Slutligen att atervända


HYC Renomar deed een goede zaak voor de finaleronde van de Belgische beker. Zaterdag verloor het weliswaar na overtime bij Leuven (5-4) en zondag leek het helemaal mis te lopen in een vol eigen huis tegen Luik. Na een dol half uur zette de thuisploeg echter een 0-5 achterstand om in een 7-6 overwinning. De koppositie wenkt.


Tot spijt van wie het benijdt! Halloween verovert de Kempen. Heksen en andere engerds brachten het sfeertje ook al naar de ijsbaan aan de Vorselaarse baan. En de Renomar-hockeyers waren ook in de sfeer. Direct bij aanvang van hun match tegen de Bulldogs meenden ze hun steentje te moeten bijbrengen aan de herfsthysterie. De supporters geloofden hun ogen niet toen het na de eerste periode 0-2 stond. Maar op dat moment waren we we nog maar aan het bibberen in het voorgeborgte van de Halloween-hel. Van minuut 20 tot 22 kwam de echte horror. Letterlijk elk Luiks schot - bij nummer vijf was er zelfs geen sprake van een schot- viel achter keeper Waumans in doel. De psyche van mijn buurman was bij die 0-5 dermate geschokt dat hij alleen nog maar naar huis en zijn bed wilde. Gelukkig vond mijn getormenteerde maat zijn sleutels niet. Want zondag draaiden hemel en hel de rollen om! De crimi moest een happy-end krijgen.


De enige die er na 35 minuten nog in geloofde, was oud HYC-captain Vincent Morgan. "Wanneer het na de tweede periode 2-5 staat, winnen we", declameerde Vinnie in alle ernst. Wij dachten aan een acute aanval van pompoen-stress bij ons neefje maar broer Mitch had ondertussen al voor een eerredder gezorgd (1-5). En coach Van Iersel voor een geniale wanhoopszet. Jeffrey speelde nu de MPS-variant uit: Morgan, Pancel, Shupe tegen de schijnbaar onneembare vesting van Pasquale Spano. De verhoopte 2-5 liet niet lang op zich wachten. Kort voor rusten toverde MPS even en Preston Shupe rondde af.


In de kleedkamer was ondertussen de toverdrank uitgeschonken, naar verluidt een zelfgebrouwen mengsel van paddenstoelen, kleine amfibieën, diverse soorten wortels en loof uit den hof Van Tes. Een energiebom, duizend keer krachtiger dan de Red Bull uit de supermarkt. Die van Luik hebben het geweten. Hun defensie kraakte nu langs alle kanten. Verdedigende rots Tyler Maeya rondde een goede powerplay af (3-5), twee minuten later deed Nathan Pancell hetzelfde (4-5). Nadat hij voor doel ondersteboven gehaald was, zette topscorer Pancell zelf het penaltyshot om (5-5) en opnieuw Tyler Maeya leverde de 6-5 af. Een snelle tegengoal van Luik hield de spanning erin. Bij 6-6 kwam de verlenging dichtbij maar een zoveelste straf bezorgde Luik de doodsteek. Anderhalve minuut voor tijd gaf Mitch Morgan zijn broer gelijk met diens profetie: 7-6. Het wanhoopsoffensief van de Bulldogs strandde op goalie Waumans.


Slotsom: een beter scenario voor een crimithriller bestaat niet. Scandinavische series genieten onze voorkeur. De titel van deze aflevering uit het HYC Renomar feuilleton? "Slutligen att atervända": de ultieme remonte.