Nieuws

Scholieren overklassen Heist

Het Herentalse Toekomstteam veegde zondagavond de vloer aan met de eerste ploeg van Olympia Heist: 9-3. Een merkwaardige uitslag omdat de buren uit Heist vorig jaar nog meestreden in de prestigieuze Beneliga.

 

Sporters van een jaar of zestien heetten in een tijd waar niemand van globalisering, laat staan IS gehoord had, nog simpel ‘scholieren’. In de burenstrijd tegen Olympia speelde HYC met zo’n scholierenploeg. Anderhalf dozijn kereltjes met donzige bovenlip kegelden echter de bonkige tegenstanders met een baard tot aan hun knieën van het ijs. Hoewel het begin niet zo veel goeds liet verhopen. De overenthousiaste thuisploeg liet zich voortdurend betrappen op fouten en de Herentalse strafbank was bijna altijd bevolkt. Glenn Serneels scoorde daarom niet onverwacht de 0-1 ruststand.

Vier HYC-straffen verder maakte Jacques De Ceuster tijdens een zeldzame vier tegen vier gelijk en Brent Bogaerts slaagde er zelfs in de 2-1 binnen te schieten terwijl zijn ploeg met een scholier minder op het ijs stond. Korte tijd later was de stand terug in evenwicht toen Arne Van Espen solo liet zien dat er toch nog enig Beneliga talent in de Heistste ploeg schuilgaat. Met een harde knal in de bovenhoek versloeg hij een goed keepende Thomas Van Springel, meteen de tussenstand na twee periodes.

 

Met de thee amper ingeslikt en weer vijf HYC-penalties verder begon het festival Ebe Daems. Die knaap heeft torinstinkt want binnen 15 seconden moest de Heistse goalie de 3-2 en 4-2 slikken. Tijd voor de Olympia coach om Kirsten Schönwetter in het doel te placeren, hoewel dat geen zoden aan de dijk bracht. In plaats van gevechtshockey – Kevin Van Genchten kreeg nog een matchpenalty voor een bokspartij - produceerden de HYC-ers nu mooi combinatiespel. Ben Coolen rondde nog een eenmansactie af (5-2) maar de volgende goals waren allemaal het resultaat van goed samenspel. Ineens lukten dubbelpasses, driehoeken en ander geometrische toestanden wel. Ebe Daems tekende voor de 6-2 en Ben Coolen voor 7-3 na een Heistste tegenprik: het waren goals die het talent van de Herentalse aanvallers duidelijk stelden. Topscorer Daems ging daarna verder op zijn elan en maakte zijn handvol doelpunten letterlijk bij de 8-3 en 9-3.

De zege van het HYC-Toekomstteam toont ook een schrijnende waarheid. Hoe is een club als Olympia die ooit de Russische Red Army partij gaf, in dit diepe dal kunnen sukkelen? Clubverantwoordelijken van de voorbije decennia moeten in de spiegel kijken want het Olympia-verhaal is niet uniek met een analoge story in Turnhout en elders in Vlaanderen. Het heil komt niet van weer eens tros buitenlanders voor het eerste team. Wel van een gedegen jeugdwerking: naar verluid trekt voorzitter Van Reeth komend seizoen een nieuw blik met straffe HYC-scholieren open….