Friese onverzettelijkheid

HYC Renomar strandt op de tweede plaats in de voorronde van de Beneliga. De thuismatch tegen Heerenveen ging in overtime verloren met 4-5. Voor de koppositie en thuisvoordeel in een eventuele finale tegen de Friezen moest zondag gewonnen binnen de reguliere speeltijd. Quod non.


Dat de twee teams aan elkaar gewaagd zijn, was duidelijk in de eerste periode. Het spel ging snel op en af en beide keepers konden hun kunstjes uitgebreid tonen. Het was nochtans de thuisploeg die telkens via Mitch Morgan op 2-0 kwam. Kevin Nijland -zo staat op het wedstrijdblad- scoorde nog voor de rust de 2-1. Een doelpunt dat ze in een voetbalgazet zouden beschrijven als 'een bijzonder knullige owngoal'.


De tweede periode leek een maat voor niets in het scoreverloop. Tot Shupe Preston kort voor affluiten de 3-1 voorbij Sjoerd Idzinga tikte. Met twee goals voorsprong moest het lukken voor HYC. Marco Postma bleef echter een gesel voor de HYC-defensie. De Friese reus werkte zich telkens opnieuw uit de hoek en strooide met passes naar zijn ploegmaats. Op één daarvan knalde Brent Janssen de 3-2 achter een alweer uitstekende Kevin Van Looveren. Met 12 minuten op de klok kreeg HYC een powerplay en bij een uitbraak vuurde Mitch Morgan zijn schot af vanuit een scherpe hoek. Het zagemanneke in de verslaggever jeremieerde al van 'Mitchke, Mitchke.. waarom van daar?' maar toen lag de puck al in de goal. Morgan Junior had blijkbaar een gaatje gezien van een centimer of 8 en mikte de schijf loeihard voorbij Idzinga: het kabinetstukje van de week.


'Match binnen', mag je dan hopen. Dan ken je de Friese historie niet. Reeds de Romeinen beten hun tanden stuk op de eigenzinnige volksstam uit het noorden. En je kan er van op aan dat - de global warming ten spijt- deze koppige doorzetters ooit nog eens hun kanalen en plassen laten bevriezen met buizen van Henco om de 16de Elfstedentocht te rijden. Die onverzettelijkheid ondervond ook ons rode heir. Vijf minuten voor tijd verzilverde Tony Demelinne een powerplay en met minder dan twee minuten te gaan, mocht Adam Bezak helemaal vrijgelaten de 4-4 binnen schuiven. In de verlengingen ging het alleen nog om de ongeslagen thuisreputatie van HYC. Die sloeg Todd Ratchford aan diggelen (4-5)


De hele match had er trouwens één kunnen zijn voor de galerij indien Renomar niet met de punten had gemorst tegen Amsterdam en Zoetermeer. Genoeg geklaagd: dat zure puntenverlies neemt niet weg dat Era Renomar een fantastisch Beneliga parcours aflegde. Alleen in een finale tegen Heerenveen vertrekken Morgan en co. in de underdogrol. Alle andere tegenstanders moeten minstens één keer als overwinnaar de hel aan de Neet passeren.