Spelen met vuur

HYC Renomar begon het weekend met een mooie zege in Nijmegen (4-7) De thuiswedstrijd tegen Zoetermeer leek een makkie maar werd een thriller. Pas in overtime werden de Panters getemd. De strijd om de plaatsen één en twee in de voorronde van de Beneliga blijft open. HYC en Heerenveen zijn de enige ploegen die nog primus kunnen worden maar met 52 punten op de teller kan Geleen één van die kemphanen naar de derde plaats verwijzen.


Niks is erger dan een 'afgespannen rib' voor een belleman. Iedereen kent het gevoel waarbij een niesbui, het afdrogen na de douche, in extreme gevallen zelfs het optillen van een vork tot een pijnlijke schreeuw leidt. Soms is de oorzaak van het kwaad duister, in het geval van de HYC-klokkenluider is ze glashelder: het los duwen van een Mercedes-buske op een Ijslandse weg. Een malheur, hem overkomen toen de chauffeur zijn voertuig met de snuit in een meter sneeuw ploegde. Er kwam een inlandse tractor, de mankracht van vier Herentalsenaren en dus een fameuze verrekking aan te pas om de bus opnieuw rijklaar te krijgen.


Gelukkig zijn er zoals in elke sportdiscipline, reserves voor het luiden van de bel en die kregen direct werk van Kyle Brothers die de 1-0 en de 2-0 scoorde. Renomar op de goede weg maar de mannen uit Zoetermeer toonden zich als de hardnekkigste werkers die dit seizoen in Herentals te gast waren. Hun fore- en backchecking hield de HYC-ers uit hun normale spel en af en toe prikten de Panters venijnig. Dat leidde nog voor de rust tot de 2-1 langs Erik Brand.

Er was evenwel geen vuiltje aan de lucht toen Shupe Preston (3-1) en Vincent Morgan hun ploeg een 4-1 voorsprong bezorgden. Volgde de wedstrijdfase die hopelijk nooit als een zwarte pagina in het HYC-geschiedenisboek zal geboekstaafd worden. Drie minuten voor de tweede rust chargeerde Peter Bartek de opponent die hem al een hele poos ambeteerde. Vijf minuten straftijd en een game misconduct voor de HYC-rots was het arbitrale oordeel. 'Hebben we die hachelijke situatie zonder Peter ook al niet door gesparteld in de bekerfinale?' , zag je de thuisploeg denken. Het lukte twee weken eerder, zondag 17 februari 2019 liep het grondig mis. Toen de vijf minuten straftijd voorbij waren, had de Renomar-kaas-met-gaten 4 doelpunten geslikt. Die 4-5 bleef op het scorebord tot één minuut voor het einde. Wat bijna altijd een mislukte wanhoopspoging is , bleek een meesterzet: Jeffrey Van Iersel haalde zijn keeper naar de kant en de nooit opgevende Vincent Morgan schoot de gelijkmaker alsnog binnen (5-5). Het kabinetstukje van de week. In overtime kende HYC geen genade met het moegestreden Zoetermeer. Na amper een halve minuut tikte Kyle Brothers de 6-5 binnen en mocht de thuisploeg twee punten bijschrijven in het klassement.


Bleef de schade uiteindelijk beperkt, HYC speelt wel met vuur. Bij een gewone overwinning was Geleen definitief opzij gezet in de strijd om de twee kopposities. Nu wippen de Limburgers waarschijnlijk over Herentals wanneer het de twee resterende matches tegen Heerenveen verliest. In dat scenario is de kans groot dat HYC het thuisvoordeel in de beslissende fase van het kampioenschap kwijt speelt. Laten we er maar van uitgaan dat Renomar de Friezen uit Heerenveen klopt, uit en thuis. Eindigen Heerenveen en Herentals aan het einde van de rit toch met gelijke punten dan telt eerst het onderlinge doelsaldo, daarna het doelsaldo over de hele competitie. Spannend toch?