Kampioen van België in drie bedrijven

HYC KwadrO mag zich opnieuw kampioen van België noemen. Na verlies in Luik (8-4) gingen de Herentalsenaren in de terugwedstrijd erop – 7-4 na de reguliere speeltijd- en erover: 3-1 na 20 minuten extra time.

 

Omdat Luik en Herentals er allebei uitvlogen in de halve finales van de Beneliga en dus ‘gelijk’ eindigden, moesten barragewedstrijden uitwijzen wie de officiële kampioen van België werd in 2017. Luik won zijn thuismatch waarbij HYC een 0-3 voorsprong uit handen gaf. Zondagavond moest er dus gewonnen worden om alsnog een verlenging uit de brand te slepen.

De eerste minuut bracht hoop en vertwijfeling. Mitch Morgan scoorde na amper 43 seconden de 1-0 maar 14 seconden later nam Gaetan Rondia een cadeau van de HYC-verdediging met dank aan. (1-1). Het werd zelfs 1-2 langs Thomas Matheson en het vermoeden ontstond dat de Herentalsenaren nog in winteruur-modus stonden: te licht buiten om deftig hockey te produceren.

 

Jenne Van der Velde was de eerste die zijn ingebouwde klok verzette. Met een mannetje minder op het ijs scoorde Jenne de 2-2. In de tweede herneming – het was ondertussen pikkedonker buiten de tent- kwam de hele ploeg onder stoom. Trevor Hunt (3-2), Emiel Goris (4-2, Mitch Morgan (5-2) en Ben Coolen met een geweldige backhand leidden Herentals naar een veilig geachte 6-2 voorsprong. Coach Jan Andries zette trouwens vol in op de jeugd. Door de afwezigheid van Jacob Laliberté en Ben Vercammen draaiden Jul Van Mele, Ebe Daems, Jacques De Ceuster en Ben Coolen stevig mee in de HYC-aanval.

 

De derde periode was het kwestie van consolideren. In een slotoffensief knokte Luik zich nog terug tot 6-4 maar het was de thuisploeg die via Dries Leirs de laatste goal van duel 7881 scoorde. (7-4) Weinigen kenden het scenario dat daaropvolgend de échte kampioen van België moest aanduiden. Aha! Dat ging gebeuren in duel 8782, lopende over twee keer 10 minuten speeltijd. Kort en krachtig: daar hebben ze in Herentals wel kaas van gegeten. Vincent Morgan opende de score (1-0) broer Mitch soleerde naar de 2-0 en ook Yenthe Franssen ging zonder assist voor de 3-0.

‘Match gespeeld’ denk je dan, maar dan ken je het Belgisch ijshockey nog niet. Eerst vloog de Luikse coach Paul Vincent naar de kleedkamer wegens onsportief gedrag, klein bier tegenover wat het scheidsrechtersgild de voorlaatste minuut in petto had. Een relatief kleine schermutseling resulteerde in 4 matchpenalties en 1 game misconduct voor HYC tegenover 2 game misconducts voor Luik. Het Luiks tegendoelpunt van Akim Ramoul (3-1) kon de kampioenenpret niet deren maar Herentals begint het volgende seizoen wel met een halve ploeg geschorsten….Zoete wraak van ? Toch de refs niet zeker!