We zijn van Hertals

We zijn van Hertals

HYC Renomar viert kerstmis met een boom vol goals. Zaterdag kreeg Mechelen in eigen huis een pak rammel: 1-12. Aan de Vorselaarsebaan kropen de Trappers na een 10-0 pandoering terug in hun overigens fraai beschilderde bus.


Die match tegen Tilburg had behalve veel doelpunten weinig om het lijf. HYC organiseerde vanaf de eerste minuut een belegering op het doel van Brad Van Ierland. Na 5 minuten was het reeds 3-0 met goals van Ben Coolen, Ben Vercammen en Mitch Morgan. Omdat de Herentalsenaren te veel op de lat en de paal mikten, bleef de schade in de eerste periode beperkt voor de Nederlanders. De tweede time begon HYC opnieuw furieus. Jacques De Ceuster (4-0) en Jul Van Mele (5-0) scoorden binnen twee minuten. Vincent Morgan (6-0) en Ben Vercammen (7-0) rondden elk  nog voor de rust prachtige assists van Kyle Brothers af. In het aflsuitende wedstrijdgedeelte ging Renomar op zoek naar de dubbele cijfers. Shupe Preston (8-0) en Ben Vercammen (9-0) zetten de thuispoeg op de goede weg. Topscorer Kyle Brothers kon de 10-0 bij op zijn palmares schrijven. Terwijl Arne Waumans de goal plat mocht leggen met een 'zero' op zijn conto.


Met de Beneliga-voorronde over halfweg staat HYC op de tweede plek na Geleen dat een wedstrijd meer speelde en op de eigen baan al verloor van Herentals. Een gunstige plek in de play-offs ligt binnen handbereik. Maar de strafste statistieken scoren de Herentalsenaren in de scorerslijsten. Op kerstdag 2018 staan vier HYC-ers in de top 5 van de Beneliga. Los op kop prijkt Kyle Brothers gevolgd door Vincent Morgan. Op plek drie komt import Eden Branden van Nijmegen het Kempens feestje verstoren want Mitch Morgan en Ben Vercammen maken de top 5 vol. Nog uitzonderlijker is het feit dat er drie kerels bij zijn die geboren, getogen én opgeleid zijn in Herentals zelf.  Bij de twintig besten in de Beneliga staan er behalve de HYC-ers slechts drie Nederlanders en twee Belgen. En alleen Marco Postma van Heerenveen speelt nog bij de ploeg waar hij zijn eerste ijshockeykunstjes leerde.


Het autochtone karakter van HYC zou het kabinetstukje van de week kunnen zijn. Maar op het einde van 2018 ruilen we onze wekelijkse prijs graag in voor een huzarenstuk van het jaar. Die trofee geeft ondergetekende graag aan de HYC-coach. Jeffrey Van Iersel -jammer genoeg niet van Hertals- smeedde een nog beter team van jonge gasten, talentrijke anciens en nieuwe imports. Nooit pakte HYC minder domme penalties, nooit eerder ontbolsterden zoveel 'teenagers'  tot vaste waarden in het eerste team. Met coach Jeffrey aan het stuur komt daar ook in 2019 hopelijk nog veel moois bij.