HYC Nieuws

2019-2020

Bedankt voor alle acties en initiatieven die vele van jullie willen ondernemen.

Mogen we vragen om al deze initiatieven, hoe klein ook, eerst door te geven via saskia.laenen@hyc.be

naam + eventueel team/groep+omschrijving van de actie


Spontane donatie kunnen via volgend rekeningnummer: BE69 1431 1004 4278 of via de website van onze collega's van Face-off:

https://shop.face-off.nl/donaties/


Bedankt hiervoor


HYC-bestuur

’t Friest in Herentals…


De vier jaargetijden van Vivaldi, prachtig stuk dat iedereen kent. Quatro Stagione pizza van de Italiaan, wie heeft hem nog niet geproefd ? HYC heeft op één weekend zich door elk van deze vier seizoenen geschaatst.
Laten we eerst even teruggaan naar donderdag wanneer import Tyler Mayea laat weten zich niet meer beschikbaar te stellen voor de ploeg.

Geslaagd voor het herexamen


HYC-Renomar heeft de Mechelse uitschuiver in eigen huis mooi recht gezet. Met een 6-0 moesten de Sharks nu zelf met hun broek vol pinnekes naar huis. Vorige week kregen de Herentalse hockeyers een dikke buis op hun rapport. Het herinnerde de lands- en Beneligakampioenen aan het afgezaagd refreintje van 'levenslang leren'. 'Wie teert op wat hij al kent, krijgt kletsen', vertellen de specialisten nu al een paar decennia lang.

Pinnekesdraad in de poep


Een blamage voor HYC Renomar. Anders mag je het 9-5 verlies tegen de Sharks uit Mechelen niet noemen. Daar kan de 8-4 thuisoverwinning tegen Phantoms van zondagavond niks tegenover zetten. De nederlaag van zaterdag kwam hard aan bij het Herentalse legioen. 

Canadese versterking in onze verdediging


Omdat Peter Bartek voor een lange tijd afwezig gaat zijn waren we genoodzaakt op zoek naar een waardige vervanger. Met de Canadees Tyler Mayea denken we deze gevonden te hebben. 

Van eigen kweek


Vandaag stellen we nog 3 forwards uit onze eigen jeugdproductie voor, die dit seizoen voor ons eerste team uitkomen. Jordy Van Dyck, Ebe Daems en Jul Van Mele.

Ervaring in de verdediging


Ervaring in onze verdediging wordt dit seizoen onder andere verzorgd door Nils Vroemans en Peter Bartek. Nils, een geboren Antwerpenaar, speelt intussen al 10 jaar in Herentals. Peter Bartek kwam vorig seizoen over van Antwerp Phantoms om Trevor Hunt te doen vergeten.

Benno keeps on going


Benno beleefde vorig jaar opnieuw een topseizoen. Met 22 goals en 35 assists stond hij op de 8ste plaats in de topscorerslijst in de BeNeLiga. 

Goalie news


De goalies van ons eerste team zijn bekend voor seizoen 2019/2020. Sluitstuk Kevin Van Looveren bewees vorig seizoen nogmaals één van de beste vakmannen te zijn van de lage landen

HYC off-ice zomerkamp


Het seizoen 18ʼ-19ʼ was een topseizoen. Al onze jeugdteams eindigden binnen de top 5 van hun competitie. Onze u14 zelfs top 3. Onze u16rood zelfs kampioen. Onze “big boys” wonnen elke beker die ze konden winnen.


Dit succes is mede te danken aan de zomer voorbereiding.

Slutligen att atervända


HYC Renomar deed een goede zaak voor de finaleronde van de Belgische beker. Zaterdag verloor het weliswaar na overtime bij Leuven (5-4) en zondag leek het helemaal mis te lopen in een vol eigen huis tegen Luik. Na een dol half uur zette de thuisploeg echter een 0-5 achterstand om in een 7-6 overwinning. De koppositie wenkt.

Welcome


Door de geboorte van zijn dochter Winny moest Preston de start van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Intussen is Preston aan de selectie toegevoegd en heeft hij al 3 wedstrijden meegespeeld.


Dit seizoen hebben ook youngsters Arne Vervoort, Jef Van Den Bosch en Chad Piccart een basisplaats in ons eerste team afgedwongen.

Rob's weekend


Openingsweekend bij HYC betekent Rob's weekend. Het is al weer 7 jaar geleden dat we afscheid namen van Rob Goris. Onze voormalige kapitein verdwijnt echter niet uit onze gedachten en ons hart en komend weekend 27, 28 en 29 september staat weeral helemaal in het teken van Rob, het goede doel en onze club.

D-men

Vanavond in Mechelen wordt onze eerste oefenwedstrijd van het seizoen 2019/2020 gespeeld. Ons team neemt het op tegen EHC Die Bären Neuwied. Deze Duitse beren uit de Regionalliga zullen eerst deze reeks verdedigers moeten passeren.

Coolen - De Ceuster


Ook aanwezig in ons eerste team dit jaar zijn forwards Ben Coolen en Jacques De Ceuster. Beiden kregen vorig seizoen van onze coach Jeffrey Van Iersel de kans om zich te bewijzen tussen de grote jongens,

#20 Emiel Goris


Ons supertalent Emiel Goris kiest ondanks interesse van buitenaf ook voor HYC Era Renomar. Emiel zijn hart ligt duidelijk in Herentals

Captain Morgan


Ook weer van de partij dit seizoen is onze kapitein Mitch Morgan. Hij geldt als één van de publiekslievelingen en lijkt als toeschouwer conditioneel onverzadigbaar.

Eerste import ERA Renomar HYC


Het ijshockeyseizoen staat bijna voor de deur. Het bestuur heeft niet stilgezeten om een waardige vervanger te zoeken voor onze topscorer Kyle Brothers, die volgend seizoen uitkomt in de Zweedse divisie 1.

Coach Jeffrey nog 2 jaar bij HYC


Na een enorm succesvol seizoen mogen we als club aankondigen dat coach Jeffrey Van Iersel een verlenging van 2 jaar heeft getekend.

2018 - 2019

Waar was die Stella?


HYC Renomar speelt de halve finale van de Beneliga. In Leuven klopte Herentals de stugge Chiefs met 0-2. Geleen of Nijmegen wordt de volgende tegenstander van de rode brigade.


Vanover een stormend Kanaal meerde uw reizende reporter aan in Leuven voor de Beneliga-kwartfinale en om er de door Chiefs beloofde Stella te nuttigen.

Friese onverzettelijkheid.


HYC Renomar strandt op de tweede plaats in de voorronde van de Beneliga. De thuismatch tegen Heerenveen ging in overtime verloren met 4-5. Voor de koppositie en thuisvoordeel in een eventuele finale tegen de Friezen moest zondag gewonnen binnen de reguliere speeltijd. Quod non.

Terug op koers


Na de uitschuiver in Amsterdam rechtte HYC Renomar de rug tegen regerend kampioen Den Haag. In Herentals gingen de Hagenezen met 5-0 terug op de bus.

Decompressie, fuifbenen, te veel echte sigaren gesmoord? Zelfs met klapschaatsen aan hun voeten moeten de HYC-ers beter kunnen, dan wat ze zaterdagavond in Amsterdam lieten zien

London calling


HYC Renomar won de eerste kwartfinale van de Beneliga tegen Leuven met 7-2. Mits een uit-zege bij de Chiefs staat HYC zondagavond in de halve eindstrijd.

Spelen met vuur


HYC Renomar begon het weekend met een mooie zege in Nijmegen (4-7) De thuiswedstrijd tegen Zoetermeer leek een makkie maar werd een thriller. Pas in overtime werden de Panters getemd. De strijd om de plaatsen één en twee in de voorronde van de Beneliga blijft open. HYC en Heerenveen zijn de enige ploegen die nog primus kunnen worden maar met 52 punten op de teller kan Geleen één van die kemphanen naar de derde plaats verwijzen.

Vertellinghe ter lering ende wysheidt


Vertellinghe ter lering ende wysheidt

In de Kempen  leefde er eens een jonge, sterke haas. Roodkop - omwille van zijn prachtige glanzende vacht- was de trots van zijn streek. Talloze dieren hadden al met hem geduelleerd in handigheid en snelheid. Maar of het nu een beer, panter of een bulldog was: telkens was de haas hen te vlug af.  Geen wonder dat Roodkop overal op uitbundige wijze werd gevierd.


De beker is terug in Hertals


Vooreerst excuses voor de late publicatie van ons stukje. Dat heeft met de spanning en de drank te maken van zaterdagavond. Want de bekerfinale 2019 was een thriller. In een bomvolle tent klopte HYC Renomar de rivalen uit Luik met 1-0. De beker is terug in Herentals en daar hoorden wat bier en jeneverkes bij. Vandaar...

Het was schrikken bij de opwarming, zowel voor de spelers als de supporters. Bij de mannen op het ijs vielen de ogen uit hun kop toen ze de warming up deden voor afgeladen tribunes. Van hun kant herkenden de in rood en wit uitgedoste toeschouwers hun poulains niet. Die verschenen als pikzwarte duivels uit de kleedkamer. Godbetert niet zo erg als het Luikse team: dat had zijn witte lijkwade al aangetrokken. Maar dat wisten onze Waalse broeders toen nog niet...


Integendeel: de schrik voor een vroege dood sloeg toe in het HYC kamp. Pas was de match begonnen of Peter Bartek vloog met een game misconduct van het ijs. De sterkhouder in de Herentalse defensie botste vlak voor de HYC-bank knalhard op de Luikenaar R. De klasbak (echtig waar) paste een bekende Luikse truc toe: voor dood blijven liggen. Brancardiers op het ijs, ziekenwagen besteld, al geïnformeerd bij de pastoor voor een uitvaart en de refs in paniek. De commedia dell' arte werkte. Boosdoener Bartek moest in 'den bak' en de schielijk overleden R. stond één shift later als bij wonder verrezen, terug op het ijs.


De gevreesde goaltjeskermis bleef uit. Sterker zelfs, de HYC-verdediging met Arne Van Espen in de plaats van Peter Bartek hield beter stand dan ooit. Prijsschutters als Matheson, Ramoul en Rivait kregen hun kanonnnen amper in stelling en wanneer er dan toch eens een kogel richting HYC-doel vloog, stond een prima Kevin Van Looveren in de weg. De HYC-verdediging -natuurlijk hebben ook de aanvallers hun deel- levert dan ook het kabinetstukje van de week.


Na twee periodes stond de ongewone 0-0 nog op het bord. Meer en meer werd duidelijk dat de eerst scorende ploeg wel eens de beker zou winnen. En onder de toenemende druk van de thuisploeg kantelden de kansen in Herentals voordeel. Met nog een klein kwartier op de klok bediende Ebe Daems zijn center Shupe Preston. Die draaide uit de hoek voor doel en verraste voor één keer goalie Verhulst. (1-0) Wat aan tijd overbleef, verkortte het leven van de Renomar-aanhang exponentieel. Laat ons zeggen: veertien maanden vlugger dood voor veertien minuten ijshockey. Het was het offer waard. Twee jaar na de laatste bekerwinst mocht kapitein Mitch Morgan opnieuw pronken met de blinkende cup. En begon het hoger vermelde feest!

En toen was er Vincent


HYC Renomar klopte concurrent Geleen met 5-4. Daarmee blijft Herentals op kop in de Beneliga. Maar de buit is niet binnen. Ook Heerenveen met flink wat matchen minder, rijgt de zeges aaneen.


De pret zat er direct in aan de Vorselaarse Baan. Binnen één minuut moest doelman Delil een puck van Kyle Brothers uit het net vissen.

Tellen later was het 2-0 langs Bert Vercammen. De HYC stormde duurde tien minuten. Slordigheid en een uitstekende Delil stonden een hogere score in de weg. Toen ging het tempeest liggen. Waren het de zenuwen die bij een topmatch horen? Feit is dat de jonge HYC-verdedigers stonden te bibberen bij de minste Limburgse druk. Geleen profiteerde optimaal. Levi Smeets kon helemaal vrij de aansluitingstreffer maken (1-2). Mathew Beer (2-2) en Lukasz Bartak straften twee onnodige straffen af.

De rust bracht gelukkig kalmte onder de Herentalse helmen. Emiel Goris gaf het voorbeeld met het kabinetstukje van de week. Een HYC powerplay ging vlot rond vooraleer Kyle Brothers de vrije Goris vond. De Miel haalde het goeie ouwe slapshot van onder de motteballen. Zonder enige controle vuurde hij zijn patat af, zo netjes in het kruis dat de verf zowel van de lat als de paal afschilferde. (3-3) Van de weersomstuit moest Geleen opnieuw aan de noodrem trekken. Shupe Preston zette het penaltyshot netjes om (4-3)

De Eaters gaven niet op. Maar met Arne Van Espen was er meer body in de defensie gebracht en ook goalie Van Looveren keepte uitstekend. Het probleem kwam van elders: domme straffen. Een ezel die zich drie keer stoot, loopt blutsen op en dus ook HYC. Binnen de korste keren stond het 4-4 door Levi Smeets.

Verlenging leek er aan te komen, ware er niet coach Van Iersel. Jeffrey vroeg twee minuten voor tijd een time out. De Limburgers waren nog aan het nadenken over het opzet van de Herentalse coach toen het resultaat er al was: de 5-4 van Vincent Morgan. "Een minuutje rust, da's genoeg voor ons werkbeest" meende Jeffrey Van Iersel. Het bleek de juiste gok: Vincent flitste inderdaad door de Geleense verdediging.

Nu volgen twee weken rust, dan wacht in Friesland de kraker tegen Heerenveen

Zagreb here we come


Na de thriller vrijdagavond tegen Geleen wacht onze juniors uit het eerste team een andere uitdaging. Coaches Michael Kolodziejczyk en Jan van Beveren selecteerden maar liefst 7 spelers van HYC Era Renomar om de kleuren van België te verdedigen op het U20-toernooi in Kroatië: Arne Vervoort, Lowie Cuylaerts, Ebe Daems, Chad Piccart, Ben Coolen, Jacques De Ceuster en Brent Bogaerts.

Maandagochtend om 8 uur vertrekken de jongens met het vliegtuig naar Zagreb waar het wereldkampioenschap zal plaatsvinden van 15 tot 21 januari. De tegenstanders in het Divisie 2B toernooi zijn Israël, Nederland, Kroatië, Servië en als laatste Mexico.

Aangezien deze jongens onmisbaar geworden zijn in het team van Jeffrey Van Iersel spelen wij volgend weekend geen wedstrijden in de BeNeLeague. De coach heeft de afgelopen maanden de jonge spelers naar een hoger niveau gebracht, en we hopen dat zij dit kunnen waarmaken in Kroatië. We wensen het volledige U20-team alvast zeer veel succes op het WK!

The phantom killing


De Phantoms zijn eraan. De ooit zo gevreesde spoken uit Antwerpen werden zaterdagavond  omzeggens doodgeknuppeld door HYC-Renomar. 18 moordende kloppen kregen ze te verduren. Amper één keer konden ze zelf een slappe vuist maken. De 18-1 eindstand is meteen de hoogste  thuisscore van HYC in haar Beneliga-geschiedenis.

HYC begon nochtans erg verzwakt aan het nieuwe jaar. Vincent Morgan (ziek), Niels Vroemans (schorsing) en Peter Bartek (thuisbezoek) waren er niet bij. En hoewel ze al op weg waren naar Luik voor een match met het Toekomstteam, werden een paar youngsters alsnog opgevorderd voor de slag tegen de Phantoms. Die inderdaad één periode behoorlijk terugvochten. De 2-0 ruststand met goals van Yente Fransen (1-0) en Shupe Preston (2-0) liet geenszins de komende slachtpartij voorzien.


De tweede herneming begon dramatisch voor de Antwerpenaars. Eerst Ben Vercammen en daarna Kyle Brothers tolden een halve minuut om hun tegenstanders en toen die helemaal zot gedraaid waren, werkte topscorer Kyle letterlijk op zijn knieën, de puck ook nog in het doel (3-0). Wie er met zijn neus bij stond, vermoedde toverij bij dit kabinetstukje van de week. Binnen de zes volgende minuten scoorden ook Shupe Preston nog drie keer en Jul Van Mele. Na een time-out en een Antwerps tegendoelpunt luwde de storm even maar Mitch Morgan (8-1), Ben Vercammen (9-1) en opnieuw Mitch (10-1) bezorgden de belleman een overbelaste arm.


Een prima aanleiding om eens op zoek te gaan naar een vervanger in tijden van nood. Buurtbewoner T. bleek ondanks een lange kijkstage niet te deugen, kleine Vic toonde aanleg maar miste nog kracht. Het oertalent zat verborgen bij Luc V. De boekhouder en voormalige topper uit de Belgische atletiek combineerde force, ritme én een beltechniek die men van een beginneling niet verwacht. Bovendien toonde V. zich ook in het nuttigen van Duveltjes minstens de evenknie van de klokkenluider in functie. HYC weet nu waar het een reserve kan vinden.


De kans dat die moet gezocht worden omwille van gestresseerde pezen, is trouwens groot. In de derde periode bleef Renomar in Phantoms-moordmodus. Goalie Robin De Groote die Charlie Vockie verving, slikte opnieuw 8 voltreffers. Ben Vercammen, Mitch Morgan en Shupe Preston mikten elk twee keer raak, Ben Coolen en Kyle Brothers hielden het bij één goal om bij 18-1 af te sluiten. Ze realiseerden tevens een unicum in de Beneliga-historie. Heel zeker voor het eerst bevolken 5 spelers van één en dezelfde ploeg de top van de scorerslijst na 13 wedstrijden. Dat podium is weggelegd voor Kyle Brothers (53 ptn), Mitch Morgan (41 ptn), Ben Vercammen (39ptn), Shupe Preston (38ptn) en Vincent Morgan (35ptn). Spijtig dat de Phantoms daarvoor moesten sneuvelen.

Finalematch is binnen


HYC Renomar speelt de finale van de Belgische beker. De tegenstander is ook al bekend: Luik. Beide teams waren in een 'best of tree' al na twee wedstrijden zeker van hun finale ticket. Voor Herentals werd het een walk-over tegen Mechelen. Uit stond het 1-8 en in de thuiswedstrijd klopte HYC Coldplay met 4-1.


De laatste match van 2018 was nochtans geen onverdeeld succes. Over één ding bestond geen twijfel. Ondanks de zege was het niet de beste wedstrijd van de thuisploeg.

Maar over hoe dat kwam, was er wél genoeg discussie aan de buitentoog. "Leuven deed heel erg zijn best en de 'Rudy' keepte een wereldmatch" meende kenner RVDB. "Gij zot! Herentals mikte op de keeper in plaats van op de goal" wist WL, ook al een notoir specialist want met nog veel haar een goaltjesdief pur sang in het HYC-shirt. "Daar kunde nog geen drie lijnen over schrijven" deed een derde zijn verkeerde duit in het zakje want het zijn nu al 11 regels...


Maar eigenlijk zat de brave mens er niet ver naast. Zonder te zagen over wat allemaal mis ging, kan dit verslag erg bondig. Wat te vertellen over de eerste periode die eindigde op 0-0? Renomar had zelfs een twee man overtal-situatie nodig om langs Kyle Brothers de 1-0 aan te tekenen. En ook de 2-0 van Vincent Morgan viel bij een Herentalse powerplay. Alle andere keren stond Mike 'Rudy' Gysbrechts in de weg of mikten de geroemde HYC-scorers slecht - al naar gelang de hoger genoemde analisten.


Met een goede tien minuten voor de boeg werd het nog twee minuten spannend toen Marek Ziarny de aansluitingstreffer binnen knalde (2-1). Vincent Morgan repliceerde prompt (3-1) en Coldplay-coach Jesse Raekelboom nam kort voor tijd alle twijfels weg. Die trainers volharden in de boosheid en lezen onze adviezen blijkbaar nooit. "Voor de zoveelste keer Jesse! Als je niet aan het hoofd staat van het befaamde Russische Red Army of de kampioen van de NHL, moet je bij een achterstand van 2 goals uw keeper laten staan! Misschien zou je het eens kunnen proberen met 5 Vincent Morgans maar doe het niet met uw mannen. Die slikten al meer dan 100 goals in de Beneliga!"


Allez, voor HYC was de tactische ingreep een cadeau want binnen een paar tellen was het 4-1 langs Vincent Morgan . Omwille van het onmiddelijke profijt voor Renomar verdient de meesterzet van coach Raekelboom daarom de trofee van kabinetstukje van de week. We kijken uit naar 2019!

We zijn van Hertals


HYC Renomar viert kerstmis met een boom vol goals. Zaterdag kreeg Mechelen in eigen huis een pak rammel: 1-12. Aan de Vorselaarsebaan kropen de Trappers na een 10-0 pandoering terug in hun overigens fraai beschilderde bus.


Die match tegen Tilburg had behalve veel doelpunten weinig om het lijf. HYC organiseerde vanaf de eerste minuut een belegering op het doel van Brad Van Ierland. Na 5 minuten was het reeds 3-0 met goals van Ben Coolen, Ben Vercammen en Mitch Morgan.

Omdat de Herentalsenaren te veel op de lat en de paal mikten, bleef de schade in de eerste periode beperkt voor de Nederlanders. De tweede time begon HYC opnieuw furieus. Jacques De Ceuster (4-0) en Jul Van Mele (5-0) scoorden binnen twee minuten. Vincent Morgan (6-0) en Ben Vercammen (7-0) rondden elk nog voor de rust prachtige assists van Kyle Brothers af. In het aflsuitende wedstrijdgedeelte ging Renomar op zoek naar de dubbele cijfers. Shupe Preston (8-0) en Ben Vercammen (9-0) zetten de thuispoeg op de goede weg. Topscorer Kyle Brothers kon de 10-0 bij op zijn palmares schrijven. Terwijl Arne Waumans de goal plat mocht leggen met een 'zero' op zijn conto.


Met de Beneliga-voorronde over halfweg staat HYC op de tweede plek na Geleen dat een wedstrijd meer speelde en op de eigen baan al verloor van Herentals. Een gunstige plek in de play-offs ligt binnen handbereik. Maar de strafste statistieken scoren de Herentalsenaren in de scorerslijsten. Op kerstdag 2018 staan vier HYC-ers in de top 5 van de Beneliga. Los op kop prijkt Kyle Brothers gevolgd door Vincent Morgan. Op plek drie komt import Eden Branden van Nijmegen het Kempens feestje verstoren want Mitch Morgan en Ben Vercammen maken de top 5 vol. Nog uitzonderlijker is het feit dat er drie kerels bij zijn die geboren, getogen én opgeleid zijn in Herentals zelf. Bij de twintig besten in de Beneliga staan er behalve de HYC-ers slechts drie Nederlanders en twee Belgen. En alleen Marco Postma van Heerenveen speelt nog bij de ploeg waar hij zijn eerste ijshockeykunstjes leerde.


Het autochtone karakter van HYC zou het kabinetstukje van de week kunnen zijn. Maar op het einde van 2018 ruilen we onze wekelijkse prijs graag in voor een huzarenstuk van het jaar. Die trofee geeft ondergetekende graag aan de HYC-coach. Jeffrey Van Iersel -jammer genoeg niet van Hertals- smeedde een nog beter team van jonge gasten, talentrijke anciens en nieuwe imports. Nooit pakte HYC minder domme penalties, nooit eerder ontbolsterden zoveel 'teenagers' tot vaste waarden in het eerste team. Met coach Jeffrey aan het stuur komt daar ook in 2019 hopelijk nog veel moois bij.

Basketbal scorebord is in de maak


HYC Renomar heeft zijn revanche op de Bulldogs beet. In een knotsgekke match klopte Herentals het vreemdelingenlegioen  uit Luik met 11-9.


Was dit ijshockey of basketbal? Zouden we - zoals gebruikelijk bij het basket-  met twee- en driepunters werken, stond er aan het einde een uitslag op het bord die prima verdedigend werk doet vermoeden.

Na de thriller van zondag zal echter precies die defence het eerste zorgenkind zijn van de  coaches Van Iersel en Vincent. We denken er zelfs aan een eenmalige trofee in het leven te roepen voor de verdedigende compartimenten: 'de gaffel van de week'. De winnaars van beide teams duiden zichzelf aan volgens de moderne methode van zelfevaluatie of gewoon een ouderwets spreekwoord toepassen mag ook: het is goed in eigen hart te kijken.


Genoeg gemopperd. Het publiek smulde van de doelpuntenkermis en nooit hadden wij een zo uitgebreide keuze voor het kabinetstukje van de match. Een eerste kandidaat diende zich al aan voor de wedstrijd. Een montere jongedame leek in volle examentijd  haar cursus bij te hebben voor nog wat studiewerk. Bij navraag bleek het een assistente van de Luikse coach die zorgvuldig nummers opschreef bij de doelpunten. Na de tweede periode hebben we het brave kind wegens gebrek aan papier per direct  naar Lowiske Boeckx gestuurd voor een oude rol behangpapier om haar notities te kunnen voltooien. Niet meer teruggezien en daarom afgevoerd in het klassement....


Want er was genoeg aanbod van de HYC-ers zelf. Mitch Morgan pegelde enkele parels achter goalie Verhulst en broer Vincent toverde combinaties uit zijn stick die je in de Beneliga zelden ziet. In de voorlaatste seconde van de match scoorde Peter Bartek ook nog de wonderlijkste empty-netter uit de geschiedenis. Eerst broddelde Peter de resterende tijd vol in zijn eigen hoekje van het verdedigingsvak om vervolgens de puck met een enorme boog naar de overkant te zwieren. Terwijl de supporters aftelden zeilde de puck sierlijk naar het dak van de  tent, groette onderweg de trui van ons allervriend Rob Goris, vloog verder over het scorebord om perfect te landen in  het Luikse doel. Zestig meter plezier en 11-9.  Maar toch niet de hoofdprijs. Die gaat naar Shupe Preston voor de tiende goal van de avond. Op weg gezet door zijn spitsbroers Mitch en Kyle nam Shupe keeper Verhulst te grazen met een truuk uit de toverdoos. Navertellen lukt niet, bekijk het op de Vlaamse Filmkes van Kurt Vermylen. 


Kurts' beeldbank is trouwens de beste manier om het wonderlijke scoreverloop van de match tegen Luik te volgen. De eerste periode leek Renomar vlotjes naar de zege te schaatsen met goals van Peter  Bartek (1-0) en een penaltyshot van Kyle Brothers (2-0). Jordan Paulus scoorde tegen (2-1). In de tweede time liep het mis voor de thuisploeg. In een voortdurend haasje over, ging Luik na veertig minuten met een 5-6 voorsprong naar de kleedkamer.


Coach Van Iersel gooide vers bloed in de strijd. Arne Waumans stond nu tussen de palen maar kreeg direct een ongelukkige goal tegen (5-7). "Match gespeeld" denk je, maar dan kan HYC rekenen op zijn scoremachinerie. In amper 5 minuten draaiden Mitch Morgan (6-7) en  (7-7), Kyle Brothers (8-7) en Ben Vercammen (9-7) de rollen om. Opnieuw 'match gespeeld'?  Vergeet dat cliché want Luik kwam nog twee keer terug tot op één goal verschil. De reeds vermelde toverstok van Shupe Preston (10-8) en de lob van Peter Bartek (11-9) beteugelden definitief de Luikse furie. Volgende week wachten Mechelen (uit) en Tilburg ( thuis)  de Renomar troepen op.


De Neet blijft van ons


HYC beleefde een prima weekend. Zaterdag ging Herentals met 4-8 winnen bij Zoetrmeer, zondag klauterde Nijmegen na een 5-2 nederlaag op de bus. Na 6 wedstrijden staat Era Renomar op kop van de Beneliga.


Vorig seizoen kieperden de Devils uit Nijmegen HYC onverwacht overboord in de Beneliga. Daarna sneuvelden de Devils in de halve finale roemloos tegen Den Haag.

Dus gingen de  Nijmegenaren  deze zomer de boer op met een zak lekstokken of misschien was  het wel veel geld? Feit is dat de ploeg uit Gelderland een rist spelers aantrok maar haar coach liet vertrekken: Jeffrey Van Iersel. Als kersverse vader stond Jeffrey zondagavond in de bank  van Era Renomar voor de slag om de Kleine Neet.


De ijshockeyhistorie van HYC versus Nijmegen is er immers  één van vele veldslagen. Na een match tegen Nijmegen werden de Kempense spelers en supporters  nog niet zo lang geleden op Nederlandse fora  afgeschilderd als halve wilden, waar het in hun bos gevaarlijk toeven was. Je kon de streek maar liever mijden wanneer je leven je lief was.  Allengs sloop er meer beschaving in de onderlinge confrontaties maar de ontmoeting met de ex-ploeg van de HYC-coach bezorgde  de partij van zondag toch extra pigment. Gaf Nijmegen in de tweede wereldoorlog  zijn brug over de Waal niet zomaar prijs, Herentals zou de Neet met hand en tand verdedigen!


De partij begon ook pittig. Nauwelijks was er een minuut gespeeld of Mitch Morgan sneed door de Nederlandse defensie voor de 1-0. Tijd voor feestelijk klokkengelui! Of toch niet. Door een sponsorevenement was de ereplek van de HYC-bel 'verVIPt' en moest het loodzware ding met mankracht worden bediend. Op zich nog doenbaar voor een stoere bonk als pa Van Mele ware het niet dat  hij de bel op oorhoogte torste. Het luide gebeier van de gelegenheids- klokkenluider veroorzaakte ei zo na geen invaliditeit bij de forse Van Mele. De geïmproviseerde feestklok wordt kabinetstukje van de week!


De vroege achterstand sneed de adem niet af van de Devils. In een gelijkopgaande partij toonde Nijmegen waarom het zo succesvol was in de Nederlandse bekercompetitie.  Vooral hun Canadese inbreng imponeerde en na 7 minuten scoorde John Reed Ross. (1-1) Overbodige penalties brachten HYC nog meer in de problemen maar met veel inzet en een dosis geluk overleefde de thuispoeg zelfs  een 3 tegen 5 situatie.   Zoiets geeft de burger moed en opnieuw Mitch Morgan zorgde ervoor dat Era Renomar met een 2-1 voorsprong ging rusten.


De tweede periode veranderde niets aan de stand. HYC voerde wel de druk op maar doelman Deniz Mollen bleek een taaie soldaat. Een half uur lang hield hij Era Renomar van een grotere marge en wie de kansen niet benut, is dikwijls de pineut. Dat scenario leek in de maak. Nijmegen miste eerst nog een penaltyshot  maar amper tien minuten voor affluiten had het via Kayo Van Zoest toch prijs. (2-2) Zou coach Van Iersel dan toch dat geboortecadeau voor zijn dochtertje missen? Shupe Preston  liet de twijfel maar 40 seconden duren vooraleer hij goalie Mollen verschalkte (3-2). Vincent Morgan (4-2) en nog eens Shupe Preston beslisten de veldslag. De Neet blijft van ons! 

De Mode Award


HYC blijft ongeslagen in de lopende competities. De trip naar regerend kampioen Den Haag werd beslist in overtime (7-8), de thuismatch tgen Amsterdam leverde een droge 9-0 zege op voor Era Renomar.


Eerst de moderubriek. Hebt u zich ook al verslikt wanneer een overbetaalde voetballer uit zijn gouden Bentley rolt? Je vraagt je soms af: is  dat wezen in lompen een ragebol of een aangeklede circusaap? Dan zijn ze bij HYC vestimentair iets anders gewoon. Hoewel...

Veertig jaar geleden reeds, oordeelde de onvolprezen Peter Hubregtse het nodig om het  toenmalige fanionteam - een multinationale mix van Scandinaven, Canadezen, Amerikanen, Hollanders  en Belgen - in een uniform te stoppen. De keuze van Peter viel op een helblauw bomberjack waarvan het kunstsatijn verder ontsierd werd met ontelbare letters, cijfers en insignes.  Aldus verscheen onze blinkende cohorte op menige ijsbaan als een overtallige boysband, genre Rubettes of The Sweet.  Deze afschrikwekkende premiere van het HYC-uniform kende gelukkig geen vervolg. Over de jaren  werd  'stijl' de norm. En het gevaar om als vogelverschrikker verwijderd te worden of  als haveloze à la Pogba  opgepakt te worden, is voor de HYC-familie sinds  zondag voorgoed geweken. Greet van Goris Kleding  mat de hele bende op en stak ze in een keurig wit hemd en overjas. Coach Jeffrey Van Iersel showde de outfit in exclusiviteit. Oordeel: 5 sterren.


Die score haalde zijn ploeg van geen  kanten bij het begin van de match tegen Amsterdam. Defensief rammelde het langs vele kanten, een secure doelman Van Looveren moest de hoofdrol spelen.  Het was zelfs een supersave die aan de basis lag van de 1-0. Van de handschoen van Kevin ketste de puck tot bij Shupe Preston die Mitch Morgan lanceerde. De captain rondde mooi af. Na nog veel gebibber keerde de wedstrijd helemaal op het einde van de eerste periode. De acteurs bij de 2-0 waren dezelfde maar in een andere rol: Mitch Morgan aangever en Shupe Preston de scorende spits.


Dat vermoedden we althans want een hardnekkige mist vulde de tent. En blijkbaar kon Era Renomar  beter overweg met de lage bewolking. Danzij een snelle shorthanded goal van Kyle Brothers (3-0) en een loei van Peter Bartek werd het 4-0. De forfaitscore was er ééntje uit de oude doos. Jacques 'de kleine' Ceuster' kweet zich in eerste instantie prima van zijn taak als kuitenbijter. Een Amsterdammer die op weg leek naar het Herentalse doel kreeg een schouderzwiep  van Jacques en leverde de puck in. Van de weersomstuit zette De Ceuster zijn jets in de andere richting. Daar verscheen hij net op tijd om met een éénhandige backhand de puck staalhard achter doelman Jorrit Vos te poken. Hét kabinetstukje van de week  'just lak elle va'. Niet vertrouwd met het Herentals dialect? De Herentalse Historische Kring publiceert elk jaar een omstandige woordenlijst.


In de derde herneming walste HYC verder onder leiding van Vincent Morgan. De Haagse coach Chris Eimers noemde hem al  'één van de beste spelers uit de competitie' en tegen Amsterdam bevestigde Vincent zijn faam. Met de 6-0 en de 7-0  plus nog twee assists hees Vinnie zich voorlopig aan de kop van de Beneliga statistieken. Toch kreeg Era Renomar de dubbele cijfers niet op het scorebord. Ben Vercammen (8-0) en de onvermijdelijke Kyle Brothers bleven steken op 9-0. Kevin Van Looveren hield er wel zijn blanco strafregister aan over én een nieuwe jas en hemd. HYC for the  2018 Mode Awards.

Renomar versus Golden Sharks Vachal


HYC Renomar heeft de voorronde van de Belgische cup afgesloten met het maximum der punten. Tegen Mechelen, met heel veel volk in Halloween-modus langs de baan werd het 13-5. De halve finale brengt opnieuw een treffen met de maneblussers of beter... met Martin Vachal. De match tegen de Golden Sharks riep een flits op naar het verrre verleden van HYC, de tijd van Swa Breuren.

Swa was een getalenteerd ijshockeyspeler die het op zich genomen had, om in Herentals een stal beginnelingen op te leiden tot HYC-er. Schaatservaring hadden de betrokken architecten, beenhouwers, boekenverkopers en dito boekhouders nauwelijks. Die beperkte zich in de vroege jaren '70 tot een winterse glijpartij op de Snepkens of de visvijver van Bloso. De eerste wedstrijden van het pas geboren HYC verliepen dan ook als volgt. Tegen een min of meer gelijkwaardige tegenstander pikte de Swa de puck in het achterveld op, slalomde naar de overkant en deponeerde de schijf in het doel van de wankelende doelman tegenover zich: een Swakke. Dat kunstje deed hij een keer of dertien per match, af en toe gewisseld met een hoge voorzet die zijn medemaats in doel kopten. Tegen een sterkere opponent organiseerde de Herentalse kapitein het verzet vooral in 't plat Antwaarps door zijn spelers er op te wijzen dat ze hun stock ondersteboven vast hadden of dat ze meer kans op succes zouden hebben met hun schaatsen aan de juiste voet. Kortom: HYC begon ooit als de eenmansploeg Breuren.


4 decennia later en op een veel hoger niveau was er de dejà vu: Golden Sharks is Martin Vachal. Hoe deze Tjechische oud-jeugdinternational op ons Herentals ijs belandde, blijft een raadsel. Feit is dat hij de HYC-defensie waarvan enkele leden ervaring hebben met sterretjes zien, zondag liet kennis maken met supernova's en zwarte gaten. De Renomar voorsprong na goals van Shupe Preston, Mitch Morgan en Peter Bartek werd door acties van de Tjech telkens ongedaan gemaakt. Of hij peuterde de puck tussen de benen van een verdediger uit, leverde een assist of deed een ' Swakke' door het hele pak: de kerel leek ongrijpbaar tot 3-3. Gelukkig dooft een ster en daarvan kon HYC profiteren om nog voor de rust langs Kyle Brothers en Jordy Van Dijck uit te lopen tot 5-3. Niet zonder dat de duivelse Vachal er met een sluwe list in slaagde om bij een icing toch een hele lijn te laten vervangen ...Waren wij zo'n louche en vandaag geviseerde voetbalmakelaar? We regelden direct onze eigen transfer van de sjotters naar het ijshockey, plakten de foto en de statistieken van Martin Vachal in ons portfolio op de pagina ' witwassen voor beginners' en hups... de markt op met die knaap!


Een paar flitsen uitgezonderd was de beste Vachal verleden tijd vanaf de tweede herneming. Aanvankelijk Mike Gysbrechts, later goalie Bertrand stonden nu in een schietkraam. Emiel Goris, Vincent Morgan en Ben Coolen dikten nog voor het half uur aan tot 8-3. Toen was het de beurt aan het doel bij de Zamboni om zich tot kabinetstuk van de week te kronen. Niet minder dan drie keer op een rij verhinderde een paal of de lat een HYC-doelpunt. Sterk werk! Pas bij de 9-4 van Shupe Preston gaf het ijzeren geval zich gewonnen.


Het doelpuntenfestival ging verder in de derde periode die voor HYC begon met een drie tegen vijf. Een pluim voor de Herentalse defensie die dit keer wel goed stand hield. Twee keer Vincent Morgan, Ben Coolen en Kyle Brothers legden de 13-5 eindstand vast. Die vijfde Mechelse treffer? Martin Vachal. Overigens is de eer van topscorer in deze vooronde niet voor de Tjech, die eer valt te beurt aan onze Kyle Brothers met 35 punten. Ook een straffe prestatie want dat betekent dat de Canadese center een hand had in meer dan 40 percent van de HYC-goals. Vachal is in Mechelen Mister 54%.


De Heilige Stoel AUB


HYC Renomar blijft op koers: 27 op 27. De uitwedstrijd in Leuven eindigde met een 4-9 op het scorebord. Zaterdag kregen de Phantoms voor de tweede keer een 6-0 aan hun Antwerpse broek. Voor een oud-gazettenschrijver blijft het een vreemd gegeven. Zelfs op een zaterdag én een nachtelijk uur lokt HYC meer dan goed gevulde tribunes voor een matchke tegen god-betert Deurne. In de Kempense kranten vindt een goede detective dan enkele dagen later 250 lettertekens, gewijd aan dé sportieve publiekstrekker van Herentals.

Ondertussen zijn riemen papier versmost aan obscuur voetbal uit de krochten van het provinciaal voetbal.,Misschien dat het voorbeeld van 'prominenten' de reporters kan aantrekken. Tussen al het schoon volk langs de HYC-boards spotten we alvast onze nieuwe schaduwburgemeester Joleen Van Camp en BMC-trainer Max Testa ... die naam eens googelen dames en heren.


De wedstrijd tegen Deurne verliep zoals verwacht. Eénrichtingsverkeer richting Antwerpen met een opstopping ter hoogte van Ranst, in het hockeygeval de blauwe lijn voor het doel van Mike Janssens. Daar belemmerden stokken, armen en benen de vrije doorgang van de aanrollende Renomar golven. Pas wanneer een powerplay wat meer ruimte creëerde, ging het vlotter richting 't Stad. Yente Fransen (1-0) en Vincent Morgan (2-0) tekenden voor de ruststand.


In Deurne zijn ze blijkbaar minder vertrouwd met een vrije baan want driemaal tereke konden de Phantoms een overtalsituatie niet verzilveren. Kyle Brothers toonde dan maar hoe het wel moet bij een powerplay (3-0) en net voor de tweede pauze banjerde Peter Barterk de 4-0 achter een goed keepende Mike Janssen. Overigens weerde een tweede oud-HYC-er Jens Engelen zich als een duivel in de Deurnese afweer.


Het mocht niet baten want de derde periode werd een echte HYC demonstratie. Van 'spoken' verwacht je dat ze ongrijpbaar zijn. Dan hadden de Phantoms zich zaterdag van naam vergist. Het waren integendeel de HYC-ers die als dansende derwisjes tussen de lijnen van hun tegenstander fladderden. Toen hij weer eens voor schut dreigde te staan, mikte Phantom Simon Dozin dan maar op de onderbenen van Yente Fransen. Een clipping, ook wel gekend als de 'dirtiest penalty' (cfr. Wikipedia) die de Herentalsenaar niet over zich heen liet gaan. Yente reageerde (ongepast) furieus met een beweging van de stick richting zijn belager die als in een middeleeuws stekspel ten gronde ging. Kronkelend op het ijs mocht voor het ergste worden gevreesd en met hun eed van Hippocrates in het achterhoofd spoedde een leger medici zich naar de rand van het speelveld. Door twee ploegmaats ondersteund was het slachtoffer echter reeds naar de spelersbank gesleept om daar de laatste sacramenten te krijgen. Bij zoveel leed had de ref geen keuze: dader Franssen moest naar het cachot. De matchpenalty bleek ook een wondermedicijn en de redding van Simon Dozin. Fluks en fluitend schaatste het opdondertje vanop zijn doodsbed naar de strafbank voor de opgelopen clipping-penalty. Zo'n genezing vraagt om een onderzoek van de Heilige Stoel en verdient de titel van huzarenstukje van de week.


Leverde Renomar wel mooi samenspel, veel goals leverde het niet op want ook in het vrijwaren van de netten kon Deurne op mirakels rekenen. Enkel de neefjes Mitch Morgan (5-0) en Jef Van Den Bosch (6-0) konden de Antwerpse blokkade nog doorbreken. Zondag volgt in Herentals de laatste voorrondewedstrijd van de Belgische Beker tegen Mechelen.

Zwarte zondag


'Zwarte zondag in Turnhout' kopte dé Gazet op maandagmorgen. Het ging natuurlijk over de verkiezingen maar het had evengoed over het lokale ijshockeyteam kunnen gaan. De binken kregen bij de buren  in Herentals een pak rammel (12-0) en moesten bont en blauw - gelukkig niet zwart gemaakt- terug naar huis. De avond voordien had HYC Renomaral al de twee punten gepakt bij de grote concurrenten van  Luik (4-6). Dat het maximum van de punten ook na de thuismatch tegen Turnhout zou standhouden, stond op voorhand vast. De grote vraag betrof de score.

Die tikte aanvankelijk minder rap aan dan verwacht. Pas halfweg in de eerste periode tekende youngster Arne Vervoort voor de de 1-0 en de 2-0 van Ben Coolen - Ben ging voor een hattrick- gaf allesbehalve  een beeld van de krachtsverhoudingen bij de rust. Doelman Bruyninckx verdedigde letterlijk met lijf en leden zijn schiettent.


Na de pauze 'in den bergaf' richting Vorselaar ging het vlotter. Shupe Preston (3-0) was de tweede HYC-er om aan eenhattrick te beginnen. En bij 4-0 was het Jules Van Mele zijn reeks van drie goals startte. De serie van Jules bekronen we als de strafste. Behalve van Van Mele Jr.  waren de doelpunten ook het werk van Arne Vervoort, Chad Piccart en Jef Van Den Bosch, zijn piepjonge medemaats op het ijs. De 4 bros, getekend JVM wordt het  kabinetstukje van de week. Pluim voor de coach om zijn jonge garde ruim ijstijd te schenken.


Ondertussen hadden de Turnhoutenaars goalie Bruyninckx bij de 5-0 van Ben Coolen uit de vuurlinie teruggetrokken en vervangen door Dejay Den Turck. Zoals misschien gedacht geen platenridder maar wel degelijk een doelman die zich bovendien degelijk kweet van zijn taak als schietschijf. Tegen de goals van Jules Van Mele (6-0), Lowie Cuylaerts (7-0) en Shupe Preston (8-0) had Dejay echter geen verhaal.


Geen richtingverandering in de laatste herneming. Slagerij Hertals maakte de Turnhoutse kipkap verder af. Jules Van Mele (9-0), Ben Coolen (10-0), Vincent Morgan (11-0) en  nog eens Shupe Preston (12-0) leverden het fijne hakwerk. De eerstvolgende thuismatch speelt HYC zaterdagavond tegen Pantoms om 21:15 u. Wellicht een moeilijkere opdracht want de Antwerpenaars dwongen Luik dit weekeinde tot overtime. Zondag is er nog een verplaatsing naar Leuven.

Een mooie heupworp


Era Renomar blijft op koers in de Belgische beker. Het voorbije weekeinde gingen Mechelen (3-8) en Luik (6-4) voor de bijl. Na vijf wedstrijden racen de roodwitten met het maximum van de punten door de voorronde. En Peter Bartek demonstreerde de uki goshi- heupworp aan de Vorselaarse baan. Het ‘Hertals’ uur treft nu ook de matchen van HYC. Toen ref Ramon Sterkens zondag de eerste face-off leidde, was de hoofdtribune nog bijna leeg. Misschien gelukkig maar want HYC bakte er in het begin helemaal niks van. Kevin Van Looveren hield zijn ploeg bijna een kwartier overeind. 

Toen scoorde Alexandre Bremer de verdiende 0-1 voor de bezoekers. Die goal en een ondertussen volle tribune leek de Herentalsenaren te hebben gewekt. Yente Fransen besloot een mooi opgezette powerplay achter doelman Prodi (1-1). De Kempische machine bleef nochtans sputteren. Henry Bryan zette de thuisploeg opnieuw achter (1-2) en wanneer Era Renomar kort na de eerste hervatting een penaltyshot tegen kreeg – in overtal nota bene- leek een ramp in de maak. Gelukkig keerde een prima Kevin Van Looveren die Luikse kans.


Het bleek het keerpunt in de match. Vincent Morgan stelde gelijk (2-2) en ondanks een tweede goal van Henry Bryan (2-3) ging HYC erop en erover. Binnen èèn minuut waren het de Bulldogs  die in de achtervolging moesten na doelpunten van Mitch Morgan (3-3) en Kyle Brothers (4-3) Toegegeven: doelman Prodi van Luik had zondag niet zijn beste vorm te pakken. Hoog of laag, links of rechts. De keeper grabbelde er geregeld naast.


Er naast pakken deed Peter Bartek kort na de tweede herneming niet. Tot schade en schande van een dribbelende Bulldog. De brave jongen schaatste vol overtuiging over de middenlijn toen hij kennis maakte met een Slowaaks achterwerk. Een mooie heupworp in het judo spreekt de supporter aan, in het ijshockey is een geslaagde  hip-check het nec plus ultra van de verdedigingswapens. Voor de defence is het een riskante onderneming. Zet je de kont naar je tegenstrever en die glipt voorbij dan sta je bijna letterlijk met de billen bloot. Bovendien bestaat de kans dat de scheidsrechter je gedurfde inzet bestraft met een penalty omwille van een slepend been of nog meer ongein ‘ter bescherming van de integriteit van de tegenstrever’.  De Bartek-check was evenwel perfect. Als uit het niets botste zijn opponent op een rots. Meteen begon het slachtoffer aan een gestrekte buiteling, nog het meest te vergelijken met een ongecontroleerde flikflak. Op het toppunt van de tuimelperte bevonden zijn schaatsen zich precies in een hoek van 180° boven het ijs om dan sierlijk doch pijnlijk terug op de ‘vaste’ te belanden. Omwille van de verschafte pret krijgt Peter Bartek dit keer onze trofee van ‘kabinetstukje van de week’.


Hoewel ook Paul Vincent van Luik er spraak op kon maken. Nadat zijn ploeg door Mitch Morgan op een 5-3 achterstand was gezet, dacht de Luikse coach de situatie recht te zetten door zijn inderdaad zwakke keeper te vervangen door een veldspeler. Met nog VIJF minuten op de klok nota bene.   Uiteraard weet het kleinste kind dat de zege voor HYC dan binnen is. In vroegere tijden stak een mens dan gerustgesteld een sigaar op maar dat mag niet meer. Nu kan men alvast de bel beginnen luiden voor de treffer die zeker volgt. Mitch Morgan kreeg de eer om de 6-3 op het bord te zetten. Dat was niet de eindstand. Michael Distate  milderde bij een late powerplay nog tot 6-4. Volgende week moet HYC zijn leidersplaats gaan verdedigen in het hol van de Bulldogs. Een lastige trip die een gemakkelijker vervolg krijgt in de thuismatch tegen Turnhout.

Perfect op schema


De klok heeft geluid. Met Robs' Weekend is het seizoen 2018-2019 écht van start gegaan. De Leuven Chiefs moesten zondagavond een 6-2 nederlaag slikken op het Herentalse ijs. Na de 0-13 in Turnhout en een 0-6 bij de Phantoms start Era Renomar zijn Belgische Beker parcours met een perfect rapport.

Ijshockey is maar een spelletje. Wat zijn puck en stick wanneer je zoals Thorben Vets tegen een zware ziekte vecht? De grote beren van de eerste ploeg beseften het toen hun jong collegaatje de wedstrijdpuck in het spel bracht...Eerbiedige stilte van de HYC-familie voor hun sterke Rob stelde het seizoen nog een minuut uit maar toen was het hockeytime.

Met een verdediging die begon op flanellen benen. We waren amper 3 minuten bezig of Boris Kolyasnikov rolde de HYC-defensie op. Jeffie Versin schoot de 0-1 voorbij doelman Van Looveren. De wekker was afgelopen: Herentals wakker. Kyle Brothers scoorde snel de gelijkmaker en nog voor de rust vierde Yente Franssen zijn rentree met zijn eerste goal van de avond. (2-1)


Het bleek dat de HYC-bel haar zomerslaap prima doorgekomen was. Het bronzen ding klonk fris en helder, ook bij de 3-1 powerplay-treffer van Yente Franssen. Neem het voor waar aan. Een triomfklok in rust hoort niet in een donkere kast of een plastic winkeltas van de Lidl maar verdient een plek in de living. Waar ze af en toe wordt opgeblonken en zachtjes mag tingelen om de toon en het ritme niet kwijt te geraken. Vanaf eind september moet ze tenslotte iedere week letterlijk aan de slag. Dat vraagt voorbereiding.


Zoals een deftige powerplay oefening vereist. Aan het begin van een seizoen loopt zo'n overtalsituatie nog wel eens stroef, zelfs in Herentals. Maar hoewel het er wat krakkemig uitzag, bleek het 'HYC-krachtspel' wel efficiënt. Ook de tweede powerplay van Era Renomar resulteerde in een doelpunt van Ben Coolen.(4-1). De match kabbelde verder tot Mitch Morganzijn wekelijkse kabinetstukje toonde. Shupe Preston zorgde voor de intro die Mitch met een ongeziene dribbel en een flits in de haak afrondde (5-1) De uitstekende Leuvense keeper Malinowski geloofde zijn eigen ogen niet.


De derde periode bleef HYC baas. Behalve via een mooie goal van Vincent Morgan (6-1) was daar op het scorebord niks van te merken. Integendeel! James Alec profiteerde van laks verdedigen en legde de 6-2 eindstand vast. Volgende week wachten met Mechelen (uit) en Luik (thuis) wellicht twee moeilijkere tegenstrevers. Hopelijk mag de klok luid beieren!

Jong talent


Elk ijshockeyteam heeft 2 goalies. Vorig seizoen maakte Arne Waumans met succes zijn debuut in ons eerste team toen Kevin Van Looveren gekwetst het ijs verliet. Arne deed het meer dan prima en kon in zijn eerste 3 wedstrijden de overwinning op zijn naam schrijven. Arne is geboren in het jaar 2000 en zal dit jaar samen met Kevin ons doel verdedigen.


De volgende spelers zijn ook van het jaar 2000. We starten met Ben Coolen, de snelle forward die sinds 2016 voor Herentals speelt. Ben voelde zich onmiddellijk thuis in onze club en had vorig seizoen 3 goals en 6 assists in de BeNeleague. We vervolgen met Jacques De Ceuster die 4 goals en 4 assists produceerde. Jacques is een zeer sterke forward die zijn mannetje op jonge leeftijd al wist te staan in de grote competitie. Uit hetzelfde jaar hebben we in de verdediging Brent Boogaerts en Lowie Cuylaerts. Al deze jongens deden vorig jaar de nodige BeNeLeague-ervaring op wat mee resulteerde in een gouden medaille op het U18 wereldkampioenschap Divisie 3A.Jacques, Brent en Lowie hebben de luxe gehad om vanaf piepjonge leeftijd gecoacht te worden door oud spelers Fred De Ceuster, Rik Van Den Bosch, Bill Morgan en Gunther Cuylaerts. Deze juniors zijn het levend bewijs dat onze jeugdwerking - waar we heel fier op zijn - succes heeft. HYC investeert in eigen jeugd, en probeert hierbij zoveel mogelijk spelers van het eerste team te betrekken. Uit dezelfde kweekvijver gaat ook Jef Van Den Bosch en Chad Piccard ons team dit jaar bij gelegenheid versterken, en er is zeker nog meer jong talent op komst!

Forward update


Vandaag stellen we nog enkele kleppers aan jullie voor, namelijk 3 forwards uit onze eigen jeugdwerking. Jordy Van Dyck star