg deugd, want de doelpuntenmakers heetten niet alleen Morgan en Laliberté.


De roodwitten begonnen stormenderhand aan de match. Na amper 11 minuten was het 3-0 voor de thuisploeg dankzij twee vlammen van Niels Vroemans en een shorthanded goal van Mitch Morgan. Akim Ramoul deed dat kunstje met een man minder op het ijs echter over voor zijn ploeg, zodat we gingen rusten bij 3-1.


Geen man over boord bij zo’n tussenstand maar toen het snel 3-2 werd langs Jordan Paulus en de ene na de andere HYC-er in het strafhok verdween, kleurden de alarmlichten toch een paar minuten rood.

Ben Vercammen zette de boel definitief terug op groen met nog twee goals voor de pauze (5-2). De derde periode werd Luik helemaal weggespeeld. Een tot dan goed keepende Kevin Van Looveren werd bijna werkloos terwijl  Vincent Morgan (6-2) en Jacob Laliberté (7-2) naar goede gewoonte hun goaltje meepikten. Met nog drie minuten op de klok toonde de piepjonge Ebe Daems (8-2) evenwel dat HYC niet helemaal afhankelijk is van zijn scoremachines Laliberté en Morgan. Iedereen content zeggen ze op zo’n avond  aan de Vorselaarse Baan: publiek, coach én spelers!


Na de match  vlogen de shotjes JägermeiBter dan ook per palet door de kelen van de KwadrO-boys. JägermeiBter met een B, je leest het goed. Want dat is onbetwistbaar de échte naam van de gevaarlijke drank. Althans volgens Berreke B., het orakel uit Oud-Turnhout dat die kennis meebracht van zijn talrijke reizen naar de Oostenrijkse Alpen. De drankenkaart in Berrekes vertrouwde etablissement liet geen twijfel bestaan: er stond een B, dan lees je een B en bestel je ook een JAEGERMEIBTER. Naar Berreks voorbeeld en vermits hij altijd gelijk heeft,   is de Ringel-S dan ook uit mijn spraak- en computergebruik verbannen. Dus beste HYC-vrienden: bestel  voortaan een JagermeiBter met een B, anders loop je wellicht het risico één of ander namaak brouwsel binnen te kappen…

Verandering coaching-staf

Afgelopen week heeft HYC afscheid genomen van de coaching-staf van het BeNe-League team omdat de sportieve visies van het bestuur en de coaching-staf niet langer op dezelfde golflengte zaten. Bij deze willen we Buck en Peter nogmaals bedanken voor de succesvolle samenwerking van het afgelopen seizoen, waarin samen met het team de drie hoofdprijzen van de Beker van België, het Kampioenschap van België en de BeNe-League Cup werden binnengehaald. Een aantal sterkhouders van het afgelopen seizoen maken niet langer deel uit van het huidige spelerskorps: een bestuurlijke beslissing die volledig in overeenstemming is met de visie van de BeNe-League, waarin vanuit de betrokken federaties en de deelnemende clubs is beslist om nog meer in te zetten op eigen spelers en jeugdspelers. 

Dit zal ongetwijfeld implicaties hebben op de structuur van het team, maar het bestuur is er van overtuigd dat we met een vernieuwde coaching-aanpak, zowel naar de bestaande eigen spelers als naar de opkomende jeugdspelers toe, de hoogste sportieve ambities kunnen blijven waarmaken.  Ook de oprichting van een toekomst-team, waarin beloftevolle jeugdspelers worden voorbereid richting het eerste team, past in deze visie.

Jan Andries neemt alvast de coaching-taak op zich van de komende BeNe-League wedstrijden.

 

Het HYC-bestuur


HYC Nieuws

2019-2020

HYC off-ice zomerkamp


Het seizoen 18ʼ-19ʼ was een topseizoen. Al onze jeugdteams eindigden binnen de top 5 van hun competitie. Onze u14 zelfs top 3. Onze u16rood zelfs kampioen. Onze “big boys” wonnen elke beker die ze konden winnen.


Dit succes is mede te danken aan de zomer voorbereiding.

Coach Jeffrey nog 2 jaar bij HYC


Na een enorm succesvol seizoen mogen we als club aankondigen dat coach Jeffrey Van Iersel een verlenging van 2 jaar heeft getekend.

2018 - 2019

Waar was die Stella?


HYC Renomar speelt de halve finale van de Beneliga. In Leuven klopte Herentals de stugge Chiefs met 0-2. Geleen of Nijmegen wordt de volgende tegenstander van de rode brigade.


Vanover een stormend Kanaal meerde uw reizende reporter aan in Leuven voor de Beneliga-kwartfinale en om er de door Chiefs beloofde Stella te nuttigen.

Friese onverzettelijkheid.


HYC Renomar strandt op de tweede plaats in de voorronde van de Beneliga. De thuismatch tegen Heerenveen ging in overtime verloren met 4-5. Voor de koppositie en thuisvoordeel in een eventuele finale tegen de Friezen moest zondag gewonnen binnen de reguliere speeltijd. Quod non.

Terug op koers


Na de uitschuiver in Amsterdam rechtte HYC Renomar de rug tegen regerend kampioen Den Haag. In Herentals gingen de Hagenezen met 5-0 terug op de bus.

Decompressie, fuifbenen, te veel echte sigaren gesmoord? Zelfs met klapschaatsen aan hun voeten moeten de HYC-ers beter kunnen, dan wat ze zaterdagavond in Amsterdam lieten zien

De beker is terug in Hertals


Vooreerst excuses voor de late publicatie van ons stukje. Dat heeft met de spanning en de drank te maken van zaterdagavond. Want de bekerfinale 2019 was een thriller. In een bomvolle tent klopte HYC Renomar de rivalen uit Luik met 1-0. De beker is terug in Herentals en daar hoorden wat bier en jeneverkes bij. Vandaar...

Zagreb here we come


Na de thriller vrijdagavond tegen Geleen wacht onze juniors uit het eerste team een andere uitdaging. Coaches Michael Kolodziejczyk en Jan van Beveren selecteerden maar liefst 7 spelers van HYC Era Renomar om de kleuren van België te verdedigen op het U20-toernooi in Kroatië

De Phantoms zijn eraan. De ooit zo gevreesde spoken uit Antwerpen werden zaterdagavond  omzeggens doodgeknuppeld door HYC-Renomar. 18 moordende kloppen kregen ze te verduren. Amper één keer konden ze zelf een slappe vuist maken. De 18-1 eindstand is meteen de hoogste  thuisscore van HYC in haar Beneliga-geschiedenis.

We zijn van Hertals


HYC Renomar viert kerstmis met een boom vol goals. Zaterdag kreeg Mechelen in eigen huis een pak rammel: 1-12. Aan de Vorselaarsebaan kropen de Trappers na een 10-0 pandoering terug in hun overigens fraai beschilderde bus.

De Neet blijft van ons


HYC beleefde een prima weekend. Zaterdag ging Herentals met 4-8 winnen bij Zoetrmeer, zondag klauterde Nijmegen na een 5-2 nederlaag op de bus. Na 6 wedstrijden staat Era Renomar op kop van de Beneliga.


Vorig seizoen kieperden de Devils uit Nijmegen HYC onverwacht overboord in de Beneliga. Daarna sneuvelden de Devils in de halve finale roemloos tegen Den Haag.

Renomar versus Golden Sharks Vachal


HYC Renomar heeft de voorronde van de Belgische cup afgesloten met het maximum der punten. Tegen Mechelen, met heel veel volk in Halloween-modus langs de baan werd het 13-5. De halve finale brengt opnieuw een treffen met de maneblussers of beter... met Martin Vachal.

Zwarte zondag


'Zwarte zondag in Turnhout' kopte dé Gazet op maandagmorgen. Het ging natuurlijk over de verkiezingen maar het had evengoed over het lokale ijshockeyteam kunnen gaan. De binken kregen bij de buren  in Herentals een pak rammel (12-0) en moesten bont en blauw - gelukkig niet zwart gemaakt- terug naar huis.

Perfect op schema


De klok heeft geluid. Met Robs' Weekend is het seizoen 2018-2019 écht van start gegaan. De Leuven Chiefs moesten zondagavond een 6-2 nederlaag slikken op het Herentalse ijs. Na de 0-13 in Turnhout en een 0-6 bij de Phantoms start Era Renomar zijn Belgische Beker parcours met een perfect rapport.

London calling


HYC Renomar won de eerste kwartfinale van de Beneliga tegen Leuven met 7-2. Mits een uit-zege bij de Chiefs staat HYC zondagavond in de halve eindstrijd.

Spelen met vuur


HYC Renomar begon het weekend met een mooie zege in Nijmegen (4-7) De thuiswedstrijd tegen Zoetermeer leek een makkie maar werd een thriller. Pas in overtime werden de Panters getemd. De strijd om de plaatsen één en twee in de voorronde van de Beneliga blijft open. HYC en Heerenveen zijn de enige ploegen die nog primus kunnen worden maar met 52 punten op de teller kan Geleen één van die kemphanen naar de derde plaats verwijzen.

Vertellinghe ter lering ende wysheidt


Vertellinghe ter lering ende wysheidt

In de Kempen  leefde er eens een jonge, sterke haas. Roodkop - omwille van zijn prachtige glanzende vacht- was de trots van zijn streek. Talloze dieren hadden al met hem geduelleerd in handigheid en snelheid. Maar of het nu een beer, panter of een bulldog was: telkens was de haas hen te vlug af.  Geen wonder dat Roodkop overal op uitbundige wijze werd gevierd.


Winnaars Tombola Frozen Final


De gelukkigen mogen een mail sturen naar feestcomite@hyc.be


Eerste prijs: 291

Tweede prijs: 693

Derde prijs: 386


Proficiat!

En toen was er Vincent


HYC Renomar klopte concurrent Geleen met 5-4. Daarmee blijft Herentals op kop in de Beneliga. Maar de buit is niet binnen. Ook Heerenveen met flink wat matchen minder, rijgt de zeges aaneen.

Finalematch is binnen


HYC Renomar speelt de finale van de Belgische beker. De tegenstander is ook al bekend: Luik. Beide teams waren in een 'best of tree' al na twee wedstrijden zeker van hun finale ticket. Voor Herentals werd het een walk-over tegen Mechelen. Uit stond het 1-8 en in de thuiswedstrijd klopte HYC Coldplay met 4-1.

Basketbal scorebord is in de maak


HYC Renomar heeft zijn revanche op de Bulldogs beet. In een knotsgekke match klopte Herentals het vreemdelingenlegioen  uit Luik met 11-9.


Was dit ijshockey of basketbal? Zouden we - zoals gebruikelijk bij het basket-  met twee- en driepunters werken, stond er aan het einde een uitslag op het bord die prima verdedigend werk doet vermoeden.

De Mode Award


HYC blijft ongeslagen in de lopende competities. De trip naar regerend kampioen Den Haag werd beslist in overtime (7-8), de thuismatch tgen Amsterdam leverde een droge 9-0 zege op voor Era Renomar.


Eerst de moderubriek. Hebt u zich ook al verslikt wanneer een overbetaalde voetballer uit zijn gouden Bentley rolt? Je vraagt je soms af: is  dat wezen in lompen een ragebol of een aangeklede circusaap? Dan zijn ze bij HYC vestimentair iets anders gewoon. Hoewel...

De Heilige Stoel AUB


HYC Renomar blijft op koers: 27 op 27. De uitwedstrijd in Leuven eindigde met een 4-9 op het scorebord. Zaterdag kregen de Phantoms voor de tweede keer een 6-0 aan hun Antwerpse broek.

Een mooie heupworp


Era Renomar blijft op koers in de Belgische beker. Het voorbije weekeinde gingen Mechelen (3-8) en Luik (6-4) voor de bijl. Na vijf wedstrijden racen de roodwitten met het maximum van de punten door de voorronde. En Peter Bartek demonstreerde de uki goshi- heupworp aan de Vorselaarse baan.

Jong talent


Vandaag stellen we jullie ons jong talent voor. Met de goalie Arne Waumans, verdedigers Lowie Cuylaerts, Brent Bogaerts en Chad Piccart en aanvallers Jacques De Ceuster, Ben Coolen en Jef Van den Bosch kunnen we wel stellen dat we met onze jeugd zeker verder naar de toekomst kunnen bouwen.

Ook Jul Van Mele staat klaar om zichzelf te bewijzen bij de grote jongens. Vorig seizoen wisselde hij de BeNeLiga nog af met ons toekomstteam dat speelt in onze Belgische Division 1. Hier was hij duidelijk de primus van de ploeg met 33 punten in 15 wedstrijden. Twee jaar geleden had Jul nog de eer om een doelpunt te scoren tijdens zijn eerste BeNeLiga play-off wedstrijd voor 2200 toeschouwers in Den Haag. Vandaag is Jul nog altijd maar 19 jaar en kan hij zeker voor verrassingen zorgen in ons eerste team.


Terug van weggeweest is Yente Franssen. De 2 laatste seizoenen die hij speelde voor zijn sabbatjaar had hij 26 punten in 37 wedstrijden BeNeLiga. Yente was een vaste waarde voor België op de juniorenwereldkampioenschappen en speelde in het verleden 3 keer voor ons nationaal senior team. Intussen traint de 25-jarige al enkele maanden terug mee met ons eerste team en zal hij extra scherp aan het seizoen starten.


Forward update


Vandaag stellen we nog enkele kleppers aan jullie voor, namelijk 3 forwards uit onze eigen jeugdwerking. Jordy Van Dyck start al aan zijn negende seizoen voor ons eerste team. De sympathieke beroepsmilitair en vertegenwoordiger van onze hoofdsponsor '24' tekende de afgelopen 3 seizoenen voor 35 punten in 49 wedstrijden BeNeLiga. Ook spaarde de winger van 92 kg op dezelfde 3 jaren 177 strafminuten bij elkaar. Afgelopen jaar speelde Jordy een zeer sterk seizoen en hij staat paraat om dat te herhalen.

Defense update


Tot nu toe hebben we met Nils Vroemans één verdediger aan jullie voorgesteld. Hoog tijd om daar verandering in te brengen nu het seizoen wel heel dichtbij komt. Een andere topper in onze verdediging is Emiel Goris, een jeugdproduct uit onze eigen stal. Emiel is een Belgisch supertalent die zeer geliefd is bij onze supporters. Vorig seizoen was hij goed voor 4 goals en 12 assists in 19 wedstrijden BeNeLeague. Met zijn nog maar 22-jarige leeftijd behoort hij toch al tot de beste verdedigers uit België. We gaan er dus vanuit dat we nog veel van hem kunnen verwachten op het ijs.

Ook onze goede vriend Thijs Van Laere is dit jaar van de partij. Thijs is 26 jaar en start aan zijn zevende seizoen bij het eerste team. Vorig jaar kreeg hij extra veel ijstijd en tekende hij voor 2 assists in de BeNeLeague, en gaf hij 5 keer de beslissende voorzet in de bekercompetitie. Thijs is een echte teamspeler met karakter en staat garant voor 100% inzet.


Last but not least hebben we Arne Van Espen. Net zoals Emiel is hij geboren in 1996 en zit hij bij de Belgische top. Hij speelde vorig seizoen zijn eerste jaar bij ons eerste team, waar zijn talent werd opgemerkt door Gil Paelinck. Die koos Arne om onze nationale verdediging te versterken op het WK divisie 2A in Tilburg. In de BeneLeague scoorde hij 3 keer tijdens het seizoen en had hij 3 assists, nadien tijdens de play-offs kon hij ook nog 1 puck tussen de palen vlammen.


Peter Bartek


Met het wegvallen van Trevor moesten we op zoek naar een waardige vervanger. Na maanden zoeken naar een ervaren verdediger kunnen we wel stellen dat we iemand gevonden hebben. Peter Bartek, de Slowaakse topper, heeft beslist om de kleuren van Herentals te verdedigen.Wie Peter niet kent heeft de afgelopen 14 jaar niet veel Belgisch ijshockey gevolgd. Peter speelde in zijn jeugd voor het nationaal team van Slowakije bij de U18 en U20. Nadien speelde hij enkele jaren op het Slowaaks hoogste niveau, onder andere voor zijn thuisstad Trencin. Voor hij in 2004 bij Phantoms belandde, speelde hij nog 1 jaar voor Tours in de Franse top-competitie die vandaag gekend staat als de Ligue Magnus. De afgelopen 14 jaren haalde Peter titels bij verschillende clubs in België en zorgde hij steeds voor gevaar vanaf de blauwe lijn.


Wie ons eerste team al aan het werk wil zien kan vrijdag naar de ijsbaan van Mechelen komen, waar we om 19.45 uur spelen tegen het Duitse Neuwied. Hopelijk tot dan!


Onze tweede import


Blij om een tweede Canadese speler te mogen voorstellen. Kyle Brothers uit Watford Ontario is een winger van  24 jaar, meet 185 centimeter en weegt 93 kg.  De perfecte afmetingen voor een ijshockeyer! Ook zijn statistieken zijn indrukwekkend. Tijdens zijn laatste jaar als junior bij de Chatham Maroons had hij 122 punten in 47 wedstrijden, meteen goed voor het meest aantal goals en punten uit de competitie.  Hij werd dat jaar verkozen tot speler van het jaar en haalde het eerste All-star Team. Nadien speelde hij 4 jaar bij Adrian College. Hier tekende hij voor 151 punten in 110 wedstrijden, wat een gemiddelde is van 1,37 per wedstrijd.

Herentals wordt nu zijn volgende uitdaging. Kyle omschrijft zichzelf als een slimme speler met een zeer goed overzicht, en kan zowel als linkse of rechtse winger ingezet worden. Hij is een offensieve spelmaker en zeer ijshockey-getalenteerd. Wij zijn alvast zeer benieuwd, en kijken er naar uit om Kyle bij ons op het ijs te zien!

We are very happy to introduce a second import for this season. Kyle Brothers is a 24-year old winger from Watford Ontario. He is 185 centimeters tall and he weighs 93 kg. The perfect size for a hockeyplayer! Also his stats are impressive. In his last year as a junior with the Chatham Maroons he had 122 points in 47 games, wich made him top scorer in the league. That year he got the award for best player, most points, most goals and he made the first All-star Team. The next 4 years he played for Adrian College. He had 151 points in 110 games, wich is good for 1.37 points per game.


Herentals will be his next challenge. Kyle discribes himself as a smart and skilled player with great vision of the ice. He can play left or right wing, has good play making abilities and is very offensive. It goes without saying that we are very excited to see Kyle play for our team!


Ervaring uit 1988


Wij zijn heel blij dat onze twee 30-jarige spelers, Nils Vroemans en Ben Vercammen, beslist hebben om er een seizoen bij te doen. In onze zeer jonge ploeg behoren zij intussen bij de 4 oudste spelers.


Ben Vercammen had afgelopen seizoen een persoonlijk topjaar. Menig supporter heeft dit vorig jaar bevestigd in de ‘BarRR’. Hij scoorde 13 keer en had 16 assists in 22 wedstrijden BeNeleague. Benno is altijd in superconditie, en dat kan je vanaf september zien op het ijs.
Nils Vroemans geldt volgend jaar als onze meest ervaren en oudste defence. Nils haalde als verdediger 10 punten uit 16 wedstrijden, wat zeer productief is. Hij was vorig jaar niet tevreden met de resultaten van het team, en besloot direct na de uitschakeling tegen Nijmegen dat hij er een jaar aan zou toevoegen. De sympathieke ingenieur in het dagelijkse leven, is extra gemotiveerd om aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Number one

Van ijshockeygoalies wordt gezegd dat ze op hun best zijn op 32-jarige leeftijd. Een keeper moet mentaal ijzersterk zijn, waardoor leeftijd een belangrijke rol kan spelen. Kevin Van Looveren, geboren in 1986 speelde vorig seizoen op zijn best. Tijdens de finale van de ‘Final 4’ leverde hij hiervan het grootste bewijs. Onze minister van Sport Philippe Muyters, was getuige en zag dat hij top was. Kevin heeft de afgelopen maanden dagelijks getraind met de fiets, en zal fitter dan ooit aan het seizoen starten.

Onze eerste import

Welkom Preston!


Onze eerste nieuwe import is niet de eerste de beste. Preston Shupe,  29- jarige center met links shot uit Weyburn Saskatchewan, speelde in zijn jeugdjaren Junior A bij de Red Wings uit zijn geboortestad. Hier scoorde hij 70 keer, en had 92 assists in 159 wedstrijden. Zijn laatste jaar als junior haalde hij maar liefst 80 punten uit 56 wedstrijden. Tijdens zijn studies speelde hij in de NCAA division 1, de hoogste universiteitscompetitie in de VS. Ook hier haalde hij zeer mooie statistieken. In zijn laatste 2 seizoenen als student, was hij kapitein van het team.  Sinds het seizoen 2015 maakte Preston het mooie weer in de sterke Hongaarse competitie. Ook hier zagen ze zijn leiderscapaciteiten, en mocht hij ook de eervolle 'C' dragen.


Preston omschrijft zichzelf als een leider en een finisher. Hij is sterk rond de goal en een faceoff-specialist. Hij heeft een NCAA Div 1 kampioenschap op zijn C.V. staan, en mocht deelnemen aan het 'Edmonton Oiler Camp'. Voor de niet kenners, dit is best indrukwekkend. Hij heeft tijdens de onderhandelingen zeer duidelijk laten vallen dat hij voor HYC kiest om kampioenschappen te winnen. Wij zijn dus zeer blij dat de extra gemotiveerde Preston voor onze club gekozen heeft, en wachten in spanning af om hem op ons ijs te zien! Ook zal hij ingezet worden om jeugdtrainingen te geven.  Wij verwelkomen hem midden september samen met zijn vrouw Mariah en hond Scout.

Zondag 10 juni ging een delegatie van ons eerste team op bezoek bij Thorben Vets om hem, zijn ouders, broer en zus een hart onder de riem te steken en hem veel sterkte te wensen.


Thorben werd er letterlijk en figuurlijk stil van maar genoot van de stoere mannen om hem heen!


Veel sterkte en vlug weer beter Thorben vanwege HYC!

Een groot hart voor Thorben

#7 is back

Tijd om een nieuwe speler aan te kondigen. Vincent Morgan heeft beslist om volgend seizoen terug te spelen. Na een seizoen assistent coach te zijn, heeft hij de kriebels om op het ijs te gaan opnieuw te pakken gekregen. Hij is momenteel volop aan het trainen om extra fit aan het seizoen te starten.


Volgens Elite Prospects had Vincent in zijn laatste 2 seizoenen 117 punten uit 39 wedstrijden BeNeLeague. Het is dus onnodig om te zeggen dat wij zeer gelukkig zijn met zijn beslissing. Met Vincent halen we één van de meest ervaren spelers uit de competitie binnen. Gekend als een leider en een rasechte center, zal de inmiddels 32-jarige rust brengen in onze jonge ploeg. Terug een nummer 7 op het HYC-ijs dus!


Dit seizoen nemen we afscheid van Jan Andries als assistant coach van ons Ere Team.


BEDANKT Jan voor uw zeer lange en trouwe dienst in onze club. Vroeger als jeugd- en eerste team speler, later als coach en assistant coach van de eerste ploeg! We weten dat je hart altijd bij HYC lag en nog steeds!


De plaats van assistant coach wordt dit jaar ingevuld door een ander bekend HYC product: Dries Leirs. Door zijn jarenlange ervaring als jeugd- en eerste team speler zijn we blij dat hij de coaching staff zal vervolledigen, samen met Jeffrey Van Iersel .


Veel Succes Dries!


Assistent coach

Onze kapitein: Mitch Morgan

Wij spraken van de week ook nog met onze eigen Mitch Morgan. Hieruit werd duidelijk dat, wanneer het aan Mitch ligt, hij volgend seizoen nog een jaartje captain wil zijn... en verder over de zomertrainingen die hij begeleidt.


Zoals reeds bekend wordt Jeffrey Van Iersel de nieuwe Head Coach en trainer van ons eerste team. Donderdag 24 mei maakte Jeffrey kennis met een groot deel van onze spelers van de eerste ploeg tijdens een eerste meeting en nam Kurt Vermylen een interview van hem af.


Welkom Jeffrey bij HYC!


2017 - 2018

Amen en uit in de kwartfinale

Het seizoen is afgelopen voor Era Renomar.  HYC verloor de testmatch tegen Nijmegen op penaltyshots. De Nederlandse doelman Hrelja maar ook een onzorgvuldige afwerking van de thuisploeg gaven de doorslag.

Het was dinsdagavond alles of niets voor beide ploegen. Dat leidde in de eerste periode tot zenuwachtig spel.

Fouten bij gemakkelijke passes, de keuze  voor té moeilijke combinaties: het leverde wel spanning op maar weinig kijkplezier. Tenzij je gekomen was voor de goalies: zowel doelman van Looveren als zijn tegenhanger Hrelja keerden de sporadische schoten met brio.


In het begin van de tweede periode voerde HYC de druk op. En toen Hrelja zijn trucje met het ‘verschoven’ doel uiteindelijk bestraft zag, profiteerde Mitch Morgan van de powerplay. (1-0) Het bleef bij dat ene rake schot want met onze neus op de feiten, stelden we vast dat de Herentalsenaren de ene kans na de andere verkwanselden. Een oude sportwet zegt, dat je dan het deksel op de neus krijgt. Dat deksel werd bediend door Levi Houkes. Bij een uitbraak vuurde de Nijmeegse topscorer een patat af die Kevin Van Looveren met moeite kon weren en in de rebound tikte de ongedekte Houkes alsnog binnen. 1-1 bij het begin van de derde periode en het onheil hing toen reeds in de lucht.


De vijf minuten extra time brachten  de bevestiging van de voorbije zestig minuten. Kansen genoeg voor HYC maar een verbluffende Hrelja en falende afwerking leidden naar penaltyshots. Na vier rondes was het 1-1. Goede goalies hé! Bij de vijfde beurt viel de tweede Nijmeegse puck achter Kevin Van Looveren en in de na-beurt redde Hrelja.  Meteen zat het seizoen 2017-2018  er op voor de spelers van Era Renomar. Maar niet voor directeur Cuylaerts. Behalve het uitdokteren van spelers- en coaching-plannen heeft hij naar verluidt ook al nieuwe doelen besteld: iets grotere!


HYC en Nijmegen hielden elkaar het hele seizoen in evenwicht. Beide teams wonnen de onderlinge thuiswedstrijd en in de stand eindigden de Kempenaars net één plaatsje voor hun tegenstanders. In zo’n geval moet je de opponent niet onderschatten…Daar leek het een beetje op want een loom HYC had een uitstekende Kevin Van Looveren nodig om niet direct op achterstand te raken. Het geluk hielp een handje want Era Renomar kwam zelfs op voorsprong toen Chad Brears een powerplay benutte (1-0). De marge bleef evenwel klein omdat Nijmegen de Morgan-lijn helemaal vastzette. Zelfs een passing-specialist als Trevor Hunt kreeg de motor van de eerste Herentalse lijn niet in gang.


De 1-1 viel dan ook niet uit de lucht. Defence Nick De jong bediende Aivaras Bendzius en het al genoemde ‘evenwicht’ was hersteld. Het bleef bikkelen geblazen met aan beide zijden de goalies in een hoofdrol. Niet alleen Kevin Van Looveren toonde zich secuur, zijn overbuur Hrelja bleek een onneembare vesting voor de HYC-aanvallers. Eén keer moest de oud-HYC-speler zich toch omdraaien. Een mooie actie van Jul Van Mele en Chad Brears werd bekroond met een goal van Ben Vercammen. (2-1)


Die stand bleef behouden tot een minuut voor tijd. Toen wisselde de Nederlandse coach zijn doelman voor een extra veldspeler. Wij waanden de buit al binnen want slag om slinger mislukt deze tactische ingreep en krijgt de vermetele coach het deksel op de neus. Dat was vast en zeker ook deze keer gebeurd, ware er niet het spookdoelpunt! Bij een doelpoging mikte Aivaras Bendzius de puck voorbij de verste paal maar tot zijn eigen verbazing kreeg de Lithouwer een doelpunt achter zijn naam (2-2). Tegen alle wetten van de fysica in had ref Van Griensven de puck in en dan weer uit het doel zien komen!


De extra-tijd brak HYC zuur op. Era Renomar verzuimde een powerplay af te maken en van de weersomstuit prikte Wesley Hendriks de 2-3 binnen. De vreugde om de afgedwongen testmatch was zo groot bij de Nederlanders dat de Goemmer moest optreden. In het mateloos enthousiasme sneuvelde een muurbordje bij de Nederlandse kleedkamer en staatseigendom is heilig in België. Gelukkig was er de om zijn diplomatie bekende HYC-directeur om de plooien tussen Sport Vlaanderen en de noorderburen glad te strijken. Anders was hen dinsdag  wellicht de toegang tot de ijsbaan aan de Vorselaarse Baan ontzegd!


Het wordt dinsdagavond van de ‘moetens’ voor Era Renomar. Na een nipte 4-5 zege in Nijmegen verloor HYC in overtime haar thuismatch tegen de Nederlanders met 2-3. Herentals voelde zich bestolen: in de laatste minuut van de reguliere speeltijd viel een spookdoelpunt. Alleen de ref had het gezien. Dinsdag volgt dus een ‘belle’ in Herentals.

Er is een 'belle' nodig

Era Renomar is kampioen van België. In de halve finale droogde HYC de Chiefs uit Leuven af met 14-4. In de slotmatch toonden de Herentalsenaren wie écht de besten zijn van het land. Luik kreeg een 5-1 pandoering en de kampioensbeker bleef in Herentals.

Voor de finalewedstrijd was er hoog bezoek naar de ijsbaan afgezakt. De bazenvan Sport Vlaanderen met aan kop minister Muyters wilden wel eens zien wat er op hun Kempische ijsbaan te beleven viel.

Van HYC-zijde mag bij zo’n visite natuurlijk een directeur niet ontbreken en dus was onder meer de Goemmer afgevaardigd om de minister en zijn gevolg te begeleiden. Dat onze directeur van vele markten thuis is, wisten we al onder meer in het delegeren van taken. Zo hebben we het ooit zelf mee gemaakt dat de Goemmer zo maar het in- en uitladen van zijn camionette overliet aan zijn zoon. En hetzelfde blinde vertrouwen stelde hij in Ben Morgan om zijne excellentie Muyters de beginselen van het ijshockey uit te leggen. De Goemmer keek toe, dronk een pint en zag dat het goed was.


Ook op het ijs want na een wat moeizaam begin scoorde de lijn van de ‘rennekes’ de 1-0 voor Herentals. Jacques De Ceuster rondde een assist van Louis Cuylaerts af. Dat spelen in ondertal een Herentalse specialiteit moest de minister natuurlijk ook weten. Enkele HYC-spelers lieten zich daarom enkele goedkope straffen aansmeren en de rest van de ploeg demonstreerde hoe je mits  een efficiënte box-defence en doelman Van Looveren de tegenstander het scoren  kunt beletten.  Het neusje van de zalm hield het uitzonderlijk in het zwart acterend HYC voor net na de eerste pauze. Razendsnel werkte Mitch Morgan zich door de Luikse verdediging en maakte er 2-0 van, terwijl Luik een mannetje meer op het ijs had staan. Ben Morgan legde aan de minister uit dat de ‘shorthanded goal’ van zijn broer wel iets speciaal is in het ijshockey.


Overigens verliep  het begin van de tweede periode in het voordeel van Luik. Era Renomar verloor de greep op het spel en daarvan profiteerde topscorer Matheson om de fraaie 2-1 achter goalie Van Looveren te steken. Het was het laatste Waalse wapenfeit. De grote Mitch Morgan-show was begonnen. Opnieuw benutte Mitch een Luikse powerplay om er 3-1  van te maken: op de Luikse bank viel coach Vincent er bijna af toen hij zag dat zijn spelers zich een tweede keer in de luren lieten leggen. Shawn Hulshof zorgde voor nog meer frustratie toen hij uit het niets en net voor de tweede rust de 4-1 binnen poeierde.


Het Luikse vat was af in de derde periode. Era Renomar consolideerde zijn voorsprong maar trakteerde zijn supporters toch nog op een extraatje. Daarvoor moest er wel nog eentje op de strafbank. Thijs Van Laere nam die taak op zich en Mitch Morgan maakte het werk af. Voor de derde keer verpestte de Herentalse winger een Luikse powerplay met een shorthanded goal! Paul Vincent viel nu echt van zijn bank. Wedden dat hij er aan dacht om opnieuw zelf de schaatsen aan te binden? Zoals in de tijd toen hij nog trainer was in Herentals.   


De triomf was voor een andere Vincent: Vincent Morgan. Samen met de hele staf mocht hij de ‘gouden’ medaille om de hals hangen. Zijn eerste als niet-speler. Volgende week wacht Nijmegen in de kwartfinale  van de Beneliga. Misschien is daar met een voltallig team wel een tweede medaille te winnen.


HYC is kampioen van België

Naar de play-offs op plek vier

De kogel is door de kerk: na de 5-2 nederlaag in Den Haag en een 3-0 overwinning tegen Tilburg beëindigt Era Renomar  de reguliere competitie op plaats vier. HYC heeft zo het thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs. In de best of three van  de kwartfinale wordt Nijmegen de tegenstander.

Het was om verschillende redenen een paar weken stil op het reporters-platform. JVDB had namelijk geen zin om een forum te bieden aan de organisatoren van de Frozen Final-komedie.

En vorige week genoot deze heer van de Oostenrijkse sneeuw. De match tegen het Toekomstteam van Tilburg betekende dan ook een blij weerzien met de HYC-familie. Het werd bovendien een aangename match waarbij zowel van Herentalse als van Nederlandse kant volop de kaart van de jeugd werd getrokken.


De Trappers toonden zich vanaf de start vaardige tegenstanders: goed positiespel, handige schaatsers en mooie combinaties. HYC-goalie Van Looveren had handen en voeten vol  om de nul op het bord te houden. Maar ook Era Renomar had kansen die het soms wat nonchalant de  nek omwrong. Arne Van Espen bleef wel cool toen hij een prima aanval met Mitch Morgan en Shawn Hulshof van dichtbij achter doelman Hamers knalde. (1-0) Deze voormalige jeugdinternational keepte verder een sterke partij en zorgde ervoor dat de stand ongewijzigd bleef tot de eerste dweilbeurt.


In de tweede periode werd het HYC-overwicht nog groter. Dat resulteerde na 24 minuten in een goal van Jordy Van Dijck (2-0), opnieuw na mooi samenspel van Mitch Morgan en Trevor Hunt. Ondanks  het aangename matchbeeld werd onze aandacht echer getrokken door nieuwe signaalborden rond de ijsbaan. Was onze  technisch directeur Goemmer Cuylaerts gealarmeerd door de calamiteiten in de laatste thuismatch tegen Luik? Feit is dat een benauwde tegenstrever in de toekomst slechts de groene nooduitgangstekens in het veiligheidsnet hoeft te volgen om aan de HYC-slachters (dixit een verbolgen Luikse fan) te ontsnappen.


Het faire Tilburg koos niet voor de exit. Het bleef integendeel flink weerwerk bieden maar kon bij een powerplay toch de 3 -0 niet ontlopen. Ben Vercammen mikte de puck op de millimeter precies in de linkerbovenhoek. Wie daarna een doelpuntenkermis verwachtte, was eraan voor de moeite. Het fantastische schot van Benno bleek de uitzondering want alle andere HYC-pogingen vlogen naast en over het doel of werden gestopt door Mitchel Hamers, inclusief een penaltyshot van Arne Van Espen.


De 3-0 eindscore gaf een flauw beeld van de match. HYC kon gerust aanspraak maken op veel meer goals en ook Tilburg verdiende een paar scores. Voor de Trappers zit de Beneliga er bijna op. Era Renomar wacht  de eindronde en…volgend weekend de finales van het BK op eigen ijs. Als we mogen meedoen… je weet maar nooit in België.


Slechte generale repetitie

De generale repetitie van Era Renomar voor de bekerfinale werd een mislukking. De Luikse tegenstander kwam in Herentals terug uit een verloren positie  en klopte HYC met 3-4.

Herentals begroette zondagavond feestelijk een nieuwe sponsor. Tot grote vreugde van de Goemmer.  De materiaalhandel voor de bouw Prolians - Van Den Broeck hield niet alleen een bedrijfsfeestje naast de ijsbaan.

Directeur Cuylaerts kreeg ook splinternieuw getuig om de goals in het ijs vast te schroeven. Maar behalve goed nieuws waren er ook slechte voortekens. Nog voor het matchbegin waren er problemen met de ijsvloer en al even erg: door de sponsorfestiviteiten kon de geluksklok niet op haar vaste plaats gehangen worden. Er moest ‘mobiel’ gebeld worden.


En dat klokkengelui verliep aanvankelijk prima. Binnen de eerste minuut zette Mitch Morgan zijn ploeg op voorsprong (1-0) en een mooi uitgespeelde goal van Trevor Hunt liet het beste verhopen. 2-0 bij de eerste pauze en de thuisploeg die alles onder controle had. Ten bewijze dikte Chad Brears kort na de herneming de stand tot 3-0 aan. Klingel- klingel- klingel en HYC Olé: na de  blamage in de vorige thuismatch tegen de Luikenaars kon de pret niet op.


Of toch! Tijdens de wedstrijd tegen Nijmegen zette Luik zaterdag een 1-5 achterstand om in een klinkende 8-5 zege. Hoe ze zo’n zaakje klaren, toonden de Bulldogs in minuut 23. Eerst strafte Akim Ramoul defensief gepruts af (3-1) en precies 15 seconden later was het al 3-2 langs Kai Willems. De paniek naast maar vooral op het veld was verwoestend. In alle gelederen want niet alleen de youngsters in het team gingen klungelen, ook de ervaren rotten geraakten geheel van slag. De held van de vorige dag  Shawn Hulshof – vier goals bij de 1-10 uitzege in Leuven- leek bijvoorbeeld rond te zwalpen op twee linker schoenen en met een stok uit de kant. Terwijl aan de andere kant bij Luik, de zegedrift opflakkerde. Het was wachten op  de doodsteek voor HYC.


Die kwam er in de derde periode. Eerst na een ondoordachte wissel waarbij de Herentalsenaren met te veel volk op het plein stonden en een straftijd aangesmeerd kregen. Jordan Paulus profiteerde van het overtal: 3-3. In de herneming volgde de fatale klap. Letterlijk want Emiel Goris trakteerde een opponent op een doodsmak. Had de Luikenaar de puck of niet? Was het een faire check of een fout? De beelden van cameraman Vermylen bieden geen oplossing maar de refs waren kordaat. Miel Goris vloog naar de vestiaire omwille van een check op het hoofd en Era Renomar stond vijf minuten met een mannetje minder op het ijs. Bijna lukten de HYC-ers erin om de belegering te doorstaan maar toen sloeg topscorer Matheson toe (3-4).  Toen Thijs Van Laere zijn titel van penaltykoning veilig stelde en er nog een straf bij nam, kwam er van een Herentalse remonte niets meer in huis. Hopelijk geven de HYC-ers zaterdag in Luik wél thuis. Anders verandert  de Belgische Beker in een Coupe de Belgique.


Eerst de soep; dan het verslag

Era Renomar hield de punten thuis na een matige match tegen de Phantoms (5-3). Daardoor kleurt de toekomst roze, want alle opponenten in de strijd om plaats 2 in de voorronde van de Beneliga lieten onverwacht punten liggen.

Excuses voor het late verslag. Daar zijn verschillende redenen voor. Eén: de wedstrijd van HYC had - om het zacht uit te drukken- niet veel om het lijf. Twee en nog belangrijker: het in gang zetten van de kreeftenbuillon ging maandagmorgen voor. Het zou dus kunnen dat de geciteerde goals naar soepgroenten en schaaldieren ruiken.


Dat het tegen de Antwerpenaars een lastige klus kon worden, was van bij het begin duidelijk. Goalie Kevin Van Looveren moest bij de pinken blijven om zijn ploeg niet direct in achtervolgingsmodus te zetten. Phantoms toonde zich immers meer dan de evenknie van Era Renomar. Dat  was een schim van de enthousiaste ijshockeybrigade tijdens de match tegen Heerenveen. Vlak voor de eerste rust scoorde de thuisploeg dan toch. Ben Vercammen maakte zijn goal op aangeven van Arne Van Espen en Ben Coolen. (1-0)


Het bleek een valse start want op powerplay vloerde Lukasz Bartak Kevin Van Looveren (1-1). Ondertussen had HYC wel het overwicht en de 2-1 voorsprong door Shawn Hulshof was verdiend. Verder dan die zuinige marge geraakte Herentals evenwel niet. Oud HYC-er Mike Janssen keepte een reuzematch en als ook het vizier van de schutters beslagen is, zijn missers onvermijdelijk. Het duurde tot de 52ste minuut voor Ben Coolen de 3-1 binnen schoot. Klus geklaard dacht iedereen maar niet de HYC-verdedigers. In een oogwenk pasten de Quentin Ronia en Bram Klijssen zich door de roodwitte chaos en Akke Klijssen tekende voor 3-2. Niet dat het bibberen geblazen was. De Phantoms bleven in hun egelstelling en van een Antwerpse belegering was geen sprake. Met minder dan twee minuten op de klok zorgde Jordy Van Dijck zelfs voor de 4-2.


Boeken toe? Wij gingen alvast op zoek naar een after-the-game sigaartje toen voor onze neus de Phantoms nog maar eens een cadeau kregen. Amper 20 seconden na de Herentalse treffer slalomde Patrick Van Noten jr. zich naar de 4-3. Gelukkig deden de Antwerpse coaches wat je op dit niveau nooit moet doen: de goalie naar de kant halen. We waren nu gerust in de goede afloop en zochten verder naar ons rookgerief. Een halve minuut laten zette Chad Brears de eindstand op het bord. (5-3). Mike Janssen mocht terug post vatten  in zijn doel….


Omdat er over onze directeur de Goemmer écht niks te melden viel, eens een andere uitsmijter. Het recept van de kreeftensoep. Kap een berg kreeftenpantsers met de botte bijl kapot, in de stijl zoals je dat soms op een hockeyveld ziet. Schik het kapsel, bestreken met tomatenpuree op een schaal. Laat goed bruin worden in de oven en zet alles samen met een fles wijn, een geut cognac, prei, selder, wortelen, look, bleituien, kruidentuiltje, peper, zout onder water in een grote pot op het vuur. Schrijf een verslag voor de HYC-website en zeef het boeltje. Binden naar keuze. Opdienen met een scheutje room en een schepje garnalen. Smakelijk.


Rampweekend

Wat een doemweeekend moest worden, eindigde in euforie. Na een nipte nederlaaag in Nijmegen (6-4) gaf Era Renomar de titelvoerende kampioen uit Heerenveen een pak voor de broek: 8-2.

HYC moest drie vliegtuigrijen spelers afstaan aan het Belgisch team dat in Belgrado het WK bestreed. In hun plaats stonden op het wedstrijdblad kadetten die na 2001 geboren waren.

Eigen lof stinkt maar bij die youngsters, was het  na 30 jaar onderbreking  ene Jef Van Den Bosch (16 jaar) die met het nummer 4 al direct ouwe getrouwe Yan Turcotte tot een interference-straf  dwong. ‘Nonkel Jef’ keek toe en juichte.  De daaropvolgende powerplay leverde niks op maar direct erna, scoorde Shawn Hulshof de 1-0. Een kwartier ver  was het opnieuw prijs toen JVDB, Ben Vercammen (niet Bert voor de kritische lezers onder jullie) Era Renomar naar een 2-0 voorsprong tilde.  Nog voor de eerste rust milderde Marco Postma tot 2-1.


Dat een ijshockeywedstrijd nooit gespeeld is met een goaltje winst, toonde Tony Demelinne (2-2). Het onuitgegeven HYC-team demonstreerde echter zijn veerkracht. Binnen twee minuten herstelden Trevor Hunt  (3-2) en Arne Van Espen (4-2) met een prachtig polsshot in de haak, de tweepunten-kloof. De Friezen hingen  na de tweede periode in de touwen. Dat was voor één keer  niet het werk van de Goemer. Die had zich onder de tweede rust een stel ijsschoenen aangemeten teneinde de doelen in het gladde Hertalse ijs te verankeren. Met  rasse schreden begaf de HYC-directeur zich op het ijs, stelde  vast dat de pil van zijn  schroefmachine het begaf,  drukte zijn gerief een paar millimeter in het ijs en liet de diepte van zijn boorgaten aan het oordeel van de refs.


“Goedgekeurd” vonden de arbiters, want amper 15 seconden in de derde periode tekende Shawn Hulshof voor de 5-2. Het publiek, aangevuld me


t de talrijke gelegenheidsbezoekers van wielertoeristenclub MVMVDD (Marie van Mil van den Dikke) kon zijn pret niet op. Zeker toen Shawn Hulshof (6-2), Jordy Van Dijck (7-2) en Chad Brears  (8-2) de  voor de Friezen ongeziene stand lieten aangroeien. En JVDB? De jongste dronk een pintje met zijn ploegmaten, de andere trok voor huiswaarts voor een nachtelijk zegebulletin.


HYC kwam zelfs even op voorsprong langs Jordy Van Dijck (1-0) maar van de weersomstuit frommelde Mike Verschuren de 1-1 binnen. De doelrijpe kansen stapelden zich aan weerszijden op maar zowel Deniz Mollen als Kevin Van Looveren bleven de aanvallers baas.


Het tij keerde in de tweede periode gunstig voor Era Renomar. Chad Brears benutte een powerplay (2-1) en op het halfuur buffelde Niels Vroemans een derde Herentalse goal achter Denis Mollen. (3-1). Mike Verschuren wekte nog de Nederlandse hoop (3-2) maar niet lang. Voor de tweede thee tilden Jacques De Ceuster (4-2), Jordy Van Dijck (5-2) en Shawn Hulshof de stand naar een veilig geachte 6-2.


Op de feestdag van de drie koningen herinnerde HYC-directeur Cuylaerts zich echter behalve de onnozele kinderen ook nog iets van valse farizeeërs. Zijn vage herinneringen uit de lagere school konden niet juister zijn. We waren net aan de derde periode begonnen toen Trevor Hunt zich liet bekoren door het kwade en een robbertje begon met een Eindhovense opponent. De als scheidsrechter verklede farizeeërs, ook bekend als schriftgeleerden raadpleegden hun boeken en interpreteerden die naar de letter: vechten is een  matchpenalty. Omdat in dezelfde fase Nick Verschuren de 6-3 aantekende, speelden zich in het Goemmerse directeurshoofd de ergste scenario’s af. Alsnog thuisverlies tegen de Kemphanen, Trevor Hunt geschorst voor een paar belangrijke matchen en nog meer duivelse calamiteiten. De thuisnederlaag bleef een kwade droom want  Bert Vercammen telde met twee goals  (7-3 en 8-3) de Eindhovenaren uit. De tegentreffers van Kayo Van Zoest en Nick Verschuren fleurden alleen de 8-5 eindstand wat op.


Era Renomar wacht wel een moeilijke tijd. Trevor Hunt gaat een schorsing tegemoet en de jonge bende van HYC vult volgende week een half vliegtuig richting Belgrado waar het WK-tornooi – 18 in de divisie 2B wordt gespeeld.  Met wedstrijden in Luik en Nijmegen en thuis tegen Heerenveen wordt dat een harde dobber.


Foppakket op Driekoningen

Driekoningen heeft Era Renomar een 8-5 overwinning tegen Eindhoven gebracht. Maar de drie wijzen hadden ook een foppakket bij: een matchpenalty voor sterkhouder Trevor Hunt.

Bij HYC stond Kevin Van Looveren opnieuw in het doel. De Herentalse goalie kwam direct onder druk want de Kemphanen begonnen sterk aan de partij. Eerst aarzelend, daarna steeds sterker keepend hield Kevin echter zijn netten schoon tijdens het openingsoffensief.

Punt cadeau gedaan

Era Renomar gunde de Chiefs een klein kerstcadeau. De Leuvenaars konden naar huis met één punt nadat Chad Brears het beslissende penaltyshot in overtime achter doelman Evers schoot. De twee punten zijn een schrale troost na een wedstrijd die altijd moest gewonnen worden.

Beginnen we met blij nieuws. De bel bengelde opnieuw achter het HYC-doel. De Goemmer had ze naar het schijnt nog fijn getuned na haar ontdekking in het perskot en dus klonk ze beter dan ooit bij de intrede der gladiatoren.

Die goede afstellling ontbrak jammer genoeg bij de HYC-defensie. Al na twee minuten gleden PJ Wouters en Mickey Evers door de Herentalse boter en bij de eerste kans was het meteen prijs (0-1). HYC kampeerde immers in het Leuvense vak en het was wachten op een goal. Die kwam er na een mooie actie van Emiel Goris en afwerker Chad Brears (1-1). Maar toen sterkhouder Trevor Hunt in de strafbank vloog, brak de Herentalse dijk bij een klein stormpje van Scott Alan Wamsganz opnieuw (1-2). ‘F….off!’ en ‘Dedju toch’ registreerde cameramn Vermylen in de HYC-bank. Je zou voor minder gaan vloeken wanneer je de match volledig in handen hebt. Gelukkig had Chad brears zijn dagje. Nog voor de rust tekende de Canadees voor de 2-2.


Zelfde scenario in de tweede periode. Era Renomar krampachtig op zoek naar de voorsprong, Leuven dat de geboden kansen afmaakt. We zijn vijf minuten ver wanneer Delbrassine en Springer door een parcours van zoutpilaren slalommen en Lukas Tambeur ongedekt de losliggende puck in doel tikt (2-3). HYC slaat dit keer vrijwel onmiddellijk terug. Ben Vercammen benut een schaarse Herentalse powerplay en Herentals heeft Leuven weer te pakken: 3-3.  Maar in het wiel is niet hetzelfde als op kop. Het duurt tot ver in de derde time vooraleer Mitch Morgan een overtal situatie uitbuit (4-3). Spijtig genoeg was er nog een bladzijde leeg in het blunderboek. Struikelen, een hooking en een powerplay tot gevolg: met het wedstrijdverloop in het hoofd zag iedereen de bui al hangen. Minder dan een halve minuut had de heer Wamsganz nodig om de 4-4 en verlengingen af te dwingen.


Met drie tegen drie bleef HYC beuken maar Leuven haalde de penaltyshots. Daarin werd goalie Arne Waumans de held. Hij stopte twee Leuvense pogingen, Chad Brears zorgde voor de 5-4 en grote opluchting bij de Era Renomar aanhang. Dinsdag is er weer ijshockey onder de tent. De  Phantoms komen op bezoek voor de halve finale van de beker van België.  Hopelijk zijn de kalkoen en de kerststronken verteerd.


SOS Witse: de bel is weg!

In de Beneliga deed Era Renomar een uitstekende zaak. Met een fel gehavende ploeg – ook Niels Vroeman raakte geblesseerd-  klopte HYC zowel Deurne als Zoetermeer met 4-2. Maar er is ook verontrustend nieuws. De legendarische bel achter het doel bij de Zamboni is verdwenen.

De antieke HYC-klok was ooit geverfd in rood en wit. Op die manier was het ding héél gemakkelijk herkenbaar in het berghok achter de cafetaria, de  plek  waar de bel na elke thuiswedstrijd wordt opgeborgen.

Maar toen eigenaar F.  zijn kleinood zandstraalde naar het originele brons, bleek dat  ook een prima schutkleur. Keer op keer is het vloeken om de bel tussen de kartonnen verpakkingen, blikken Zwan-worsten of afgeschreven kookgerief terug te vinden. Tot zondag liep die zoektocht altijd goed af. Maar voor de match tegen Zoetermeer leverde zelfs een speurtocht in diepvriezers en afwasmachines geen resultaat: de klok is weg!


Was het ontbrekende gebanjer de oorzaak van de zwakke Era Renomar-start? Feit is dat Zoetermeer al vlug profiteerde van een dubbele powerplay om Herentals  op 0-1 te zetten. Pas na een kwartier van hoofdzakelijk gepingel scoorde Jenne Van Der Velde de 1-1 op assist van Jacques De Ceuster en Mitch Morgan. De tweede periode beloofde beterschap. Nu rolden de aanvallen wel krachtiger richting Hollands doel maar goalie Kuusamo stond pal. Na 40 minuten flikkerde de 1-1 nog altijd op het scorebord.


Toen de vrees  voor verlengingen al opkwam, ging het echter plots snel. Chad Brears  voor de 2-1 en een halve minuut later Jacques De Ceuster met de  3-1 zorgden voor opluchting. Opnieuw Chad Brears tilde de stand  naar 4-1 en zelfs een gemakkelijk tegendoelpunt van Zoetermeer (4-2) bracht de spanning niet meer terug.


Evenmin de bel! De opsporing is alvast in goede handen. Gezien de vermeende magie van het tuig is er overal wel een afzetmarkt voor dit soort goederen en maakt gedegen speurwerk noodzakelijk . In Scandinavië is Saga Norén belast met het onderzoek, Groot-Brittannië heeft MI5 ingezet en wij hebben onze persoonlijke lijn met Witse geactiveerd. Binnen het HYC-huishouden zelf wordt gerekend op de Goemmer. Hij gaat beginnend bij de jongste welp, tot de tantes van het oudste spelend lid, iedereen persoonlijk aan de tand voelen. Indien zonder succes zal crowdfunding de oplossing van het HYC belprobleem moeten brengen.  Want zonder klok gaat dat niet lukken!


Rampweekend

Het werd een rampweekend voor HYC Era Renomar. Zaterdag verloor Herentals met 3-0 tegen Geleen in de Beneliga. Zondag kreeg de thuisploeg een pak rammel van Luik: 3-12.

Een half uur kon Era Renomar de schijn hoog houden. Akim Ramoul  had  de score voor Luik geopend (0-1), maar  via Niels Vroemans flikkerde spoedig later de 1-1 boven de baan.

Het onweer hing echter in de lucht. Bij de eerste rust leidden de Bulldogs met 1-3. Even leek het alsof donder en bliksem Herentals zouden sparen toen Chad Brears (2-3) en Jenne Van Der Velde voor de 3-3 tekenden. Maar de   barometer die al een poos op slecht weer stond, loog niet. Het was niet zomaar een buitje dat door de tent blies: het werd een tempees  die begon met enkele forse knallen even na negen uur. De Luikenaars Matheson, Neven en Devriend zetten HYC binnen de 3 minuten op een 3-6 achterstand.


Dat was slechts het begin van de storm. Toen die na een uur ging liggen, was de ravage niet te overzien.  12 goals om de oren (eindstand 3-12), een match penalty voor Jordy Van Dijck, game misconducts voor Emiel Goris en Trevor Hunt en een totaal mislukt Tiroler- feest. ‘Der Anton’ diende vervangen door een treurmars.


Wat liep er fout? Hoe had de ramp vermeden kunnen worden? De hulpdiensten spraken mekaar tegen. De ene zag de refs als boosdoeners, een andere weet het aan het gebroken been van goalie Van Looveren en de weerman van dienst wist van te lage druk bij de forwards.  Nog een ander vatte het laconiek samen: alles liep mis, het was ‘een dag zonder’. Voor de Goemmer misschien tijd om eens een karton eieren naar de Clarissen te brengen. Die kunnen naar het schijnt voor beter weer zorgen.


Revanche voor de gemiste finale

Het voorbije weekeinde schreef HYC 6 punten bij op het conto. In Tilburg werd het een moeizame 2-4 overwinning. Thuis tegen Den Haag tapte Era Renomar de wijn uit een beter vaatje. Tegen de ongeslagen Hagenezen werd het 7-4. In beide wedstrijden was er een hoofdrol voor doelman Arne Waumans. Vooral zondag toonde de jonge goalie zich in een prima partijtje hockey als een uitstekend vervanger voor de gekwetste  Kevin Van Looveren.

HYC had een eitje te pellen met Den Haag. Vorig jaar knalden de Hollanders tijdens een paar dolle minuten de Kempenaars uit de finale van de Beneliga. Een onverwachte afknapper maar ook een teken dat HYS Den Haag een prima ploeg op het ijs kan brengen. Dit seizoen leden de mannen van coach Eimers nog geen enkele nederlaag in de Beneliga. In Herentals begon het nochtans slecht voor HYS. Na een halve minuut had Mitch Morgan de puck al achter doelman Schotel gelepeld. (1-0).  En net toen we ons eerste biertje hadden genuttigd – een minuut of zes hebben we daar op een wedstrijddag voor nodig- was het 2-0 via Ben Coolen.


Met die dubbele voorsprong demonstreerde de thuisbrigade de domste van de vele mogelijke ijshockeyfouten: de hooking. Een stick is gemaakt om de puck te beroeren maar door zijn vorm ook uiterst geschikt als een soort hengel. Je vangt er gemakkelijk de tegenstander mee die eigenlijk al buiten bereik is, maar deze techniek –haken- wordt bestraft.  Gelukkig voor de HYC ‘hakers’  van dienst, hield keeper Waumans tijdens de daaropvolgende powerplays zijn netten schoon. Tot Jeffrey Melissant toch de 2-1 binnen tikte achter de rug van Miel Goris. Diens antwoord volgde onmiddellijk.  Na een prima aanval met Chad Brears en Ben Vercammen zorgde Emiel voor de 3-1 ruststand.


Periode 2 begon met een geslaagde powerplay voor Era Renomar en bij de 4-1 van Mitch Morgan leek de match gespeeld. Herentals bleef evenwel de strafbank opzoeken terwijl  Den Haag tegelijkertijd zijn beste spel boven haalde. Viktor Gibbs Sjodin (4-2), Alan Van Bentem (4-3), en Jeffrey Melissant (4-4) lieten het spook van vorig seizoen herrijzen: een roemloze aftocht na een zeker gewaande overwinning. Ben Vercammen had het fantoom het eerst gezien en joeg het terug in zijn hol. Met een mannetje meer op het ijs scoorde hij nog voor de tweede rust de 5-4.


De laatste herneming hield HYC het initiatief maar punten maken, lukte moeilijk. We waren al aan het laatste rondje bier toen Mitch Morgan de 6-4  aantekende. Met een bijna lege pint in onze handen zette HYS-coach Eimers toen alles op alles. Hij haalde zijn goalie naar de kant. Wij zetten onze beker weg om de zegebel te luiden: in de Beneliga garandeert deze tactiek immers succes voor de tegenstander. En of de klok banjerde! Goalie Fabian Schotel zat nog maar net op de bank of het Goemmer-moment was aangebroken. Lowie Cuylaerts mocht aanleggen op het lege Haagse doel. Toen het schot van kleine Gommer hard naast de lege kooi vloog, gooide vader Cuylaerts verschrikt zijn armen in de lucht. Gelukkig stond Ben Vercammen klaar om de terug botsende puck alsnog binnen te duwen (7-4).  De  grote Goemmer deed dan maar alsof hij niet verschoten was en hield zijn armen omhoog, nu als zegeteken!   En coach Eimers, die stuurde zijn keeper terug op het ijs….


De Daltons op bezoek

Era Renomar heeft een prima weekend achter de rug qua resultaten: 1-8 winst in Den Bosch en een 6-1 thuisoverwinning tegen revelatie Nijmegen. Maar een kwetsuur van goalie Van Looveren werpt een schaduw over het succes.

Nijmegen versterkte zich flink voor de jaargang 2017-2018. Internationaal gebrevetteerde mannetjesputters als Levi Houkes en Nick De jong kwamen de Devils vervoegen.

Dat resulteerde in een mooie reeks successen. Alleen tijdens de seizoenopener in Amsterdam leed het team  een nipte 7-6 nederlaag. Ook voor Herentals bleek Nijmegen een taaie klant. Vooral de bij HYC opgeleide goalie Tomislav Hrelja was lange tijd een niet te slopen muur.


Het eerste HYC doelpunt kwam er dan ook slechts toen Herentals twee mannetjes extra op het ijs had. Trevor Hunt scoorde de 1-0 op aangeven van Mitch Morgan en Chad Brears. Daarna was het knokken geblazen. Letterlijk in het geval van Jordy Van Dijck die na een onbestrafte fout het recht in eigen hand nam en zijn tegenstander zelf een pak rammel bezorgde. Uiteraard tegen de zin van ref Tzirtziganis die Jordy prompt naar de kleedkamer stuurde. Figuurlijk voor de HYC-aanvallers die een verbeten strijd vochten tegen allespakker Hrelja.


Na de eerste pauze zat HYC-doelman Van Looveren plots op de bank. Met een gebroken bot bleek achteraf en Arne Waumans kreeg zijn vuurdoop tegen de écht grote jongens. Arne  moest direct uit zijn pijp komen. Scheidsrechter Tzirtziganis begon beslissingen te nemen die even onbegrijpelijk waren als zijn naam onuitspreekbaar en bijna altijd in het nadeel van de thuisploeg. Op één van de Nijmeegse powerplays ramde Wesley Hendriks de 1-1 onhoudbaar in het dak van de goal. Ongeveer terzelfdertijd keurde de ref nog twee Herentalse goals af, vloog Mitch Morgan voor 12 minuten naar de strafbank en wilde hij een fout op de doorgebroken Shawn Hulshof niet zien. “Dief, dief, dief” dreunde door de tent. Tzirtziganis had het blijkbaar verstaan: HYC ontsnapte aan een penaltyshot en kreeg wat later ook zijn powerplay. Shawn Hulshof strafte die genadeloos af (2-1)


Ondertussen toonde Arne Waumans zich een betrouwbaar sluitstuk en Louis Cuylaerts een waardig opvolger van zijn pa. Zoals de Goemmer al eens een goaltje meepikte als verdediger, deed zoonlief hetzelfde op een assist van Ben Vercammen: 3-1. Nu brokkelde de Nijmeegse muur - die stamt uit de tijd van de Romeinen- snel af. Jenne Van Der Velde was goed voor de 4-1 en Chad Brears   tekende voor het mooiste doelpunt uit de lopende competitie. In een onnavolgbare slalom liet hij eerste de Nijmeegse defences struikelen over hun eigen benen om daarna ook keeper Hrelja beet te nemen (5-1).


De match leek stilletjes te doven maar dat was zonder de   Nijmeegse Dalton-brothers gerekend. Eén van de Hendriksen – zo heten de Daltons in Nijmegen- kreeg het aan de stok met Ben Vercammen. Daarop stormde de lange Hendriks de kleine Hendriks ter hulp terwijl de middelste Hendriks  Niels Vroemans langs achter neerknalde. Het tumult dat daarop volgde, was onoverzichtelijk tenzij je zoals Tuur Diels als een aap op tafels en in de veiligheidsnetten kruipt. Voor verslaggeving helpt alleen  het officiële wedstrijdblad. Dat is vernietigend voor de Daltons: Jake een match penalty, Wesley een game misconduct en Calvin een korte celstraf van twee minuten. Maar ook HYC-ers moesten  gaan brommen: Ben Coolen en Ben Vercammen met een game misconduct in de vestiaire en Timo Dewin voor 10 minuten in de strafbank. Ingewikkeld? Zeker, want bij alle commotie stuurden de refs ook nog eens Dalton-slachtoffer Niels Vroemans naar de kleedcabine!   In het verslag op de bondswebsite is van dat feit geen spoor te bespeuren. Opheldering zal van Lucky Luke moeten komen…


Zoals alle verhalen van de eenzame cowboy kreeg ook dat met Era Renomar in de hoofdrol gelukkig een happy end. Mitch Morgan schoot de 6-1 eindstand op het bord en staat met 18 punten op kop in de topscorerslijst van de Beneliga.


Soms gaat het licht uit

De strijd om de eerste plaats in de voorronde van de Belgische beker wordt in Herentals beslecht op 3 december. Zaterdag  versloeg  Era Renomar  Luik in eigen huis met 7-9 en telt zo -na de winst tegen Phantoms (10-4)-  precies evenveel punten als de Luikenaars. Ondanks de twee zeges legde het weekend ook dé weke plek bloot van HYC- jaargang 2017. Onder een beetje druk kraken de onervaren verdedigers en vliegen de goals hen rond de oren…

De wedstrijd tegen Antwerpen begon als een kermis. ‘De mannen van ’t Stad’ hadden de boeren-buiten-lucht nog niet opgesnoven of ze stonden al met 4-0 in het krijt. Binnen 8 minuten hadden Ben Vercammen (2 keer), Mitch Morgan en Chad Brears al  een puck voorbij goalie Legrand geschoten. Pas na 10 minuten gleden Jens Theunis en Kenneth Pittoors een eerste keer als een mes in zachte boter  door de Herentalse defensie en het was 4-1. Geen kat die deze gemakkelijke goal als een verwittiging zag, want Era Renomar-machine bleef draaien. Shawn Hulshof (5-1) , Ben Vercammen met zijn hattrick (6-1) en Jenne Van Der Velde tekenden voor de 7-1 ruststand.


De doelpuntenkermis zorgde aan het begin van de 2de time voor een volksverhuizing. De goalspotters van de noordkant verplaatsten zich massaal naar de zuidkant van de ijspiste. Waar ze de grond die ondergetekende haast in persoonlijk eigendom heeft, kwamen bezetten. Een paar luide knallen met de bel kon de veroveraars wel een paar duim terugdringen maar helemaal wijken, deden ze niet. Maar we hadden geluk. De HYC-troepen  boden zelf  hulp om de indringers een treurige aftocht te bezorgen. Er vielen namelijk géén goals te vieren aan de zuidkant van de piste! Integendeel: de volgende 20 minuten werden een nachtmerrie voor het HYC-publiek.


Het begon met Kevin de Winter die de Herentalse verdedigers poepsimpel te grazen nam (7-2).  HYC-straffen  zetten  nog meer pressie op de ketel en die scheurde. Twee powerplays verder en amper 6 minuten ver in de tweede periode  hingen  de Phantoms al opnieuw in het zog van Era Renomar (7-4). Hein Van Hazebrouck  zou geen moment twijfelen om de tactiek te herzien bij zoveel gepruts: de keeper in de spits plaatsen, de lepels van de sticks omdraaien, een verplichte bril voor de aanvallers, twee linker schaatsen voor struikelende verdedigers. Bedenk maar iets gek want slechter kon niet. Niks verandering echter, HYC sleepte zich stuntelend naar de tweede rust met bovendien sterkhouder Morgan voor lange tijd in de penaltybox. De meeste goaltjes-toeristen hadden zich toen al teruggetrokken op hun stellingen in het noorden.


De thesis ‘uit je fouten, kan je leren’ bleek min of meer te kloppen tijdens de derde herneming. Of was het omdat Era Renomar met een mannetje minder op het ijs stond? Bij één van de vele overtalsituaties in Antwerps voordeel, diepten Shawn Hulshof (8-4) en Chad Brears (9-4) de HYC voorsprong uit. Dezelfde Chad zorgde zelfs nog voor dubbele cijfers (10-4) en een schaamlapje voor de gebeurtenissen van de twee periode. Conclusie want de naam is nog niet gevallen in het verslag: er is werk aan de winkel voor onze sportief directeur Goemmer Cuylaerts.


Griezelfestijn met de buren

Een door gekwetsten geplaagd HYC Era  Renomar  verloor zaterdag in Eindhoven met 5-3. Zondag vormde Turnhout geen partij voor de Herentalsenaren in de Belgische bekercompetitie.  Thuis werd het 8-1 voor HYC.

Het feestcomité zette bij het begin van de herfstvakantie de grote middelen in voor de halloweenmatch. Om onze vertrouwde plek achter het doel te berieken, passeerden we in volslagen duisternis de verschrikkelijkste creaturen: heren met kogelgaten in hun kop, piepjonge vampieren en bloederige dames.

Aan de tap had ons aller Goemmer zijn eega geposteerd, voor één keer onder het motto ‘lelijk-als-de-nacht’. Als compensatie voor alle weerzin werden de pinten voor de wedstrijd gratis aangeboden door de HYC-sponsor. Schol!


De partij begon minder vlot dan verwacht. De buren uit Turnhout verschansten zich in het eigen verdedigingsvak, waarbij hun sticks in de eerste plaats dienden om de puck naar een onbemand deel van het terrein te schieten. In de tweede plaats dienden hun stokken als breek- en hak-getuig tegen de op alle vlakken superieure concurrenten. Bovendien konden de tandeloze Turnhout Tigers rekenen op hun Nederlandse goalie Van Iersel die de Renomar-aanvalsgolven met klasse pareerde. Het duurde tot de vijfde minuut vooraleer Jules Van Mele het eerste gaatje vond in het Turnhoutse pantser (1-0). Ben Vercammen (2-0) en Ebe Daems solo, tilden de ruststand naar 3-0.


Geen spoor was er  in de statistieken van de gekende scoremachientjes Hulshof, Morgan en Brears. Eerstgenoemde bleef het hele weekend aan de kant met een geblesseerde knie, zijn twee spitsbroers beperkten zich tot het rondstrooien van passes aan de jonge garde. De ene keer al beter dan de andere slaagden die erin het stug verdedigende Turnhout te ontwrichten. Jules Van Mele schoot zijn tweede van de avond achter Van Iersel (4-0) en Ben Coolen was verantwoordelijk voor de forfaitcijfers tegen zijn ex-ploeg. (5-0). Wanneer Chad Brears toch eens de turbo inschakelde, stond de 6-0 na de tweede peridoe op het bord. Ondertussen had Emiel Goris de houthakker-buiten- categorie Palmaerts een paar keer op zijn oog geklopt, toen die zich ging mengen in een akkefietje tussen Jordy Van Dijck en Kay Van Mechelen. ‘Milleke’ en zijn onfortuinlijke sparring partner kwamen er vanaf met wat minuten straftijd. De gevreesde douche bleef ongebruikt.


Wie zich voorbereid had op een zatsel door elke HYC-goal te begieten met een ad fundum was enkel nog te redden door een pak goals in de derde periode. Het kwam er niet van! Enkel Ben Vercammen (7-0) en half-zwaargewicht bokser Emiel Goris (8-0) konden nog scoren. En tot overmaat van ramp mispakte doelman Arne Waumans zich twaalf seconden voor tijd nog op een wanhoopschot van Lorenz Luyckx (8-1). Sponsor Era Renomar zorgde voor troost. Zoals Het griezelspektakel begon,   eindigde het met een gratis ton bier. Hoewel maandagochtend ook nog wel eens griezelig kan geweest zijn voor sommige HYC-ers. Uw verslaggever heeft alvast één lid van de jonge garde pree zien krijgen, niet voor een vat maar voor BarBier.


De nederlaang is gewroken

HYC Renomar passeerde het bekerweekend zonder schade. Zaterdag kreeg Turnhout een 0-10 om de oren. Zondag klopten de Herentalsenaren Leuven met 4-2.

De match tegen Leuven was er eentje om naar uit te kijken. In de heenwedstrijd verloor HYC immers met 6-5 van de Chiefs en een spannend duel kondigde zich aan. Het begon ook veelbelovend met Leuven dat de beginminuten voor zijn rekening nam.

De HYC-ers oogden loom en het was  doelman Van Looveren  die de thuisploeg voor een achterstand behoedde. Een Leuvense straftijd leek het keerpunt: na een salvo van doelschoten benutte Mitch Morgan de powerplay om er 1-0 van te maken. HYC behield daarna het overwicht maar het spel bleef mager. Niks om over naar huis te schrijven, laat staan op facebook of de HYC-site. We kunnen het natuurlijk altijd over de Goemmer hebben als alternatief maar zover gaan we het niet drijven….


In periode twee dikte Renomar de voorsprong aan. In een fraaie combinatie scoorde eerst Shawn Hulshof op aangeven van Mitch Morgan en Ben Vercammen (2-0). Bij de 3-0 waren de rollen omgekeerd. Nu  assisteerde Shawn zijn kapitein Mitch om een uitstekend keepende Keanu Evers te verschalken. Een hoofdrol in het matige spektakel was echter voor hoofdscheidsrechter Van Griensven weggelegd. Vrijwel het enige rumoer op de tribune werd veroorzaakt door dubieuze beslissingen tegenover beide teams: onbenullige akkefietjes werden zwaar bestraft, een linesman -of was het een vrouw?-  werd dan weer zonder gevolg weggeduwd door een HYC-er… Laat het ons houden, wat de scheids betreft op  een off-day.


Terwijl – HYC  de tanden stuk beet op keeper Keanu Evers, lukte Leuven alsnog een tegentreffer. Bij de zoveelste powerplay voor zijn ploeg, schoot Scott Alan Wamsganz de puck achter Kevin Van Looveren (3-1). Dat zorgde geenszins voor paniek in de Renomar-gelederen want Jenne Van Der Velde tilde de marge weer op. (4-1) In een woeilige slotfase met misconducts aan alle kanten profiteerde Alec James nog van defensief HYC gepruts om er 4-2 van te maken.


Volgende week vieren ze Halloween in Herentals. De pompoenen zijn al uitgehold, de vaten bier en de flessen jenever staan klaar. Naar verluidt hebben sommigen het vermetele plan om bij elke HYC-treffer tegen Turnhout de borrels te ledigen. Als dat maar goed komt.


2016 - 2017

Kampioen van België in drie bedrijven

HYC KwadrO mag zich opnieuw kampioen van België noemen. Na verlies in Luik (8-4)  gingen de Herentalsenaren in de terugwedstrijd erop – 7-4 na de reguliere speeltijd-  en erover: 3-1 na 20 minuten extra time.

Tijd voor Facebook

HYC Eromar heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Beneliga gewonnen. In Herentals moesten de Amstel Tijgers met een 8-1 pandoering terug op de bus naar Amsterdam.

Trouwe lezers van deze rubriek krijgen er binnenkort een service bij. En dat allemaal dankzij de heer Gunther Cuylaerts, sportief directeur van HYC Renomar én alias de Goemmer. Zoals nog weinig bekend, maakt de Goemmer sinds goed één week deel uit van de Facebook-familie.

De onmetelijke horizonten van het medium hebben hem zo in de ban dat zich zondagavond na de wedstrijd een discussie ontspon over de verspreiding van het HYC-nieuws. Eén kamp trok de kar van de HYC-website, een ruimer gezelschap was van mening dat niets de vergelijking met Facebook kon doorstaan. Het dispuut leidde tot luid geschreeuw en ei zo na een gevecht in regel tot de Goemmer besloot om een bijzondere werkgroep, belast met het Facebook-nieuws op te richten. De redenering was simpel:  “In plaats van vijf man en een paardenkop zullen nu miljarden mensen de exploten van HYC kunnen volgen” Indien dit eerder al niet zo was, lees je dit stukje voortaan dus ook op Facebook.


De wedstrijd tegen Amsterdam tenslotte. Renomar begon de match met een erg verjongd team. Ben Torremans, Thijs Vanlaere en Ben Vercammen stonden niet op het wedstrijdblad, in hun plaats krioelde de ‘sheet’  van de tieners. Niet om de bank te vullen want de HYC-jonkies waren constant in actie. De doelpunten kwamen voorlopig nog wel van de anciens. Mitch Morgan pakte de 1-0 voor zijn rekening. Miel Goris (2-0)  en Shawn Hulshof (3-0) zorgden na 20 minuten voor een geruststellende voorsprong.


In de tweede periode prikten de Amsterdammers af en toe nog  tegen maar de goals waren voor HYC. Mitch Morgan poeierde de 4-0  in de linker bovenhoek en Jenne Van Der Velde rondde een powerplay met Brent Van Rooy en Lowie Cuylaerts af (5-0). Tijd om de Amsterdammers  van de Herentalse specialiteit te laten proeven: shorthanded goals. Een ietwat bitter gerecht  dat Deurne en Heerenveen al moesten doorslikken. Nu kreeg Amsterdam de 6-0 op die manier gepresenteerd door    Chad Brears. Net voor de rust toonden de Tijgers dat ze wél een overtal konden uitspelen. Calvin Pohlman scoorde de 6-1.


De laatste herneming speelden de goalies zich nog in de kijker. Jaimy Missler voorkwam dat zijn ploeg met dubbele cjjfers naar huis moest. Enkel Shawn Hulshof (7-1) met alweer een shorthanded goal en Chad Brears (8-1) konden het Amsterdamse slot openbreken. Bij de laatste goal  stond HYC-doelman Kevin Van Looveren te blinken. Hij leverde de assist aan de Canadese spits. Allemaal te lezen en te zien via Facebook!


Omdat Luik en Herentals er allebei uitvlogen in de halve finales van de Beneliga en dus ‘gelijk’ eindigden, moesten barragewedstrijden uitwijzen wie de officiële kampioen van België werd in 2017. Luik won zijn thuismatch waarbij HYC een 0-3 voorsprong uit handen gaf. Zondagavond moest er dus gewonnen worden om alsnog een verlenging uit de brand te slepen. De eerste minuut bracht hoop en vertwijfeling. Mitch Morgan scoorde na amper 43 seconden de 1-0 maar 14 seconden later nam Gaetan Rondia een cadeau van de HYC-verdediging met dank aan. (1-1). Het werd zelfs 1-2 langs Thomas Matheson en het vermoeden ontstond dat de Herentalsenaren nog in winteruur-modus stonden: te licht buiten om deftig hockey te produceren.


Jenne Van der Velde was de eerste die zijn ingebouwde klok verzette. Met een mannetje minder op het ijs scoorde Jenne de 2-2. In de tweede herneming – het was ondertussen pikkedonker buiten de tent- kwam de hele ploeg onder stoom. Trevor Hunt (3-2), Emiel Goris (4-2, Mitch Morgan (5-2) en Ben Coolen met een geweldige backhand leidden Herentals naar een veilig geachte 6-2 voorsprong. Coach Jan Andries zette trouwens vol in op de jeugd. Door de afwezigheid van Jacob Laliberté en Ben Vercammen  draaiden Jul Van Mele, Ebe Daems, Jacques De Ceuster en Ben Coolen stevig mee in de HYC-aanval.


De derde periode was het kwestie van consolideren. In een slotoffensief knokte  Luik zich  nog terug tot 6-4 maar het was  de thuisploeg die via Dries Leirs de laatste goal  van duel 7881 scoorde. (7-4) Weinigen kenden het scenario dat daaropvolgend de échte kampioen van België moest aanduiden. Aha! Dat ging gebeuren  in duel 8782, lopende over twee keer 10 minuten speeltijd. Kort en krachtig: daar hebben ze in Herentals wel kaas van gegeten. Vincent Morgan opende de score (1-0) broer Mitch soleerde naar de 2-0 en ook Yenthe Franssen  ging zonder assist voor de 3-0.


‘Match gespeeld’ denk je dan, maar dan ken je het Belgisch ijshockey nog niet. Eerst vloog de Luikse coach Paul Vincent naar de kleedkamer wegens onsportief gedrag, klein bier tegenover wat het scheidsrechtersgild de voorlaatste minuut in petto had. Een relatief kleine schermutseling resulteerde in 4 matchpenalties en 1 game misconduct voor HYC tegenover 2 game misconducts voor Luik. Het Luiks tegendoelpunt van Akim Ramoul (3-1) kon de kampioenenpret niet deren maar Herentals begint het volgende seizoen wel met een halve ploeg geschorsten….Zoete wraak van ? Toch de refs niet zeker!


Het seizoen van HYC KwadrO is voorbij. Den Haag bleek in de halve finale te sterk voor de Herentalsenaren. In Den Haag werd het in de slotseconden 4-3, thuis leidde een dramatische laatste periode tot een 3-5 nederlaag.

Jacob Laliberté werd in Den Haag erg gemist. Voor de tweede halve finale wedstrijd stond de Canadees wel op het wedstrijdblad.  En of dat loonde!

Jacob scoorde de drie HYC goals…Jammer genoeg was er geen happy-end. Dat had HYC voor een deel aan zichzelf te wijten. Zoals ooit door een verslaggever voorspeld, braken onnodige straffen de ploeg zuur op. Dat was in Den Haag het geval en zondag was het niet anders. Hoewel! De boosdoeners loerden  elke keer verongelijkt naar de ref  alsof die man van het spelletje geen snars begreep.  Nochtans is het niet zo moeilijk: pootje lap heet in het ijshockeyreglement tripping. Een tegenstander omhelzen of hem op zijn Trumps de arm schudden is een holding, je stok in de lucht steken als voor een vlag is highsticking, datzelfde attribuut gebruiken als hengel is hooking, te vroeg op het ijs glippen betekent ‘too many men’  en in de weg lopen van je opponent is interference.  Met eigen ogen zagen we die ‘onnozelheden’ slag om slinger  gebeuren. En de scheidsrechters merkten het ook.


Niet dat de Hagenezen onmiddellijk van al dat overtal profiteerden. Integendeel: het was HYC dat zowel de 1-0 als de 2-0 op powerplay maakte. Maar tegelijkertijd sloopten de straffende Herentalse fysiek. Niet helemaal onverwacht bracht Stace Van Benthem nog voor de tweede rust zijn ploeg terug tot 2-1. Onrust sloop in de rangen van het publiek. Blijkbaar onnodig want kort na de herneming tilde Jacob Laliberté zijn team naar een veilig geachte 3-1 voorsprong. Dat was echter het begin van de ondergang. De omroepster was nog niet klaar met de Herentalse goal  of Raymond Van Der Schuit mocht moederziel alleen de 3-2 binnen tikken. Geen twee minuten zette Alan Van Bentem de bordjes gelijk. Toen werd de zoveelste straf HYC fataal. Den Haag zette zijn 7de powerplay eindelijk om in een goal en een halve minuut later was het 3-5. Einde seizoen 2016-2017.


Een seizoen dat ondanks het treurige einde veel plezier bracht voor de supporters. Wie in september na de nederlagen tegen Luik en Leuven de daaropvolgende succesreeks voorspelde, werd voor gek versleten. Primus in groep A, Belgische beker en het kampioenschap: we kijken uit naar een herhaling in het volgend seizoen.


Het mooie liedje is uit

Rotte haantjes zijn verteerd

De eerste kwartfinalewedstrijd in een best of three werd een succes voor HYC KwadrO. In eigen huis werden de Eaters uit Geleen overtuigend opzij gezet met een droge 5-0. Uit in Geleen kunnen de roodwitten zich al plaatsen voor de halve finale. Bij een nederlaag in Limburg wacht dinsdagavond in Herentals een beslissende wedstrijd.

De anticlimax van de match tegen De Kemphanen uit  Eindhoven was na twee hockeyloze weken verteerd. Kurt stond als vanouds beelden te draaien op zijn stelling, de dames en hun heren van het feestcomité sleten borrels en bier, de spelers hadden de boksijzers braaf bij de mama gelaten. En coach Andries had het ook nog eens goed gezegd: wie niet braaf is , vliegt in de hoek. Les begrepen en zowel HYC  als de bezoekers uit Geleen toonden vanaf de start dat leuk ijshockey, hard en fel kan gespeeld worden zonder vechtpartijen. De puck  ging snel  heen en weer met de beste kansen en ook de eerste goal voor de thuisploeg. Mitch Morgan rondde een mooie combinatie met Jacob Laliberté en Ben Torremans af. (1-0). Bij afwezigheid van een zieke Vincent Morgan moest de Herentalse jeugd flink aan de bak. Afwisselend Jacques De Ceuster en Ben Coolen kweten zich uitstekend van hun taak.


De wedstrijd bleef ook na de herneming boeiend mede omdat HYC vaak in de minderheid was na –alweer- overbodige straffen. Tegen een sterkere tegenstander breekt dat de KwadrO-boys ooit nog héél zuur op, maar tegen Geleen hield het de match spannend. Pas toen het bijna half wedsrtijd zelf een powerplay had,  kon HYC de score langs Miel Goris  verdubbelen. (2-0). De mooiste goal van de avond kwam er shorthanded: assistkoningen Laliberté en Mitch Morgan brachten Trevor Hunt in stelling en die fusilleerde goalie Delil. (3-0)


Intussen hield een secure Kevin Van Looveren al twee periodes zijn netten schoon. Ondanks het soms goede aanvalswerk van de Limburgers maar de Herentalse doelman en ook het ijzerwerk stonden in de weg. In de derde time was het Geleense vaatje echter af. De Eaters kwamen nauwelijks nog uit hun vak en Jenne van der Velde scoorde de 4-0. Een mooie HYC-goal werd nog afgekeurd maar de forfaitscore flikkerde  toch op het bord door  toedoen van Brent Van Rooy.


De Belgische beker blijft hier

De Belgische Beker blijft bij ons thuis aan de Vorselaarse Baan. HYC KwadrO versloeg de Buldoggs in hun eigen Luikse huis met 4-7.


Dat we zo zeker zijn van de Herentalse zege, komt omdat we het met eigen ogen hebben gezien. Moesten we betrouwen op de Koninklijke Belgische Ijshockeybond zouden er veel twijfels rijzen. Zowel tijdens de finalematch als zondagochtend, meer dan een half etmaal later,  kende wellicht alleen een doorwinterde Russische hacker de gegevens van de wedstrijd.

Liep alles uiteindelijk goed af dan hadden we de dagen voor de wedstrijd toch twijfels. Vorig jaar leverde een bedevaart naar Marie van Mil van den Dikke, de herberg tussen Snepkensvijver en Bobbejaanland een gunstig bekerresultaat voor HYC. Maar omdat de afstand tussen het etablissement in Lichtaart en de ijsbaan in Luik te groot is en Westmalse trippel te sterk voor een veilige rit, kozen we een alternatief voor de gebedstocht van 2016. Een offergang langs de collegiale kerken van Luik met aansluitend bezoek aan de nabijgelegen drankgelegenheden, plus een noveen voor de heilige Rochus moest volstaan om HYC met goddelijke hulp voorbij de Bulldogs te voeren. Het dient gezegd: we hebben deze boetegang op de Frozen Saturday met toewijding volbracht.


De verbazing was dan ook groot dat ondanks alle christelijke inspanningen HYC,  na één periode tegen een 2-1 achterstand opkeek. Een vroege Herentalse goal werd door Luik gecounterd middels twee powerplays. De verontrusting werd na 20 minuten nog  groter omdat de Herentalse aanvallers nauwelijks dreiging veroorzaakten en de defensie op fluwelen acteerde. Coach Jakke Andries én naar we vermoeden,  de Heilige Rochus zorgden voor de ommekeer. Mitch Morgan en Jacob Laliberté (?)  zetten snel de 2-3 op het bord. Het rood-witte supporterslegioen leefde op, tot een ongelooflijk geklungel voor de Herentalse goal tot de gelijkmaker van Akim Ramoul leidde. (3-3). Het terechte gemor verstomde na de 3-4 van Trevor Hunt, meteen de stand na de tweede time.


Hun achterstand sneed de Luikse adem af maar dood gingen de Bulldogs niet. Aanval na aanval weerden ze, tot Vincent Morgan eindelijk het gaatje vond voor de 3-5. Met nog 6 minuten op de klok groeide de winstkans, zeker omdat de KwadrO-mannen er ondertussen wél hun kop voor legden. Bovendien besloot de Luikse coach Paul Vincent om zijn doelman te vervangen door een veldspeler en dat manoeuvre biedt tot nader order een garantie op verlies. Sinds het  beroemde  Red Army van de vroegere USSR deze tactiek met succes introduceerde, imiteert zowat elk ijshockeyteam hun  spelwijze. Alsof de Sefa plots het tika taka van Barcelona gaat uitproberen: prutsen voor de Sefa verzekerd! Zo ook voor coach Vincent en zijn team. 3-6 stond het na een paar seconden zonder doelman. Mét goalie milderde Akim Ramoul nog even tot 4-6 waarna de geniale ingeving om het opnieuw zonder doelman te forceren de 4-7 winst opleverde aan HYC. Tijd voor een feestje!


Bij HYC hadden ze de geboorte van de kleine Luka Torremans gevierd en de suikerbonen en/of de slivovitsj moesten in de eerste periode nog verteerd worden. Jacob Laliberté scoorde na 5 minuten wel de 1-0 maar een afgeweken schot van Ake Klijsen maakte dat na twintig minuten een onverwachte 1-1 op het bord prijkte. Ondertussen was papa Torremans al naar de kleedkamer gestuurd na een licht toegekende game-misconduct. Stoere Ben had een Nederlandse opponent  nogal gewelddadig in zijn eigen Tilburgse spelersbank gestompt en daarbij zijn stick als extra pormiddel gebruikt. ‘Spearing’ volgens ref Ek, beetje stokvechten luidens het Herentalse kamp.


Na de rust was het tijd voor de glansprestatie van Ruud Leeuwesteyn. De HYC-aanvallen rolden één na één richting het Trappers-doel maar Ruud stond pal. Drie powerplays na elkaar vonden de Herentalse kanonniers geen gaatje in het Tilburgse pantser. En wanneer toch eens een puck aan de grijpgrage armen en benen van Leeuwesteyn ontsnapte, was er nog altijd zijn hoofd om de schijf uit het doel te koppen. Bovendien leek de wedstrijdpuck magnetisch geladen  want ontelbare keren  vloog het ding tegen het ijzerwerk van de goal. Met nog 10 seconden voor de boeg gebeurde het onmogelijke dan toch: Mitch Morgan klopte Leeuwesteyn voor de 2-1.


Dan verwacht iedereen toch een verdere uitbouw van de voorsprong? Mis gepeinsd want amper anderhalve minuut na de hervatting schoof een lullige puck achter Mike Janssen. De arme man stond wellicht verkleumd naar zijn aanvallende maats te kijken toen alles opnieuw kon beginnen (2-2). Gelukkig was er Vincent Morgan die een aanval met Ben Vercammen en Trevor Hunt afrondde (3-2). Het bleef echter spannend. Achtereenvolgens verdwenen Thijs Van Laere, Jacob Laliberté en Emiel Goris in de strafbank en plots veranderde de stormloop van richting. Nu stond Mike Janssen bijwijlen in het schietkraam maar de HYC-er hield de netten schoon.


Met nog 4 wedstrijden in het reguliere seizoen heeft HYC evenveel punten voorsprong op achtervolger Eindhoven. Met uitwedstrijden tegen Antwerpen en Leuven en thuismatchen versus Nijmegen en rechtstreekse concurrent Eindhoven, heeft KwadrO alles in eigen handen om poule A als primus af te sluiten. 


HYC KwadrO deed zijn plicht tegen Tilburg: winnen. Maar de 3-2 thuiszege werd hard bevochten. De oorzaak van die lastige klus was te vinden in de Trappersgoal. Doelman Ruud Leeuwesteyn liet zien dat hij één van de grote talenten is van het Nederlandse hockey. Zijn naam waardig verdedigde zijn kooi als een leeuw.

De toekomst van HYC

Het weekend van 14 en 15 januari beloofde weer een druk hockey weekend te worden voor onze U10! Op zaterdag trokken we met een uitgebreide groep U10 richting Limburg. Enkel het aantal U10s die door de catacomben van Luna's ijsstadion trok was al imposant! De tegenstanders lieten zich echter niet imponeren door het grote aantal roodhemden en onze jongens hadden stevige tegenstand van verenigd Limburg, Liedekerke, Deurne en de boys uit Leuven.

Korte broeken uit het noorden

HYC Kwadro had zaterdagavond weinig moeite om Groningen af te houden. Nochtans was het vriesweer op maat gesneden van de noorderlingen – ze hadden zelfs een speciaal model van  korte ijshockeybroeken aangetrokken-  maar daar was met een 14-2 eindstand niets van te merken.

Naar gewoonte begon HYC verschroeiend snel en na amper 33 seconden scoorde Jacob Laliberté zijn eerste goal van de avond (1-0). Wanneer Mitch Morgan 5 minuten later al nummer twee binnen legde (2-0) maakte iedereen zich op voor een doelpuntenkermis. Maar de riem ging er onbegrijpelijk af  en Zahir Hup maakte de aansluitingstreffer (2-1). Wanneer ook een dubbele powerplay verknoeid werd, klonk reeds een zacht gemor langs de baan. De heren van de tweede en derde lijn  hadden het gehoord: binnen 174 seconden stond het langs Ben Vercammen (3-1), Jenne Van der Velde (4-1)   en Dries Leirs 5-1.


Nu ging alles te gemakkelijk. “ Laten we het eens met een man minder proberen”, dacht Jenne Van der Velde en haakte een tegenstander. Het plan Van der Velde om er middels een mannetje in de strafbank een échte match van te maken, mislukte. Met Jenne op straf ging het de Groningers nog slechter af want Mitch Morgan (6-1) en Timo Dewin (7-1) maakten  binnen 1 minuut 2 shorthanded goals. Terug op het ijs zorgde Jenne Van der Velde persoonlijk voor de 8-1. Daarna was het tijd voor de mooiste goal van de avond. Mitch Morgan had de goal die zijn broer  vorige week maakte tegen Den Haag een vijftigtal keren bekeken op de stream van Kurt Vermylen. Met passer en rekenliniaal had hij vervolgens een baan berekend die die nog spectaculairder was  dan die van zijn oudere broer en die op loopsloefen en met een tennisbal talloze keren geoefend in de tuin. Met nog vijf minuten op de wedstrijdklok nam Mitch dan de proef op de som. Zijn eerste versnelling blies behalve twee Groningers ook een linesman omver en bij de tweede – gecombineerd met enkele slaloms en dribbels- lag de rest van de Nederlanders tegen het ijs. Op het einde van de Morgan-show  kon doelman Honebeeke nog net zijn hand terugtrekken of de arme man had de rest van zijn leven als een gehandicapte door het leven gegaan. Cameraman Kurt Vermylen was nog het meest van slag: hij moest zijn beelden drie keer vertragen om deze bliksemse treffer aan de kijkers te kunnen laten zien ( 9-1). Voor het einde van de tweede periode kreeg Trevor Hunt de eer om de dubbele cijfers op het bord te schieten.


De derde time ging HYC Kwadro verder op zijn elan. David Bartos had wel een tegengoal (10-2) in petto maar twee goals van Jacob Laliberté  (11 en 12-2) plus treffers van Trevor Hunt (13-2) en Ben Vercammen (14-2) bepaalden de eindstand. Met vijf punten voorsprong op Eindhoven blijft HYC na dit weekend nog zeker aan kop van de A-reeks.

Herentals startte met Kevin Van Looveren in het doel. De ancien speelde een goede wedstrijd in Eindhoven en coach Jan Andries hoopte op een vervolg tegen Den Haag, de tweede uit poule B. De Hagenezen lieten vanaf het matchbegin zien dat ze die plaats niet gestolen hadden. In tegenstelling met eerdere wedstrijden werd HYC onder een verschroeiend tempo terug gewalst op het eigen doel. Toch was het Herentals dat eerst scoorde. Op aangeven Dries Leirs van schoot Yente Fransen de puck achter goalie Soer.  Het werd zelfs 2- 0  in een gelijk opgaande partij wanneer Mitch Morgan een aanval met Jenne Van der Velde en Jacob Laliberté tegen het net prikte, meteen ook de ruststand.


Vermoedelijk was er iets mis met de thee want de Kwadr0-boys kwamen als zombies uit de kleedkamer. Hoog en wijd, puckske-klets: een beschrijving van het Herentalse spel werd plots moeilijk. Geen wonder dat Alan Van Bentem op aangeven van Stace Van Bentem de Haagse achterstand terugbracht naar 2-1. Bovendien lieten de Herentalsenaren zich vangen aan de Nederlandse provocaties. Het ene opstootje volgde op het andere: de supporters hielden hun hart vast dat één van de HYC-sterkhouders voortijdig richting kleedkamer zou worden gestuurd.


Was het een donderpreek van de coach of betere thee? HYC kwam in een heel andere gedaante uit de vestiaire na de tweede rust. De thuisploeg greep De Haag onmiddellijk bij het nekvel en op powerplay trof Trevor Hunt raak (3-1). Tijd voor het ‘moment de gloire’ van Vincent Morgan. Op een direct aangeven van doelman Van Looveren trok Vince de turbo op gang, passeerde een man of vier op weg naar het Haagse doel en banjerde de schijf voorbij Clint Soer (4-1). Vergeten was alle ellende van het voorbij uur en zelden schalden Duitse schlagers zo vrolijk door de tent.


Na deze zege trekt HYC volgende week zondag als eerste in poule A naar de collega’s-leiders in poule B: Heerenveen. Een razend  belangrijke match want de winnaar van dit duel heeft in de play-offs het thuisvoordeel in een eventuele, beslissende wedstrijd. Zaterdag 14 januari treft HYC thuis ook nog Groningen, met 7 punten uit 10 wedstrijden één van de zwakkere broertje uit de Beneliga. Dat mag niet misgaan.


Na de eerste Beneliga-nederlaag in Eindhoven (8-6) zette HYC Kwadr0 tegen Den Haag de situatie recht. De Hollanders werden met 4-1 terug naar ’s Gravenhage gestuurd. Een verdiende zege hoewel de tweede periode zowat het ergste liet zien van de Kempische leider in poule A: even het noorden kwijt..

Even het noorden kwijt

Hockey in de mist

HYC Kwadro had maar twee periodes nodig om Amsterdam een forfaitscore aan te smeren: 5-0. De derde periode viel er niks te beleven. Gelukkig was er de mist die ervoor zorgde dat de toeschouwers het gebrek aan spektakel toch niet konden zien.


Amsterdam reisde zonder Marcel Kars naar Herentals. De boomlange ijshockeyveteraan pleegt nochtans graag een duveltje te drinken na zijn matchen in Herentals. Dus speelden de Amstel Tijgers zelf voor ‘duvel’. De Hollanders plooiden massaal terug en probeerden met handen en voeten het Herentalse aanvalsgeweld te stoppen. Dat resulteerde in een vracht penalties die in het wedstrijdbegin systematisch werden afgestraft door HYC.

Mitch Morgan nam nummer één voor zijn rekening (1-0), broer Vincent goal twee (2-0) en Jacob Laliberté zorgde voor de 3-0. Er waren toen amper tien minuten gespeeld…Kort daarna leek Amsterdam helemaal uitgeteld, wanneer eerst Calvin Pohlman en daarna Jasper Jaspers naar de kleedkamer moesten voor onsportief gedrag.


De herneming bracht een fraai doelpunt van Timo Dewin. Bert Vercammen en Vincent Morgan staken een aanval uit het hockeyhandboek in elkaar en Timo knalde de laatste pass staalhard in de bovenhoek achter Danny Van Rijswijck. De Amsterdams goalie was trouwens de enige man op het ijs die zich terdege had voorbereid op een mistige match. In  zijn fluorescerende pak bleef hij de hele match van overal zichtbaar! Dat kan niet gezegd worden van zijn medemaats. Zij bleven onder de radar zelfs toen ze een schaarse keer een powerplay hadden. Integendeel: Jacob Laliberté maakte zijn zoveelste goal van het seizoen toen HYC een mannetje minder op het ijs had. (5-0)


Het laatste wapenfeit speelde zich af aan het slot van de tweede periode. Jenne van der Velde en Marino Bakker raakten slaags en dat akkefietje had vooral voor Niels Vroemans grote gevolgen. Sterke Niels mengde zich even in de esbattementen en het Herentalse nummer dertien werkt bij scheidsrechters blijkbaar zoals een rode lap voor een stier. Ze vliegen erop af en voor hij het goed besefte, stond Niels met een game misconduct achter zijn naam in het stortbad. De HYC-verdediger had zich beter verstopt gehouden in de mist…


Scholieren overklassen Heist

Het Herentalse Toekomstteam veegde zondagavond de vloer aan met de eerste ploeg van Olympia Heist: 9-3. Een merkwaardige uitslag omdat de buren uit Heist vorig jaar nog meestreden in de prestigieuze Beneliga.


Sporters van een jaar of zestien heetten in een tijd waar niemand van globalisering, laat staan IS gehoord had, nog simpel ‘scholieren’. In de burenstrijd tegen Olympia speelde HYC met zo’n scholierenploeg. Anderhalf dozijn kereltjes met donzige bovenlip kegelden echter de bonkige tegenstanders met een baard tot aan hun knieën van het ijs. Hoewel het begin niet zo veel goeds liet verhopen. De overenthousiaste thuisploeg liet zich voortdurend betrappen op fouten en de Herentalse strafbank was bijna altijd bevolkt. Glenn Serneels scoorde daarom niet onverwacht de 0-1 ruststand.

Vier HYC-straffen verder maakte Jacques De Ceuster tijdens een zeldzame vier tegen vier gelijk en Brent Bogaerts slaagde er zelfs in de 2-1 binnen te schieten terwijl zijn ploeg met een scholier minder op het ijs stond. Korte tijd later was de stand terug in evenwicht toen Arne Van Espen solo liet zien dat er toch nog enig Beneliga talent in de Heistste ploeg schuilgaat. Met een harde knal in de bovenhoek versloeg hij een goed keepende Thomas Van Springel, meteen de tussenstand na twee periodes.


Met de thee amper ingeslikt en weer vijf HYC-penalties verder begon het festival Ebe Daems. Die knaap heeft torinstinkt want binnen 15 seconden  moest de Heistse goalie de 3-2 en 4-2 slikken. Tijd voor de Olympia coach om Kirsten Schönwetter in het doel te placeren, hoewel dat geen zoden aan de dijk bracht. In plaats van gevechtshockey – Kevin Van Genchten kreeg nog een matchpenalty voor een bokspartij - produceerden de HYC-ers nu mooi combinatiespel. Ben Coolen rondde nog een eenmansactie af (5-2) maar de volgende goals waren allemaal het resultaat van goed samenspel. Ineens lukten dubbelpasses, driehoeken en ander geometrische toestanden wel. Ebe Daems tekende voor de 6-2 en  Ben Coolen voor 7-3 na een Heistste tegenprik: het waren goals die het talent van de Herentalse aanvallers duidelijk stelden. Topscorer Daems ging daarna verder op zijn elan en maakte zijn handvol doelpunten letterlijk bij de 8-3 en 9-3.

De zege van het HYC-Toekomstteam toont ook een schrijnende waarheid. Hoe is een club als Olympia die ooit de Russische Red Army partij gaf, in dit diepe dal kunnen sukkelen? Clubverantwoordelijken van de voorbije decennia moeten in de spiegel kijken want het Olympia-verhaal is niet uniek met een analoge story in Turnhout en elders in Vlaanderen. Het heil komt niet van weer eens tros buitenlanders voor het eerste team. Wel van een gedegen jeugdwerking: naar verluid trekt voorzitter Van Reeth komend seizoen een nieuw blik met straffe HYC-scholieren open….

Wapenstilstand na Herentalse zege

Het treffen tussen HYC KwadrO en Luik was een prestigeduel tussen de nummers één en twee in de Belgische cup, met Luik op kop. Het werd een spannende wedstrijd waarbij Herentals als overwinnaar uit de strijd kwam (5-3). Luik liet echter zien dat het een goede ploeg heeft en een geduchte tegenstander wordt in de lopende competities. Zoals we in Hertals zeggen: we zijn nog niet aan de nief patatten.


KwadrO begon de match in gewijzigde slagorde. Vincent Morgan vatte post in de tweede lijn. Zijn vervanger naast broer Mitch en Jacob Laliberté was Jenne Van der Velde. De thuisploeg begon stormachtig. Na amper twee minuten stond het 2-0. Jordy Van Dijck scoorde op een vroege powerplay en Jacob Laliberté werkte een assist van Dries Leirs binnen. Daarna liep de machine vast. Frank Neven schoot vanuit een onmogelijke hoek voorbij doelman Janssen en zelfs Jacob Laliberté liet zich op een foutje betrappen. Met de vinger al op de pauze buzzer en de eerste supporters al aan de dranktent, liet hij de puck wegspringen. De HYC-goalie lag even aan de verkeerde kant van zijn doel en ondanks vergeefs gegrabbel was het 2-2 door Henry Bryan.

De match bleef boeiend na de herneming. Emiel Goris en Mitch Morgan timmerden een mooie aanval in elkaar en Jacob Laliberté rondde af. (3-2). HYC mocht daarna wat oefenen op het verdedigen in ondertal en worstelde zich door twee Luikse powerplays. Oud-ploegmakker Paulus bracht de stand toch nog in evenwicht zodat voor de tweede keer werd gedweild bij een 3-3 stand. De jeneverbar moest heil brengen tegen verliesangst en de eerste koudeprik onder de tent.


HYC bleef jagen in de derde periode en dat bracht succes. Topscorer Laliberté tekende voor zijn tweede van de avond (4-3)  en met nog drie minuten te spelen leek de match gewonnen na een goal van Mitch Morgan. ‘Tijd voor spanning’ dacht Ben Vercammen en  liet zich vangen aan een tripping. Met zes veldspelers en een leeg doel plakten de Luikenaars de vier resterende Herentalsenaren in hun vak. Het inoefenen van de box-defence eerder in de match bleek zinvol want de Luikse furie waaide zonder schade voorbij. De wapenstilstand van 11 november tussen KwadrO en de Bulldogs werd kort voor middernacht gesloten op 5-3. Zondag herneemt de strijd tegen Pantoms in de Beneliga.

HYC Kwadro ging zondagavond vlot voorbij de Leuvense Chiefs. Nadat het zaterdagavond in Leuven won met 4-6, eindigde de wedstrijd thuis met 10-2. Door deze dubbele overwinning plaatste Herentals zich voor de finale van de Belgische beker.


De roodwitte brigade kwam al vrij snel op voorsprong via een doelpunt van Mitch Morgan. Lang duurde de voorsprong niet. Binnen de minuut bracht Deniss Baskatovs de Indianen weer langszij. Terwijl Nils Vroemans voor een vermeende spearing vroegtijdig de kleedkamer moest opzoeken, liep HYC verder uit op z’n opponent. Ben Vercammen (2), Jacob Laliberté en de 2 Morgans zorgden al vroegtijdig voor een geruststellende 6-1 voorsprong.

Tijdens de tweede periode, die eigenlijk al overbodig was, hielden beide teams elkaar in evenwicht, zowel op als naast het ijs. Beide teams slaagden er niet in om te scoren, en hadden allebei 2 spelers op de strafbank.


In de derde periode duwde de roodhemden het gaspedaal nog eens in.Het was Youngster Ben Coolen die de Leuvense goalie een 7de keer het nakijken gaf. Vincent Morgan en Jacob Laliberté dreven de score nog verder op, vooraleer ex-HYCer Maxime Pellegrims de tweede Leuvense goal voorbij Mike Jansen kon schieten. De onvermijdelijke Laliberté maakte z’n hatrick vol en legde zo de eindscore vast: 10-2.


HYC geplaatst voor de finale die plaatsvind op zaterdag 11 februari 2017. Tegenstander van dienst zijn de Luikse Bulldogs, die slechts in overtime hun wedstrijd konden winnen in en tegen de Antwerp Phantoms.


Periodestanden: 6-1, 0-0, 4-1


Tekst en foto van VTZ, Peter Vissers, www.vtz.be

HYC KwadrO vlot voorbij Chiefs Leuven

Dubbele cijfers

HYC KwadrO haalde voor het eerst dit seizoen de dubbele cijfers. In de thuismatch tegen Phantoms was de eindstand 10-4. Mitch Morgan en Jacob Laliberté waren opnieuw de puntenkoningen van dienst.


De interland van de Rode Duivels hield zoals gevreesd supporters weg van het ijshockey. Met duidelijk minder volk op de tribune nam HYC zijn bekende vliegende start. Na tien minuten stonden de Phantoms drie doelpunten achter. Mitch Morgan (1-0), Jacob Laliberté (2-0) en Trevor Hunt (3-0) deden de goaltjesklok luiden.


Tegen een onmachtig Deurne bezondigde HYC zich daarna aan een bekend kwaad: straffen pakken. Vier penalty’s op rij zorgden ervoor dat Deurne de rest van de periode in overtal op het ijs stond en terugkwam tot 3-2. Dat alarmsignaal ging af kort na de herneming toen zelfs twee HYC-ers in het strafhokje zaten.

De speeltijd leek voorbij toen  Ben Vercammen (4-2) en Mitch Morgan (5-2) de kloof snel opnieuw uitdiepten. Met zijn gevreesde backhand truc maakte Vincent Morgan er op het half uur zelfs 6-2 van en een monsterzege à la Rode Duivels was in zicht. Eén minuut concentratieverlies volstond  echter om de Phantoms terug in de match te brengen. Daarvoor hadden de Antwerpenaars zelfs geen powerplay nodig. Marek Ziarny tikte de 6-3 achter Kevin Van Looveren en 17 (ZEVENTIEN) seconden later herhaalde Lukasz Bartak dat kunstje! 6-4 bij de tweede rust en licht gegrom op de tribune.


De ongeruste gezichten veranderden gelukkig snel in lachende smoeltjes. Jacob Laliberté scoorde (7-4) en  deelde assists uit aan  Mitch Morgan (8-4) en Ben Torremans (9-4). Jordy Van Dijck tenslotte mocht de 10 op het scorebord vlammen en een voor de Kwadr0-jongens succesrijk weekend afsluiten.

Zo d' ouden zongen, zo piepen de jongen

HYC Kwadr0 blijft ongeslagen in de Beneliga. Vrijdagavond was een verlenging nodig om zich van Tilburg te ontdoen (4-5). Zaterdag rolde de HYC-falanx Zoetermeer op. (6-1) Vooral het feit dat de roodwitten dit klaar speelden met vier spelerslijnen is opmerkelijk. Vincent Morgan trok in de vierde linie met drie piepjonge rekruten succesvol naar het front.


Voor het seizoen was Zoetermeer gecatalogeerd als één van de outsiders voor de titel. Daar bleek alvast in Herentals weinig van aan. De Fin Villehart Kuusomo ontpopte zich wel als een uitstekende doelman, de rest van het Hollandse team had weinig in de pap te brokken tegen de regerende kampioen. Jacob Laliberté benutte na 8 minuten een powerplay (1-0) terwijl Jordy Van Dijck de doelpuntenban brak voor de derde lijn na een kwartier spelen (2-0). Op de valreep –er bleven nog 30 honderdsten van een seconde te spelen in de eerste periode- schoot Mitch Morgan de 3-0 voorbij de taaie Fin.

Wanneer de Morgan broertjes met Mitch als afwerker de voorsprong  op 4-0 brachten, was het tijd voor het jonge volk.  De oudste Morgan verhuisde naar de vierde lijn en kreeg daar het gezelschap van Jacques De Ceuster en Nick Van Bael. Ouwe taaie Niels Vroemans moest in de defensie steun geven aan nog meer mannen zonder baard als Lowie Cuylaerts en Brent Bogaerts. Het experiment deed wenkbrauwen fronsen, zeker toen de tot dan tandenloze Panthers tegen scoorden via Cas Staps. (4-1)

Oefening baart echter kunst en in de laatste herneming lieten de mannen zonder baard zien, waarom ze het epitheton ‘talentvolle lichting’  kregen op gekleefd. Nick Van Bael leek een mini versie van Mitch Morgan: je windt het ventje op en het begint onverdroten over het ijs te stormen. Hier botst het een tegenstander omver, daar wordt een puck opgepikt, het geeft een pass, schiet en haakt zich vervolgens opnieuw aan een opponent. Alleen scoren lukte nog net niet. Dat deden Jordy Van Dijck voor de tweede keer (5-1) en die andere youngster Jacques De Ceuster wel. Niels Vroemans en Vincent Morgan presenteerden de  puck op een dienblaadje en De Ceuster Jr. trad als scoremachine in het voetspoor van zijn pa.

De offensieve weelde verdoezelde evenwel niet het échte manco van HYC-Kwadr0 jaargang 2016-2017: de verdediging. Hun vervangers kunnen het door Vadim Geysbreghts en Jens Engelen achter gelaten gat (nog) niet opvullen.  Voor een sterke tegenstander wordt deze HYC-defensie als zachte boter. Zonder te denken aan een rampscenario waar sterkhouders als Hunt of Vroemans  afwezig tekenen…Is er bij Albert Heyn geen Belgische defence in de aanbieding of organiseert de VDAB geen omscholingen van ijshockey-aanvaller naar verdediger? ASAP kandidaturen insturen naar het HYC-secretariaat.

Movember: Are you man enough to be my man

Movember (een samenvoeging van 'moustache' en 'november') is een jaarlijks event om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man en specifieker voor prostaat- en teelbalkanker. Het is de bedoeling dat mannen hun snor laten staan gedurende de maand november om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel. Het initiatief komt uit Australië waar 2 vrienden op het idee kwamen om een ludieke actie te organiseren om de gezondheid van de man in de spotlight te zetten. Ze werden geïnspireerd door de inzamelacties van de moeder van een van hun vrienden ten voordelen van borstkanker.

De 2 vrienden overtuigden hun vrienden een ‘Mo’ te groeien en hiervoor 10 dollar te vragen. In de mail die ze stuurden om vrienden en kennissen te vragen om mee te doen gebruikten ze de titel: Are you man enough to be my man? Het eerste jaar namen 30 vrienden deel en nu zijn er meer dan 5 miljoen mannen en vrouwen (Mo Bros en Mo Sistas) die het initiatief steunen.


De Movember Foundation streeft er naar om de vroege opsporing van kanker, diagnose en effectieve behandelingen, en uiteindelijk een vermindering van het aantal vermijdbare sterfgevallen te realiseren. Naast het ondergaan van een jaarlijkse controle stimuleert de stichting mensen zich bewust te zijn van mogelijke familiegeschiedenis van kanker en om een gezondere levensstijl aan te nemen.


De organisatie financiert ruim 800 onderzoeksprojecten over de hele wereld. Het Wereldwijd Wetenschappelijk Comité (GSC) komt jaarlijks bijeen om ontwikkelingen in het kankeronderzoek te bespreken en te bepalen waar het beschikbare geld heen gaat. Het GSC wil voorkomen dat onderzoek door verschillende onderzoekscentra onnodig dubbel wordt gedaan. Wil je meer weten over de organisatie en hoe ze te werk gaan? Neem dan een kijkje op be.movember.com


In de internationale hockeywereld wordt Movember elk jaar in de kijker gezet. Ook onze spelers laten al enkele jaren hun Mo staan in november. Maar dit jaar willen we een stapje verder gaan en wijden we een wedstrijd aan het initiatief.  Nu vrijdag 11 november zal de wedstrijd tegen Liège Bulldogs in het teken staan van Movember: een jeneverbar, aangepaste muziek, lekkere pompoensoep met spekjes en BBQ-worst met een broodje. Met andere woorden: Gewoon komen en  genieten van een hapje, een drankje, muziek en de snelste sport op aarde.

We zagen al enkele succesvolle acties van ons feestcomité voorbij komen. In de zomer trapten ze af met een super geslaagde en lekkere BBQ en vorig weekend konden we genieten van een echte HYC sfeer op onze eerste event wedstrijd: Halloween@HYC.


Ondertussen draait de wafelverkoop op volle toeren! Alle spelers (van U8 tot recreanten) verkopen wafels ten voordele van de club maar ook ten voordele van de eigen ploeg.


Er is keuze uit: doos vanillewafels 5 EUR, doos chocoladewafels 5 EUR en doos mix (4 soorten wafels, telkens per twee verpakt) 6 EUR.

De voorverkoop loopt nog tot en met 11 november.


Wil je onze club en spelers op een "zoete" manier steunen dan kan je altijd terecht bij één van de speler(tje)s die jij kent! BEDANKT!

Grote HYC wafelverkoop

Het begint te draaien

Taal leer je gemakkelijker met behulp van voorbeelden. HYC KwadrO  oefende  zondagavond de verschillende betekenissen van de uitdrukking ’het begint te draaien’ met de Eaters uit Geleen.   Onder meer ‘draaien’ als: ‘het loopt vlot’. 6-2 tegen één van de favorieten van de Beneliga, dan draait de ploeg. Maar de Limburgers verstonden na de wedstrijd ook wat men in Herentals nog met: ‘het begint te draaien’ bedoelt. Bij momenten wervelde de lijn Morgan-Laliberté-Morgan (MLM) zo door de Geleense rangen dat de Limburgers lichtjes zat van het ijs strompelden.

De eerste officiële wedstrijd voor de Beneliga begon uitstekend voor HYC. Er was nog geen minuut gespeeld of Jacob Laliberté zette de thuisploeg op winst (1-0). Omdat goalie Rowan Delil  in de daaropvolgende storm recht bleef, dreigde HYC een blauw oog op te lopen. Lars Van Sloun maakte de 1-1 op aangeven van Kay Gielen. Gelukkig kon Vincent Morgan profiteren van een powerplay om met een 2-1 bonus naar de kleedkamers te trekken.


Na de pauze kende KwadrO zijn penalty dipje. Onnodige Herentalse straffen brachten Geleen met twee mannetjes meer op het ijs. Jonas Huovinen spreekt vermoedelijk geen Nederlands maar veel uitleg heb je bij een vijf tegen drie niet nodig: rustig beuken maar! Met succes want de Finse import speelde het overtal uit: 2-2 halfweg. Daarna opende echter ‘Hertals kermis’. MLM ontpopte zich tot een ‘rappe rups’ en de Eaters die aan boord waren in de 34ste minuut hebben het geweten. Met een rotvaart draaide MLM hen zo zat als tierlebuis. En dronken krijg je rap ongelukken. Die kwamen er voor Geleen ook. De 3-2 opdoffer door Trevor Hunt en het 4-2 oplawaai van Jacob Laliberté  kort voor de tweede rust.


Ondertussen hadden ook de andere HYC-lijnen, de Limburgers stevig in hun greep. Yente Fransen schoot keihard op de kruising en ook Timo Dewin en Jenne Van Der Velde waren dicht bij een goal. Het was echter de onvermijdelijke Vincent Morgan die er nog twee doelpunten bij lapte: eentje à la façon de son père Bill.  Steal,  bliksemsnel alleen op de keeper af, arme man op het verkeerde been en een backhand in het dak van de goal. (5-2). En de 6-2 was er opnieuw één van de rappe rups met Jacob Laliberté als afwerker.


Zatte mensen hebben vaak de neiging om te beginnen vechten. Dat was bij de dolgedraaide Justin Evers niet anders. Hij mispakte zich aan berenjager Hunt maar kreeg de krijgslustige Canadees wel mee naar de kleedkamer. ‘ Dan proberen we een jonkie’ dacht Jord Smit. Brent Bogaerts kreeg echter prompt hulp van zijn center en hoe! Binnen enkele tellen stond Limburgse Jord nog even recht in zijn ondergoed om vervolgens neer te gaan. Jord en Vincent wel naar de douchecabines…. Het kon de volle tent niet veel schelen. Ze zagen dat het bij HYC begint te draaien!


Meer nieuws halve finales Beker van België

Er moet nog 1 wedstrijd worden afgewerkt in de eerste ronde van de Beker van Belgïe. De wedstrijd in Herentals tegen Luik, die door onvoorziene problemen met de Zamboni moest worden uitgesteld kan de stand van de ronde niet meer veranderen maar is zeker niet onbelangrijk. De wedstrijd geeft Herentals de kans om de wedstrijd in Luik recht te zetten en de ploeg van Paul Vincent beter te doorgronden.

De halve finales zijn in een best-of-three vorm en zullen gespeeld worden op zaterdag  03/12 en  zondag 04/12. Als er in een van de twee duels een 3de wedstrijd nodig zou zijn, zal deze gespeeld worden op dinsdag 13/12. Het ongeslagen Luik zal uitkomen tegen Antwerp Phantoms en wij zullen Leuven ontmoeten.

Leuven heeft al bewezen dat ze niet zomaar aan de kant gezet worden en beloven dus geen gemakkelijke tegenstander, voor elk punt zal hard gewerkt moeten worden. Hopelijk kunnen zoals in onze laatste ontmoeting hun overtroeven met onze getalenteerde, ervaren spelers en geraken we zoals vorig jaar weer in de Beker Finale.


Schrijf de data al zeker in je agenda en zorg dat je er bij bent!

Toekomst verzekerd

HYC KwadrO kende een goede en een kwade dag tijdens het afgelopen weekend. Zaterdag ging Herentals met 6-2 onderuit in Luik. Zondagavond waren de Phantoms uit Deurne evenwel vele maten te klein voor een soms goed spelend HYC. De 8-1 einduitslag leek op de pandoeringen die Herentals vorig seizoen uitdeelde. Bovendien speelde HYC met een paar piepjonge gasten: de toekomst lacht.


Om in een gunstige positie aan de halve finales van de Belgische beker te kunnen starten – thuisvoordeel in een best-of-three – kon HYC KwadrO best van Phantoms winnen. Dat leek na één minuut spelen niet zo vanzelfsprekend. Defensief geknoei leidde tot een Antwerpse goal en Kempische onzekerheid. Het gepruts duurde immers voort tot Jacob Laliberté het goede voorbeeld gaf. Mooi samenspel met Mitch Morgan en Trevor Hunt werd door de topscorer achter doelman Legrand getikt. Het doelpunt werkte bevrijdend, want opeens gingen de combinaties wel vlot. Nog voor de eerste pauze resulteerde dat in nog meer goals van Vincent Morgan en weer Jacob Laliberté.

Om in een gunstige positie aan de halve finales van de Belgische beker te kunnen starten – thuisvoordeel in een best-of-three – kon HYC KwadrO best van Phantoms winnen. Dat leek na één minuut spelen niet zo vanzelfsprekend. Defensief geknoei leidde tot een Antwerpse goal en Kempische onzekerheid. Het gepruts duurde immers voort tot Jacob Laliberté het goede voorbeeld gaf. Mooi samenspel met Mitch Morgan en Trevor Hunt werd door de topscorer achter doelman Legrand getikt. Het doelpunt werkte bevrijdend, want opeens gingen de combinaties wel vlot. Nog voor de eerste pauze resulteerde dat in nog meer goals van Vincent Morgan en weer Jacob Laliberté.


Dezelfde Laliberté dikte kort na de eerste rust de score aan tot 4-1, alle HYC-goals ‘made by MLM’, het geduchte aanvalstrio van de Morgan broers aangevuld met center Laliberté. Het bleef dus wachten op goals van de andere Herentalse aanvalslinies. Nadat goalie Kevin Van Looveren een Antwerpse penaltyshot stopte was het zover. Met een mooi shot rondde Jenne Van Der Velde een aanval met Ben Vercammen en Dries Leirs af. (5-1).


Ondertussen draaiden een paar jongeren flink mee in het HYC-team. Vooral de aanvallers Jacques De Ceuster en Ben Coolen maakten het de tegenstanders knap lastig: knokkers naar voor, bijtertjes in het backchecken. De kroon op het werk kwam er in de derde herneming. Jacob Laliberté had zijn vierde van de avond op het bord geschoten (6-1) toe het de beurt was aan de jonkies. Eerst Ben Coolen uit een schuine hoek (7-1) en met nog zes seconden op de klok Jacques De Ceuster (8-1), legden de eindscore vast. Meer van dat jonge geweld zouden we zeggen!


Halloween @ HYC

Het wordt een ""BLOEDstollende"wedstrijd op 30/10 tegen VJB Smoke Eaters... aan onze GrIEzEL BarRr kan je terecht voor Halloween drankjes en hapjes.

Een GRUWELIJK mooie prijs wordt uitgedeeld aan de meest angstaanjagende, best verklede supporter en kind 👻


Kom mee supporteren samen met zombies, demonen, heksen en witte wieven. Na de match een HORROR afsluiter in de BarRr bij Bob met dj! 🎃

De wraak van de ‘Rudy’

Het was lang geleden maar een door schorsingen geteisterd HYC Kwadro verloor de eerste thuismatch tegen Leuven met 1-3. Vooral ex-HYC doelman Mike alias ‘Rudy’ Gysbrechts bleek een kwelduivel voor de rood-witte aanvallers.

Mitch Morgan, Emiel Goris én Jenne Van de Velde waren voor de eerste officiële wedstrijd geschorst. Vroeger dan verwacht knoopte Vincent Morgan dan toch maar zijn schaatsen vast. Leuven beloofde immers een taaie tegenstander te worden.


Een dag eerder veegden ze nog de Phantoms uit Deurne met 9-2 van het ijs. De Leuvense Chiefs toverden bovendien nog een wit konijn tevoorschijn in de persoon van Gabriel ‘Gabe’ Yeung zodat ze eigenlijk met vier imports op het ijs kwamen.

Dat buitenlands geweld belette niet dat HYC de Leuvenaars in het verweer drong. Maar twee gemiste breakaways, een dosis pech maar vooral een uitstekende goalie Gysbrechts hielden de nul op het bord. Een eerste periode zonder doelpunten? Daarvoor moesten de supporters héél ver terug grijpen in het geheugen. De goal kwam er wel na de eerste pauze, evenwel langs de verkeerde kant. Halfweg in de match was het in een powerplay situatie prijs voor Leuven. Maxime Pellegrims – ook al een ex-HYC-man – schoot de 0-1 achter doelman Janssen.

Het was ondertussen duidelijk dat HYC de jongste Morgan miste. De schaarse schoten op doel waren van klein kaliber tot Vincent Morgan toch een gaatje vond in de Leuvense afweer. Op aangeven van Jacob Laliberté kwam HYC pas vijf minuten voor tijd langszij (1-1) ‘Erop en erover’ dacht zowat iedereen rond de ijsbaan. Verkeerd gedacht. Met nog amper 50 seconden op de klok tikte Martin Vachal een terug botsende puck simpel binnen. Coach Rombouts verving de doelman nog door een extra veldspeler maar ook dat liep faliekant af. Leuven won met 1-3 na een empty net goal van Deniss Baskatovs.

 

HYC U17 winnen openingstoernooi in Den Bosch

Op zondag 18/09 hebben onze U17 (Het U16 Rood team van vorig seizoen) de beker van het openingstoernooi in Den Bosch binnengehaald.

Als enige Belgische ploeg waren er naast HYC nog 5 andere Nederlandse teams van de partij.

De eerste 2 wedstrijden verliepen moeizaam, we pakten veel te veel onnodige straffen en speelden vaak langer 4 tegen 5 dan 5 tegen 5.


Desondanks waren we de eerste partij baas tegen Zoetermeer maar bleven we steken op een draw. In de tweede wedstrijd tegen Amsterdam kwamen we er niet aan te pas mede door de vele strafminuten en verloren we terecht de wedstrijd.


Vanaf de derde wedstrijd tegen Utrecht sloeg de machine eindelijk aan en werd er ruim en vlot gewonnen. Ook partij 4 tegen Den Haag en partij 5 tegen thuisploeg Den Bosch werden verdiend gewonnen.


Partij 6 werd dan de finalewedstrijd tegen Amsterdam. Waar zij ons in de voormiddag domineerden was het spelbeeld nu omgekeerd. HYC had het beste van het spel en drong de tegenstand achteruit. Op het gepaste moment werd er 2 maal gescoord en was het boeken dicht voor Amstel Tijgers. De toernooizege kwam niet meer in gevaar!


Proficiat aan de spelers!

Rob's weekend: opening van het ijshockey-seizoen voor HYC

Het is al weer vier jaar geleden dat we afscheid namen van Rob Goris. Onze voormalige kapitein verdwijnt echter niet uit onze gedachten en ons hart en volgend weekend 16, 17 en 18 september staat weeral helemaal in het teken van Rob en dus van onze jeugdteams. Naar goede gewoonte start het ijshockeyseizoen op vrijdagavond 16 september met een wedstrijd van de U19 of die andere jeugdige gasten, de recreanten. Voor de passief actieven staat ook een uitwedstrijd op het programma van het eerste team, ze spelen in Heist tegen Leuven.


Zaterdag 17 september hebben we voor de eerste keer in ons bestaan de ganse dag de ijsbaan kunnen afhuren zodat alle jeugdcategorieën aan bod kunnen komen en de spits wordt afgebeten door de allerkleinsten. Zie onder voor de volledige lijst van de wedstrijden.  Zaterdag wordt in schoonheid afgesloten door ons nieuwe Toekomstteam, een initiatief waar onze meest getalenteerde jeugd de kans krijgt zich in de kijker te spelen voor een plek in het eerste team.


Zondag 18 september start het schaatsklasseizoen en iedereen is terug welkom om de kleine kampioenen in spé te zien rondschaatsen en breng gerust je vrienden en kennissen mee. Zondagavond komt het Tilburgse Toekomstteam ons eerste team partijgeven om ook voor onze toppers het thuisijs in gang te schaatsen. Intussen wordt er hard gewerkt om het team nog aan te vullen met extra Canadese versterking en misschien is daar zondag al wat van te zien…


Het kersvers feestcomité zal zich uiteraard weer van zijn beste kant laten zien om de verschillende evenementen te ondersteunen maar in de eerste plaats richten wij ons natuurlijk tot onze kids, ouders en trouwe supporters om er een leuk en sportief seizoen van te maken. Allen op post, HYC olé!

Terug van weg geweest

HYC is mede geworden tot wat het nu is door de vele evenementen die we door heen de jaren organiseerden. Denk maar terug aan de Mossel-soupé, de kraampjes op de kerstmarkt, de verschillende feestjes,... Vaak met lekker eten, veel drinken maar vooral altijd met een top HYC sfeer!


Omdat de kracht van deze events een meerwaarde zijn voor onze club blazen we hier opnieuw leven in met een nieuw feestcomité. 4 geëngageerde dames nemen hierbij het voortouw: Git Cuylaerts, Kathleen Verwulgen, Saskia Laenen en Tania Raeymaekers.

Ze hebben de koppen al enkele keren bij elkaar gestoken en het resultaat mag er al zijn! Om te starten zullen we weer in volle ornaat aanwezig zijn op Herentals Fietst. Het volgende evenement op de agenda is een BBQ om het seizoen in stijl te starten maar ook een wafelverkoop en een vervolg op de HYC brunch zullen er dit jaar bijkomen. We houden jullie zeker op de hoogte!


Het bestuur is enorm fier om deze dames te kunnen voorstellen en wensen hen dan ook zeer veel succes! Op naar een volgend top seizoen!


HYC Olé!