Renomar versus Golden Sharks Vachal 13-5

Renomar versus Golden Sharks Vachal 13-5

HYC Renomar heeft de voorronde van de Belgische cup afgesloten met het maximum der punten. Tegen Mechelen, met heel veel volk in Halloween-modus langs de baan werd het 13-5. De halve finale brengt opnieuw een treffen met de maneblussers of beter... met Martin Vachal.


De match tegen de Golden Sharks riep een flits op naar het verrre verleden van HYC, de tijd van Swa Breuren. Swa was een getalenteerd ijshockeyspeler die het op zich genomen had, om in Herentals een stal beginnelingen op te leiden tot HYC-er. Schaatservaring hadden de betrokken architecten, beenhouwers, boekenverkopers en dito boekhouders nauwelijks. Die beperkte zich in de vroege jaren '70 tot een winterse glijpartij op de Snepkens of de visvijver van Bloso. De eerste wedstrijden van het pas geboren HYC verliepen dan ook als volgt. Tegen een min of meer gelijkwaardige tegenstander pikte de Swa de puck in het achterveld op, slalomde naar de overkant en deponeerde de schijf in het doel van de wankelende doelman tegenover zich: een Swakke. Dat kunstje deed hij een keer of dertien per match, af en toe gewisseld met  een hoge voorzet die zijn medemaats in doel kopten. Tegen een sterkere opponent organiseerde de Herentalse kapitein het verzet vooral in 't plat Antwaarps door zijn spelers er op te wijzen dat ze hun stock ondersteboven vast hadden of  dat ze meer kans op succes zouden hebben met hun schaatsen aan de juiste voet. Kortom: HYC begon ooit als de eenmansploeg Breuren.


4  decennia later en op een veel hoger niveau was er de dej√† vu: Golden Sharks is Martin Vachal. Hoe deze Tjechische oud-jeugdinternational  op ons Herentals ijs belandde, blijft een raadsel. Feit is dat hij de HYC-defensie waarvan enkele leden ervaring hebben met sterretjes zien, zondag liet kennis maken met supernova's en zwarte gaten.  De Renomar voorsprong  na goals van Shupe Preston, Mitch Morgan en Peter Bartek werd door acties van de Tjech telkens ongedaan gemaakt. Of hij peuterde de puck tussen de benen van een verdediger uit, leverde een assist of deed een ' Swakke' door het hele pak: de kerel leek ongrijpbaar tot 3-3. Gelukkig dooft een ster en daarvan kon HYC profiteren om nog voor de rust langs Kyle Brothers en Jordy Van Dijck uit te lopen tot 5-3. Niet zonder dat de duivelse Vachal er met een sluwe list in slaagde om bij een icing toch een hele lijn te laten vervangen ...Waren wij zo'n louche en vandaag geviseerde voetbalmakelaar? We regelden direct onze eigen transfer van de sjotters naar het ijshockey, plakten de foto en de statistieken van Martin Vachal in ons portfolio  op de  pagina ' witwassen voor beginners' en hups... de markt op met die knaap!


Een paar flitsen uitgezonderd was de beste Vachal verleden tijd vanaf de tweede herneming. Aanvankelijk Mike Gysbrechts, later goalie Bertrand stonden nu in een schietkraam. Emiel Goris, Vincent Morgan en Ben Coolen dikten nog voor het half uur aan tot 8-3. Toen was het de beurt aan het doel bij de Zamboni om zich tot kabinetstuk van de week te kronen. Niet minder dan drie keer op een rij verhinderde een paal of de lat  een HYC-doelpunt. Sterk werk! Pas bij de 9-4 van Shupe Preston gaf  het ijzeren geval zich gewonnen.


Het doelpuntenfestival ging verder in de derde periode die voor HYC begon met een drie tegen vijf. Een pluim voor de Herentalse defensie die dit keer wel goed stand hield. Twee keer Vincent Morgan, Ben Coolen en Kyle Brothers legden de 13-5 eindstand vast. Die vijfde Mechelse treffer? Martin Vachal. Overigens is de eer van topscorer in deze vooronde niet voor de Tjech, die eer valt te beurt aan onze Kyle Brothers met 35 punten. Ook een straffe prestatie want dat betekent dat de Canadese center een hand had in  meer dan 40 percent van de HYC-goals. Vachal is in Mechelen Mister 54%.